כך תתחילי את ההנקה ברגל ימין

התחלה טובה בימים הראשונים עשויה לבסס את ההנקה
|
הדפס
|
שמור

תרגום: רוני טל, יועצת הנקה IBCLC, מנהלת לשעבר של פורום הנקה בפורטל דולה

 

 

הנקה היא הדרך הטבעית והפיזיולוגית להזנת תינוקות ופעוטות, וחלב אם הוא החלב שנוצר באופן ספציפי עבור תינוקות אנושיים. תמ"ל (פורמולות) המיוצרות מחלב פרה או פולי סויה (רוב הפורמולות, אפילו הפורמולות ה"מיוחדות") דומות לחלב האם רק מעל פני השטח, ופרסום שטוען אחרת הוא מטעה. ההנקה אמורה להיות קלה ונטולת בעיות לרוב האמהות. התחלה טובה תעזור לבסס את ההנקה כחוויה טובה עבור האם והתינוק כאחד.

 

מרבית האמהות מסוגלות להיניק את תינוקותיהן בצורה מושלמת ובאופן בלעדי למשך כשישה חודשים. למעשה, רוב האמהות מייצרות יותר מכמות מספקת של חלב. למבה הצער, נהלים מיושנים של בתי החולים המבוססים על האכלה מבקבוק עדיין שולטים ביותר מידי ממוסדות הבריאות ומקשים על ההנקה, אפילו הופכים אותה לבלתי אפשרית, ליותר מידי אמהות ותינוקות. כדי שההנקה תתנהל כשורה ותוכל להתבסס כהלכה, התחלה טובה בימים הראשונים יכולה להיות קריטית. ואם להודות על האמת, אפילו עם התחלה איומה אמהות ותינוקות רבים מצליחים להסתדר.

 

התכסיס החשוב ביותר בהנקה הוא התחברות נכונה של התינוק. תינוק שמתחבר היטב, יוכל לקבל את החלב בקלות. לתינוק שמתחבר לא נכון יש קושי רב יותר בהוצאת החלב מהשד, במיוחד אם אספקת החלב נמוכה. חיבור לא נכון דומה למתן בקבוק עם חור קטן מידי – הבקבוק מלא בחלב, אבל התינוק לא יכול לקבל אותו. כשהתינוק מתחבר לא נכון, הוא עלול גם לגרום לרמו כאבים בפטמות. ואם הוא לא יקבל את החלב, הוא יישאר בד"כ על השד לתקופות זמן ארוכות, מה שיחריף את הכאב. לרוע המזל, כל אחד יכול לומר שהתינוק מחובר היטב, גם אם זה לא המצב. יותר מידי אנשים שאמורים לדעת פשוט לא יודעים מהי תפיסה טובה.

צילום: מאיה אהרוני

הנה מספר דרכים להפיכת ההנקה לקלה ופשוטה:

 

1. תפיסה נכונה חיונית להצלחה. זהו המפתח להצלחת ההנקה. לרוע המזל, יותר מידי אמהות מקבלות "עזרה" מאנשים שלא יודעים תפיסה נכונה מהי. אם נאמר לך כי התפיסה של תינוקך בן היומיים טובה למרות שפטמותיים כואבות ו/או פצועות מאוד, היי סקפטית, ובקשי עזרה ממישהו אחר שמבין יותר. לפני שאת עוזבת את בית החולים, עלייך לקבל הדרכה בחיבור נכון של התינוק, ולראות שהוא אכן מקבל חלב מהשד וגם להראות לך כיצד את יכולה לדעת שהוא מקבל חלב מהשד ( מציצה שנראית כך: פתיחה גדולה של הפה – הפוגה – סגירת הפה). באתר זה תוכלי לראות את סרטוני הוידאו באתר המסבירים כיצד לחבר את התינוק:

 

אם את ותינוקך עוזבים את בית החולים בלי לדעת את כל זה, קחי עזרה מקצועית ומנוסה במהרה (ראי את דף המידע כיצד לחבר). חלק מאנשי הצוות בבית החולים יאמרו לאמהות כי אם ההנקה מכאיבה, התפיסה איננה טובה (וזה בד"כ נכון), ושעל האם לנתק את תינוקה ולחבר אותו בשנית. זה לא רעיות טוב במיוחד. הכאב בד"כ חולף, וניתן לתקן את התפיסה כשהתינוק יעבור לשד השני או בהנקה הבאה. כשמנתקים את התינוק מהשד ומחברים שותו שוב ושוב פעמים רבות, הכאב והנזק לרקמת השד גוברים.

 

2. התינוק צריך לינוק מייד לאחר הלידה. הרוב המכריע של היילודים יכולים להיות על השד תוך דקות מהלידה. ואכן, מחקרים הראו כי, כשניתנת ההזדמנות, תינוקות רבים בני דקות ספורות בלבד יזחלו מבטן האם ועד לשד, יתחברו ויתחילו לינוק בכוחות עצמם. תהליך זה לוקח עד כשעה ולעתים יותר, אבל צריך לתת לאם ולתינוק את ההזדמנות והזמן לבלות ביחד ולהתחיל ללמוד זה את זו. תינוקות שמתחברים "בכוחות עצמם" נתקלים בהרבה פחות בעיות בהנקה. תהליך זה לא דורש שום התערבות או מאמץ מצד האם, והתירוץ כי זה לא ניתן לביצוע בגלל שהאם עייפה לאחר הלידה הוא דברי הבל, פשוטו כמשמעו. אגב, מחקרים הראו גם כי מגע של עור בעור בין האם לתינוק שומר על חום גופו של התינוק כמו אינקובטור (ראו את הקטע על מגע-עור-בעור). לפעמים, לא כל תינוק יתחבר ויתחיל לינוק בפרק הזמן הזה. באופן כללי, זו איננה בעיה ולא ייגרם נזק אם תחכו עד שהתינוק יתחיל לינוק מעצמו. מגע העור-בעור טוב לתינוק ולאם גם אם התינוק לא מחובר אל השד.

 

3. על האם והתינוק לשהות ביחד בביות מלא. אין שום סיבה רפואית להפרדת תינוקות בריאים ואמותיהם זה מזו, אפילו לזמן קצר.

 

  • מוסדות בריאות שמפרידים באופן שגרתי אמהות ותינוקות לאחר הלידה נמצאים שנים רבות מאחורי הזמנים המודרניים, והסיבה להפרדה קשורה לעתים קרובות לנסיון להראות להורים מי השולט במצב (בית החולים) ומי לא (ההורים). לעתים קרובות, סיבות מזוייפות שונות ומשונות ניתנות כהסבר על סיבת ההפרדה. דוגמה אחת היא כאשר התינוק מוציא מקוניות לפני הלידה. תינוק שמוציא את המקוניום ובריאותו תקינה לאחר דקות מהלידה יישאר בריא ואין צורך להשאירו באינקובטור למספר שעות לצורך "השגחה".
  • אין הוכחה כי אמהות שהופרדו מתינוקותיהן נחות יותר. נהפוך הוא, הן נחות יותר ונמצאות תחת פחות לחץ כשהן עם התינוקות שלהן. אמהות ותינוקות לומדים כיצד לישון באותו הקצב. כך, כאשר התינוק מתחיל להתעורר להנקה, האם גם היא מתחילה להתעורר באופן טבעי. זה לא מעייף את האם כמו יקיצה משינה עמוקה, כמו שקורה לעתים תכופות כשהתינוק נמצא במקום אחר כשהוא מתעורר. אם יראו לאם כיצד להינק את התינוק בעוד שניהם שוכבים זה לצד זו, האם תזכה למנוחה טובה יותר.
  • התינוק מראה סימני רעב הרבה לפני שהוא מתחיל לבכות. נשימתו משתנה, למשל. או שהוא מתחיל להתמתח. האם, אשר שנתה קלה, תתעורר, חלבה יתחיל לזרום, והתינוק הרגוע יינק בשלווה. תינוק שבכה זמן מה לפני שניסו לחברו לשד עלול לסרב להתחבר גם אם הוא רעב מאוד.אמהות ותינוקות צריכות לקבל עידוד לשינה זה לצד זו בבית החולים.זו דרך נהדרת לאמהות לנוח בזמו שהתינוק יונק. ההנקה אמורה להיות מרגיעה, לא מעייפת.

 

4. אין לתת לתינוק פטמות מלאכותיות. נראה כי ישנם חילוקי דיעות בנושא "בלבול פטמות" והאם הוא קיים. תינוקות יקחו כל מה שיספק להם זרימה מהירה של נוזלים ועלולים לסרב לכל מה שלא יתן להם זאת. לכן, בימים הראשונים, כשהאם בד"כ מייצרת כמויות מעטות של חלב (כמו שהטבע התכוון), והתינוק מקבל בקבוק (כמו שהטבע התכוון?) ממנו יש זרימה מהירה, התינוק יעדיף בד"כ את הפטמה עם הזרימה המהירה.לא צריך להיות מדען גרעין בשביל להבין זאת, למרות שאנשי רפואה רבים, שאמורים לעזור, לא מצליחים להבין את המנגנון הזה. שימו לב, התינוק איננו מבולבל. בלבול פטמות כולל מטווח רחב של בעיות, כולל תינוק שלא מתחבר היטב ולכן לא מקבל מספיק חלב ו/או האם סובלת מכאבים בפטמות. רק בגלל שהתינוק "לוקח את שניהם" לא אומר שהבקבוק לא משפיע על ההנקה לרעה. מכיוון שיש אלטרנטיבות קיימות להאכלה אם התינוק זקוק לתוספת תזונתית (ראו דף מידע מס' 5, כיצד משתמשים בעזרים להנקה, ודף מידע מס' 8 האכלת אצבע), מדוע בכלל להשתמש בפטמה מלאכותית?

 

5. אין להגביל את אורך ההנקות או את תכיפותן. תינוק שיונק היטב לא יינק שעות על גבי שעות. לכן, אם הוא יונק כך, זה בד"כ נובע מתפיסה פחות טובה המביאה לכך שאיננו מקבל את החלב. קחו עזרה בתינוק תפיסת השד של התינוק והשתמשו בלחיצות כדי לעזור לתינוק לקבל יותר חלב (דף מידע מס' 15, לחיצות בשד). הלחיצות עובדות מצויין בימים הראשונים כדי לעזור לקולוסטרום לזרום היטב. זה, ולא מוצץ, ולא בקבוק, ולא התינוקיה, יעזור.

 

6. הוספת מים, מי סוכר, או פורמולה נדרשים רק לעתים נדירות. ניתן להמנע מרוב התוספות ע"י חיבור נכון של התינוק אל השד שיעזור לתינוק לקבל את החלב הקיים. אם נאמר לך כי עלייך לתת תוספת לתינוקך בלי שמישהו יצפה בהנקה, בקשי עזרה ממישהו שיודע על מה הוא מדבר. ישנם מקרים נדירים בהם יש אינדיקציה לתוספת, אבל לעתים קרובות מציעים לתת תוספת מטעמי נוחות של צוות בית החולים. אם נדרשת תוספת, עליהם לתת אותה בעזרת מאמן יניקה על השד (ראו דף מידע מס' 5), ולא כוס, האכלת אצבע, מזרק או בקבוק. התוספת הטובה ביותר היא הקולוסטרום שלך. ניתן לערבבו עם מי סוכר בריכוז של 5% אם את לא מצליחה לסחוט כמויות גדולות בהתחלה. פורמולה בד"כ לא הכרחית בימים הראשונים.

 

7. דוגמיות חינם של פורמולה ודפי מידע של חברות תרופות אינן מתנות. יש רק מטרה אחת ל"מתנות" האלו והיא לגרום לך להשתמש בפורמולה. זו דרך מאוד יעילה, ונחשבת לשווק שאיננו אתי. אם קיבלת "מתנות" כאלו מאחד מאנשי הצוות, עלייך לתהות בנוגע לידע שיש לו בנושא הנקה ולמחוייבות שיש לו להנקה. "אבל אני צריכה פורמולה בגלל שאין לי מספיק חלב!" אולי, אבל יותר סביר להניח שלא קיבלת סיוע טוב והתינוק פשוט לא מקבל את החלב שכן יש לך. אפילו אם את כן צריכה פורמולה, אף אחד לא צריך להציע לך סוג מסויים ולתת לך דוגמיות חינם. קחי לך עזרה טובה. דוגמיות פורמולה אינן עזרה.

 

במקרים מסויימים, בלתי אפשרי להתחיל את ההנקה מוקדם. למרות זאת, רוב ה"סיבות הרפואיות" (תרופות שמקבלת האם, למשל) אינן סיבות אמיתיות להפסקת או השהיית ההנקה, ומידע זה הנו שגוי. קחי לך עזרה מקצועית טובה. פגים יכולים להתחיל לינוק הרבה הרבה יותר מוקדם ממה שמאפשרים היום במוסדות רפואיים רבים. האמת היא, שמחקרים כיום מראים בצורה די נחרצת כי עבור הפג ההנקה דורשת פחות מאמץ מאשר אכילה מבקבוק. לרוע המזל, יותר מידי אנשי רפואה המטפלים בפגים לא יודעים זאת.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה