אמהות - להתחיל מבראשית

פתאום את אמא. איך מתמודדים עם התופעות הפיזיולוגיות?
|
הדפס
|
שמור

תשעה חודשים חלפו ופתאום את אימא. מה עושים עם התואר החדש? איך מתחזקים את הגוף, משפרים את ההנקה, ומתמודדים עם גודש של חלב, סימני מתיחה, עייפות  ומצבי רוח? כל מה שצריך לדעת על החודשים שלאחר הלידה, בחלקה השני של הכתבה "תשעה חודשים של טירוף חושים". 

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

על תקופת ההריון כתבתי בחלקה הראשון של הכתבה. אולם ההריון, כידוע, הוא רק ההכנה ללידה ולתינוק, הכנה טעונה ומלאה בחוויות מעשירות אמנם, אך עדיין רק הכנה... כעת הגענו לחלק ה"אמיתי", האמהות - חוויה בפני עצמה, שונה מכל מה שהכרת לפניה. לפתע פתאום, מגיח לאוויר העולם יצור קטנטן ומופלא שתלוי רק בך, ומשנה את חייך מן הקצה אל הקצה.

 

בתקופת ההריון את מרוכזת בעצמך, בנס הזה שמתרחש בגופך, ופתאום הנס נפרד ממך. את מתחילה להבין שתינוקך הוא אדם בפני עצמו, בעל צרכים, רצונות ודרישות. כל תשומת הלב שהופנתה אליך, האם, היולדת, מופנית כעת לתינוק, וזה כולל את תשומת הלב שלך. את צריכה להתרגל להיות שם בשבילו כל הזמן, יום ולילה, כמעט בלי זמן לעצמך.

 

רגע הלידה הוא מעבר חד ודרמתי, ולא משנה כל כך איך עברה עלייך הלידה (קצרה, ארוכה, ניתוח קיסרי וכד'). המעבר מההריון לאמהות הוא חד ודרוש זמן להתרגל אליו, להבין את המשמעות של המילה 'אימא'.


רגע הלידה הוא מעבר חד ודרמתי, ולא משנה כל כך איך עברה עלייך הלידה (קצרה, ארוכה, ניתוח קיסרי וכד'). המעבר מההריון לאמהות הוא חד ודרוש זמן להתרגל אליו, להבין את המשמעות של המילה 'אימא'.

 

בואי נסקור כמה מן הנושאים שבוודאי יעסיקו אותך בזמן הקרוב


הלידה
בעצם, אי אפשר להיות מוכנים לרגע הלידה, אבל רצוי ללמוד ולהתכונן כראוי. חשוב מאוד לצבור ידע רב ככל שניתן על סוגי הלידות ועל הפרוצדורות הרפואיות למיניהן. גם אם ברור לך לחלוטין שאת מעוניינת בלידה טבעית, הכל יכול לקרות, ובמקרה כזה כדאי שתדעי מה עושים לך. התכונני לכל, תכנני את הלידה הרצויה עבורך, אבל היי מוכנה גם לאפשרויות אחרות.


מומלץ וחשוב לעבור קורס הכנה ללידה הכולל גם סיור בחדר לידה וכן לקרוא ספרים בנושא לידה והורות, כי אחרי הלידה אין יותר מדי זמן פנוי...

 

אחרי הלידה

בעקבות ההריון והלידה גופך נחלש ומאבד ויטמינים ומינרלים רבים, חשוב להמשיך ולתחזק את הגוף כראוי על מנת להתחזק ולהרגיש טוב, את זקוקה כעת למלוא כוחותיך.


גופך השתנה וממשיך להשתנות, והשינויים מעמיסים מתח רב על השרירים והמפרקים, לכן מומלץ לעשות מדי פעם טיפול טוב כמו עיסוי או שיאצו ולספק לגוף את המנוחה והתמיכה לה הוא זקוק. יש לזכור לעשות את כל אלה לפני קריסה תחת העול. עשי טיפולים בקביעות אחת לשבועיים או לכל הפחות אחת לחודש, ושמרי על כוחותייך.

אחרי הלידה אף אחת לא נראית במיטבה, אבל חשוב לזכור להשקיע גם בעצמך, קל מאוד להזניח את עצמך ולשקוע בטיפול האינטנסיבי בתינוק. פנקי את עצמך  – בקרי במספרה, קני בגדים, עשי טיפול פנים או כל דבר אחר שתמצאי לנכון. 

 

העיקר הבריאות

סביר להניח שבמהלך ההריון ואחריו תסבלי מכמה בעיות גופניות, השתדלי לא להילחץ ופשוט טפלי בעצמך:


סימני מתיחה – לא ניתן להעלימם לחלוטין, אבל אפשר לנסות לטשטשם באמצעות מריחת ויטמין E בנוזל (לפתוח קפסולה ולמרוח) או קרם צמחי סימפיטום. הוסיפי לתפריט היומי חלבונים וויטמין C, פלבנואידים ואבץ לפי יעוץ נטורופתי אישי. התנחמי בעובדה שהסימנים מתבהרים ומטשטשים עם הזמן.


פטמות סדוקות וכואבות – יכול להיות שהפטמות סדוקות מכיוון שההנקה לא מתבצעת בצורה נכונה ולכן רצוי להתייעץ עם מדריכת הנקה. הפתרון הכי טוב לבעיה זו הוא לסחוט מהשד טיפת חלב ולמרוח על הפטמה הסדוקה. זה מרפא נפלא. רצוי להימנע מלמרוח קרמים למיניהם, לאורך זמן הם רק יחמירו את הבעיה. חלב אם הוא באופן כללי מצוין לעור וגם לעיניים. לדלקת בעין הכי טוב לטפטף מעט חלב ישירות מהשד, מחולל פלאים.


הכנת שמן קלנדולה (ציפורן חתול):
להשרות פרחים קצוצים (בלי עלים) בתוך ליטר שמן נבט חיטה – לשבועיים שלושה לפחות – לסנן, לסחוט גם את הפרחים. מצוין למריחה על  פטמו ת סדוקות, סימני מתיחה וגם לטוסיק של התינוק (אנטי דלקתי ואנטיספטי).


טחורים – כפי שהזכרתי בחלקה הראשון של הכתבה, משחת הממליס היא הפתרון המומלץ, אך חשוב להתמיד במריחה. כמה חודשים וזה עובר.


קילוגרמים עודפים ובטן שלא יורדת – במשך תשעה חודשים בונים את ההריון ובמשך תשעה נוספים מפרקים אותו. אפשר להתעמל, רצוי להיניק (ההנקה מזרזת את תהליך ההרזיה לאחר הלידה ועוזרת לרחם להתכווץ במהירות רבה יותר). היי סבלנית ואוהבת כלפי גופך, והמשיכי להתפעל מפלא הטבע הזה שמתמודד כל כך יפה עם שינוי כל כך דרמתי.  גופך לעולם לא יחזור להיות כשהיה לפני ההריון. הוא ישתנה בכל מקרה, כאשר ישנן נשים שנראות אחרי הלידה הרבה יותר טוב מאשר לפניה. זכרי, השוני אינו פיזי גרידא, גם את משתנה, הרי הפכת לאימא..


בעיות שיניים וחניכיים - על מנת למנוע בעיות בחלל הפה רצוי לקחת תוספות מזון של 6B, סידן ומגנזיום, ויטמין D, ויטמין C, תוספת חלבון לתפריט היומי והיעיל ביותר- קו אנזים 10Q.


מצבי רוח ועייפות – בן זוגך בוודאי רגיל להתמודד עם מצבי רוח ועייפות שכאלה עוד מתקופת ההריון, אבל את מותשת לפעמים עד כלות ואין מנוחה לרגע. לפיכך, את חייבת לתחזק את עצמך כראוי ולפנק את עצמך במה שמרגיע אותך. מצבי הרוח הם תוצאה של ההורמונים המשתוללים, אולם במצבים קיצוניים ייתכן שאת סובלת מחסרים תזונתיים. לכן חשוב להקפיד על השלמות תזונתיות – מולטי ויטמין, B קומפלקס ותוספת ברזל למי שצריכה. יש להיוועץ בנטורופת כמובן, להתאמה אישית.


טיפ הזהב - לישון כמו תינוק
כשהתינוק ישן ביום - שני אתו!!! עזבי את כל הדברים שאת "ממש חייבת לעשות" ושכבי לישון, צברי כוחות. זה חשוב יותר מהכביסה שנערמת או הכלים בכיור...


דיכאון לאחר הלידה – תקצר היריעה מלפרט את כל הסימפטומים ודרכי הטיפול בבעיה קשה זו, אך אציין שרצוי מאוד להעשיר את התפריט בטריפטופן, תוספת של B קומפלקס, סידן ומגנזיום, מנגן, וכמובן להתייעץ עם נטורופת או תזונאי.

 

הנקה

חלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור תינוקך, הכי בריא, הכי נוח והכי טוב גם לך (מרגיע, מרזה ועוד).

עד הגיעו לגיל חצי שנה לא זקוק התינוק למזון כלשהו פרט לחלב אם, שמספק גם את המזון וגם את הנוזלים הדרושים להתפתחותו התקינה. באמצעות חלב האם התינוק מקבל נוגדנים, מחזק ובונה את מערכת החיסון שלו. חלב האם משתנה בהתאם לקצב ההתפתחות של התינוק ומתאים עצמו לצרכיו. לדוגמה, בימים חמים החלב נהיה מימי כדי לספק לתינוק יותר נוזלים.


פעולת ההנקה מקלה על האם: האוכל זמין תמיד ואת לא צריכה לחשב כמויות, להכין בקבוקים, להרתיח, למדוד טמפרטורה ולדאוג האם התינוק אכל מספיק.


אסור להתעלם מהממד הנפשי החזק שמספקת ההנקה. פעולה זו, המשותפת לך ולתינוקך, מחברת ביניכם במעין בועה חמימה ויוצרת קשר שאין שני לו.


אולם ההנקה, לפחות בהתחלה, אינה תמיד פעולה כל כך פשוטה, בעיקר בגלל טעויות קטנות הנובעות מחוסר ניסיון. לפיכך חשוב מאוד כבר במהלך ההריון ללמוד את הנושא היטב וכן להיעזר ביועצת הנקה.


זכרי גם זאת, אימא שמחליטה שאינה מעוניינת להיניק, היא אימא טובה ואוהבת באותה מידה.

 


אם בחרת להיניק, חשוב שתדעי:


  • על אם מיניקה לצרוך יותר קלוריות (500-1000 יותר מהרגיל, ו-200-500 יותר מאשר בהריון), לאכול מזון בריא ומגוון ולהשלים ויטמינים ומינרלים חסרים. אפשר להמשיך וליטול מולטי-ויטמין לנשים הרות, שעשיר בברזל, בסידן ובמגנזיום.
  • רצוי להימנע מנענע וממרווה.
  • חשוב מאוד לשתות הרבה מים (לפחות שלושה ליטר ביום), ולשתות במהלך ההנקה.
  • יש להוסיף לתפריט סידן על מנת למנוע פגיעה בשיניים ובעצמות המינקת.
  • יש להעשיר את התפריט בטחינה, ירקות עליים ירוקים, גרעינים, שקדים, אגוזים, טופו.
  • רצוי להרבות בוורבנה, שומר, שמרי בירה.
  • אם אין לך די חלב, בשלי גריסי פנינה במים במשך חמש שעות ושתי את המים.
  • במקרה של גודש חלב בשד, במיוחד ביום השלישי-רביעי שלאחר הלידה, ניתן להניח על השד עלה כרוב קר ולשתות תה מנטה, אך כדאי מאוד להימנע מפעולות מיבשות חלב כגון אלה.  מומלץ להשתדל ולהוציא את החלב בעצמך על ידי עיסוי, חימום (זרם מים חמים במקלחת) וסחיטה של השד.

 

הטיפול בתינוק

זכרי שאת יודעת הכי טוב מה טוב עבורך ועבור התינוק. את העצות שתקבלי מכל עבר השאירי בגדר המלצות, דבקי בידע האישי שלך ובחושייך האימהיים.


אין דבר כזה פינוק יתר! לעניות דעתי, כמה שהתינוק צמוד יותר לגופך כך ייטב (אני ישנה עם ילדי בן השבעה חודשים כשהוא צמוד אלי מרגע היוולדו. רצוי לקנות מיטה זוגית גדולה ומרווחת שיהיה נוח לשלושתכם). העניקי לתינוקך כמה שיותר אהבה, חיבוקים, ליטופים ונשיקות.

 

זוגיות

נסי לסלוח לבן זוגך שאינו מבין אותך ולעולם גם לא יבין. את מרגישה שהוא לא עוזר מספיק, לא לוקח די אחריות, לא משתתף במטלות הכבדות. נסי לראות את החיים מזווית הראייה שלו, הוא חש מוזנח, שהעולל הקטן גזל ממנו את בת זוגו, נטוש מחוץ לבועה האידילית שלך ושל התינוק שמחובר אליך בקשר זוגי הרמטי כה חזק, שלו, כך לפחות הוא חושב, אין בו חלק חשוב. הוא זקוק לתשומת לבך ומגיע לו... גם עליו עובר שינוי מהותי, הפיכתו לאב גורמת לו לשאת באחריות כבדה שדרוש זמן רב ללמוד להתמודד איתה. דברו על הכל, שתפו אחד את השנייה בקשיים, ונסו, למרות הקושי, למצוא זמן לעצמכם בלבד – גם אם זה עשר דקות ביום אחרי שהעולל נרדם...

 

בין הנקה להחלפה

לסיום, אספר לכם שאת הכתבה הזו כתבתי בין הנקה להחלפת חיתול למשחק עם בני היקר, שזקוק לתשומת לבי מיום ליום יותר ויותר. תענוג גדול לזכות במבטיו המעריצים של הנסיך הקטן שלי, אך לעיתים אני מרגישה שחסרה לי שעה ביממה.


אמר מי שאמר, "דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד" ("It takes a village to raise a child"), קשה מאוד לעשות את זה לבד. ואנחנו הרי לא רק מגדלות ילדים, עלינו גם לעבוד, להתפרנס ולפתח קריירה, וזו משימה כמעט בלתי אפשרית...

אני מצדיעה לכל האימהות באשר הן. לי ברור לגמרי מיהו המין היפה, החכם  והחזק. 

 

על הכותבת: שמרית כץ וינברג, נטורופתית. בוגרת ה"קולג' הישראלי לרפואה טבעית", עוסקת בתחום משנת 1995. מטפלת בשיאצו, עיסוי, רפלקסולגיה, ארומתרפיה, פרחי באך, צמחי מרפא ותזונה. מתמחה בטיפול בנשים בהריון ולאחר לידה. מעבירה סדנאות רייקי וסדנאות שיאצו לזוגות. "רגעים של שקט" – קליניקה לרפואה משלימה במודיעין.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה