קורס הכנה ללידה בווידאו: פרק 12-מבנה השילייה

מבנה השליה והמצבים המחייבים התייחסות רפואית
|
הדפס
|
שמור

הפקה: פורטל דולה בשיתוף MAKO

 

השליה היא רקמה ספוגית שמתפתחת ברחם במהלך ההריון. תפקידיה הם לאפשר חילוף חומרים בין האם לעובר, לייצר ולהפריש הורמונים שמווסתים את ההריון ולשמש כשכבת מגן המגנה על העובר.

השליה ממוקמת מצדה האחד בדופן הרחם, ומצדה השני היא מחוברת לטבורו של התינוק באמצעות חבל הטבור. דרך השליה מקבל העובר מהאם אספקה של מזון וחמצן, והפסולת הנאגרת בדמו עוברת בכיוון ההפוך. אחרי השבוע ה-40 מתחילה השליה להזדקן, ולאחר לידת התינוק הרחם מתכווץ ופולט אותה החוצה יחד עם חבל הטבור.

 

מצבים שקשורים לשליה ודורשים התייחסות רפואית:

לעתים השליה ממוקמת באזור צוואר הרחם ונקראת שליית פתח. יכולה להיות שליית פתח מלאה (המכסה לגמרי את צוואר הרחם), חלקית (מכסה מעט), גבולית (מגיעה עד גבול צוואר הרחם אבל לא מכסה) או שליה נמוכה (קרובה מאוד לאזור צוואר הרחם). כיוון ששלית פתח יכולה לגרום לדימומים, נדרש מעקב בהיריון. במקרים מסוימים יהיה צורך בביצוע ניתוח קיסרי.

 

מצב של היפרדות השליה מדפנות הרחם עשוי להיות מסוכן לאם ולעובר ומחייב בדיקה והשגחה קפדנית. לעתים נדרש במקרה כזה ניתוח קיסרי. ההיפרדות יכולה להיגרם כתוצאה מיתר לחץ דם, ירידת מים מוקדמת, קרישיות יתר של הדם, עישון, שימוש בקוקאין, שרירני רחם, היפרדות בהיריון קודם או חבלה. הסימנים הם דימום, כאבים חזקים בבטן או בגב והתקשות הבטן.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה