מדוע הפסיקו מתן ויטמין A לתינוקות

נוהל חדש של משרד הבריאות מבטל ההמלצה לתת ויטמין A ומותיר את D לבדו
|
הדפס
|
שמור

 

השנה נעלם מתפריט התוספים הניתנים לתינוקות ויטמין A, שעד לאחרונה היה ניתן בטיפות יחד עם ויטמין D מגיל חודש ועד שנה.

 

ויטמין A חיוני לבניית עצמות ושיניים חזקות אצל ילדים, והוא דרוש לראייה תקינה ולמבנה בריא של התאים. הוא חיוני לצמיחה תקינה, שומר על העור, ומגן על הריריות, על הריאות, על מערכת העיכול ודרכי השתן, וגם ממלא תפקיד חשוב במערכת הרבייה. ויטמין A גם חיוני לטיפול בסוכרת, בסיסטיק פיברוזיס, ובפעילות יתר של בלוטת התריס.

 

למעשה, רוב בני האדם מקבלים את הוויטמין בתזונה הרגילה שלהם. המנה היומית המומלצת מגיל לידה ועד גיל שנה היא 450 מיקרוגרם, מגיל שנה ועד שש שנים 300 מיקרוגרם, בגילאי 7-8 שנים, המנה היומית המומלצת היא 400 מיקרוגרם. בין גיל 9 ועד 17 575 עד 750 מיקרוגרם. למבוגרים מעל גיל 17 המנה המומלצת היא 750 מיקרוגרם ליום, כאשר לנשים מניקות מומלץ לתת 1.1 מיליגרם. הוויטמין נמצא בירקות ירוקים, בפירות, ביצים, אגוזים, חלב, גבינה וגם כבד. זה גם הנימוק שניתן כאשר הוויטמין הוסר מרשימת התוספות החיוניות. ויטמין A נמצא בשפע גם בשמן דגים, ביצים, חלב ומוצריו, ירקות ופירות צהובים (כמו אפרסק, גזר ומשמש) ובירקות עם עלים ירוקים כהים כמו תרד וברוקולי. הימצאותו של הוויטמין בסוגי מזון אלה מייתרת את נטילת תוסף הוויטמין. במיוחד מכיוון שעודף של הוויטמין עלול להזיק.

 

ברקע של הליך הורדת ויטמין A מן התפריט לתינוקות עומדים שורה של מחקרים שנערכו בשנים האחרונות והוכיחו, כי קיים קשר בין עודף ויטמין A לבין דלדול מסת העצם (אוסטיאופורוזיס). חלק ממחקרים אלה הביאו מימצאים ראשוניים בלבד, ויש צורך להרחיב את מידגם הבדיקה כדי להגיע למסקנות סופיות, אולם יש כמה מחקרים שמראים שהתוסף מיותר. עורכי המגזין הרפואי ה"לנצט" פרסמו השנה מחקר שנערך לבקשת אירגון הבריאות העולמי, ולפי מימצאיו מתן תוסף של ויטמין A לא הועיל כלל להפחתת מקרי המוות גם במדינות שבהן יש חסר בוויטמין.

 

בכמה מדינות רצו להוריד עוד בשנת 1999 את תוסף ויטמין A מרשימת התוספים המומלצים, אבל מחקר אחד, שנערך בשוודיה, הצביע על קשר בין חסר בוויטמין A לבין מוות פתאומי של תינוקות, ולכן עוכבה הסרת הוויטמין מהתפריט. אולם מאז, במשך תשע שנים, בכל המחקרים על הוויטמין לא הגיעו לתוצאות דומות. כמה מדינות הזדרזו להוריד את ויטמין A, כמו דנמרק למשל, ושם התברר, כי הסרת הוויטמין לא העלתה את תמותת התינוקות. לדברי פרופ' אולה הרנאל מאוניברסיטת אומאו בשווודיה, גם המומחים של אגודת רופאי הילדים וגם רשות התרופות השוודית החליטו שיש להוריד את ויטמין A מהתפריט. ההחלטה מתבססת גם על מחקרים של מומחים לוויטמינים בינהם הנורבגי רונה בלומהוף, שהוכיח כי עודף של ויטמין A עלול לגרום להידלדלות מסת העצם ולשברים בגיל מתקדם.

צילום: Kumar

בסוף 2007 פרסם גם משרד הבריאות של ישראל נוהל חדש במתן ויטמינים לתינוקות, ומתוכו נעלם ויטמין A ונותר רק ויטמין D. במכתב נלווה להמלצות החדשות כותב המשרד, כי הוועדה המקצועית שדנה בשינוי ההמלצות הגיעה למסקנה, כי תינוקות מקבלים כמות מספקת של ויטמין A בתזונתם, בין אם הם יונקים ובין אם הם ניזונים מתרכובת מזון לתינוקות.

 

ויטמין A נרשם לא רק לתינוקות, אלא גם לאנשים מבוגרים, שקיבלו גם הם את הטיפות של A+D, עד שנודע על הקשר האפשרי בין הוויטמין לבין הידלדלות מסת העצם. המשרד ממליץ עדיין לתת ויטמין D, למרות שהגוף יודע לייצר את הוויטמין בזמן חשיפה לשמש. זאת מכיוון שבאחרונה עלתה המודעות לסיכונים של קרינת השמש, ולכן ממעטים היום בחשיפה לשמש, וכתוצאה מכך ייתכן שלא תיוצר כמות מספקת של ויטמין D הנחוצה לבריאות הגוף.

 

בהנחיות החדשות של משרד הבריאות גם ניתנה המלצה על מינון של 400 יחידות בינלאומיות לתינוקות יונקים ו-200 יחידות לתינוקות הניזונים מתמ"ל. זאת מכיוון שתחליפי החלב מכילים ויטמין D בכמות גדולה מזו המצויה בחלב אם. לדברי המשרד, מינון של 400 יחידות בינלאומיות לתינוק אינו גורם להרעלה, אך יש להנחות את ההורים להקפיד ולתת את המינון המומלץ. בתדריך הקודם של משרד הבריאות הומלץ לתת ויטמין D מתום החודש הראשון ועד תום החודש ה-12 לחיים. לעומת זאת בתדריך החדש מצויין כי יש לתת תוסף ויטמין D מהלידה, כלומר, גם בחודש הראשון לחיי התינוק. ההמלצות תקפות הן לגבי תינוקות שנולדו בתום הריון מלא והן לגבי פגים.

 

 

במקביל לתדריך על נוהל מתן הוויטמינים פירסם משרד הבריאות שורה של שאלות ותשובות בנושא:

 

שאלה: מהם ההבדלים העיקריים בין התדריך החדש לקודם בנושא מתן ויטמין D לתינוקות?

תשובה: קיימים שני הבדלים מהותיים בין התדריכים: הראשון בעיתוי מתן התכשיר והשני בסוג התכשיר. התדריך הקודם מציין כי יש לתת ויטמין A+D החל מתום החודש הראשון ועד תום החודש השנים עשר לחיים, בעוד שבתדריך החדש מצויין כי יש לתת את הויטמין מהלידה ועד גיל שנה. כלומר- יש לתת את הויטמין גם בחודש הראשון לחיי התינוק. ההבדל השני הינו לגבי מתן ויטמין בתדריך הקודם מצויין כי יש לתת ויטמינים A+D., התדריך החדש מבטל את ההמלצה לתת ויטמין A.

 

שאלה: מדוע מבוטלת ההמלצה למתן ויטמין A?

תשובה: הוועדה המקצועית שדנה בשינוי ההמלצות הגיעה למסקנה, כי תינוקות מקבלים כמות מספקת של ויטמין A בתזונתם, בין אם הם יונקים ובין אם הם ניזונים מתרכובת מזון לתינוקות (להלן תמ"ל).

 

שאלה: קיימים בשוק שני סוגים של תוספי ויטמין :D ויטמין D3 D2 D3?. מדוע קיימת העדפה לויטמין 3D?

תשובה: ויטמין D3 הינו הצורה המטבולית היותר פעילה של הויטמין ועל כן הינה הצורה המומלצת.

 

שאלה: האם 2 טיפות שוות ערך תמיד ל-400 יחידות בינלאומיות?

תשובה: הריכוז בתכשירים של החברות המייצרות על פי המלצתנו הינו אחיד, יחד עם זאת חשוב לוודא שההורים קיבלו הסבר לגבי מתן הכמות המומלצת של הוויטמין. על ההורים להיעזר ברוקח/ת, ברופא/ה המטפל/ת או באחות טיפת חלב על מנת להבטיח שהתינוקות מקבלים את הכמות שהומלצה. יש להנחות את ההורים לקרוא את ריכוז החומר הכתוב על תווית הבקבוקון.

 

שאלה: מדוע מומלצת כמות שונה של ויטמין לתינוקות יונקים ולתינוקות הניזונים מתמ"ל?

תשובה: תמ"ל מכיל ויטמין D בכמות גדולה מזו המצויה בחלב אם, לפיכך הוחלט כי תינוק יונק יקבל מינון גבוה יותר של הוויטמין ( 400 יחידות בינלאומיות) מאשר תינוק הניזון מתמ"ל (200 יחידות בינלאומיות).

 

שאלה: עד עתה ההוראה היתה לתת לכל התינוקות מינון זהה של 400 יחידות בינלאומיות. האם מינון זה עשוי לגרום לעודף ויטמין D אצל התינוק הניזון מתמ"ל (כמו במקרה של מתן שתי טיפות במקום טיפה אחת?)

תשובה: מינון של 400 יחידות בינלאומיות לתינוק אינו גורם להרעלה, אך כאמור בתשובה לשאלה הקודמת תמ"ל מכיל ויטמין D בכמות גדולה מזו המצויה בחלב אם. יש להנחות את ההורים להקפיד ולתת את המינון המומלץ.

 

שאלה: מהו המינון של ויטמין D3 שיש לתת לתינוקות יונקים המקבלים גם ארוחת פירות או מזונות משלימים אחרים?

תשובה: 400 יחידות בינלאומיות.

 

שאלה: מהו המינון של ויטמין D3 שיש לתת לתינוקות הניזונים מתמ"ל ומקבלים גם ארוחת פירות או מזונות משלימים אחרים?

תשובה: 200 יחידות בינלאומיות.

 

שאלה: התחלנו לתת תכשיר ויטמין A+D לפי ההמלצות הישנות. כיצד לפעול כעת?

תשובה: תכשיר ויטמין A+D. ראוי לשימוש ולא יגרום לעודף של ויטמין לכן אין מניעה לשימוש בתכשיר ויטמין A+D עד לגמר המלאי.

 

שאלה: מה המנה המומלצת לפגים?

תשובה: המנה המומלצת זהה לכלל התינוקות, כולל פגים.

 

 הכל על תזונה של תינוקות אפשר לקרוא במדריך להזנת התינוק בפורטל דולה.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה