הילד שלי בכלל לא שמן!

השמנת יתר היא מחלה, אך רוב ההורים אינם מודים בכך שילדיהם לקו בה
|
הדפס
|
שמור

אנחנו חושבים שהילדים שלנו הם הכי יפים והכי חכמים, קשה לנו להודות שיש בהם פגמים, והם אף פעם לא שמנים, מקסימום "בריאים" או "גדולים". מחקר שנערך בארה"ב ופורסם בפברואר השנה מגלה שעצימת עיניים לגבי המשמנים של צאצאינו היא כנראה תכונה  אוניברסלית. 

 

חוקרים ממרכז דיקנס לחקר פעילות גופנית ותזונה ערכו מחקר בקרב למעלה מ-1,200 משפחות, במטרה לבחון, האם הורים מוטרדים ממשקל ילדיהם, והאם נקטו פעולה מניעתית כלשהי, כדי למנוע השמנת יתר אצל ילדיהם.

 

מן המחקר התברר שהורים "עיוורים" לבעיית המשקל של ילדיהם, והבעיה חמורה במיוחד כאשר מדובר בהורים לילדים צעירים. בקרב הורים לילדים בעלי משקל עודף בגילאי 5-6 נמצא כי 89%  לא היו מודעים לעובדה שילדם סובל מהשמנת יתר ו-71% לא חשבו שמשקל ילדם מהווה בעיה כלשהי. בקרב הורים לילדים בעלי משקל עודף בגילאי 10-12, נמצא כי 63%  לא היו מודעים לעובדה שילדם סובל מהשמנת יתר ו-43% לא חשבו שמשקל ילדם מהווה בעיה כלשהי.

 

"אלה ממצאים מדאיגים, המרמזים, שמאמצי ההסברה להורים בנוגע לבעיית ההשמנה אינם יעילים", אומר מנהל המרכז, פרופסור דייויד קרופורד. "ההורים הם חלק מרכזי מקו ההגנה בקרב למזעור מגמת ההשמנה אצל ילדים, ולכן הכרחי לצייד אותם הן במידע והן באסטרטגיות פעולה, כדי שיטמיעו זאת בחיי היום-יום", הוא מוסיף.

פרופסור קרופורד אומר, כי לא מפתיע שהורים רבים לא מודעים לבעיית ההשמנה של ילדיהם, מכיוון שרובם לא מסוגלים לזהות משקל יתר גם כשזה נוגע להם. פרופסור קרופורד טוען, כי העדר ההכרה בבעיית ההשמנה של הילדים נובע בחלקו מהעובדה שהורים, בעיקר אמהות, נוטים לשפוט משקל-יתר רק על פי השאלה, האם הילדים האחרים בבי"ס מציקים לילדם, או האם ילדם פיתח מוגבלויות בכל הקשור לפעילות גופנית. ייתכן גם, כי העדר ההכרה בבעיית ההשמנה נובע מהעובדה, שהשמנת ילדים הפכה לכל כך נורמטיבית, עד שלא תמיד שמים לב למשקל העודף.

 

על אף חוסר יכולתם של ההורים לזהות בעיית משקל אצל ילדיהם, פרופסור קרופורד מצביע על כך,  שחלק ניכר מההורים טוענים בכל זאת, כי הם מיישמים אסטרטגיות שונות על מנת למנוע מהילדים לעלות יותר מידי במשקל כגון: הקפדה על תזונה מאוזנת, עידוד פעילות גופנית, הפחתת כמויות של מזון מהיר וחטיפים ללא ערך תזונתי, הגבלת כמות שומנים וסוכרים והגדלת כמות הפירות הנצרכת.

 

עובדה זו אמנם מעודדת, אך מתברר, שפחות מ-10% מההורים הגדילו את צריכת הפירות והירקות של ילדיהם כאסטרטגית שמירת משקל, ומעטים עוד יותר הגבילו צריכת משקאות עתירי קלוריות או את מספר שעות הצפייה בטלוויזיה.

 

נראה שהעובדה שהשמנת יתר בקרב ילדים הנה מחלה, טרם חדרה לכל שכבות האוכלוסייה. על מנת לבלום את מגמת השמנת היתר של הילדים כדאי אולי למקד את ההסברה בפירוט סיכויי הילדים השמנים לחלות בסוכרת, או לסבול מיתר לחץ דם, קשיי נשימה, אבנים בכיס המרה, בעיות אורטופדיות ואפילו התבגרות מינית מוקדמת.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה