מה עדיף: מטפלת או מעון-יום?

מטפלת תהיה עם התינוק גם כשהוא חולה. מעון זול יותר
|
הדפס
|
שמור

 

מגיע שלב, כמה חודשים לאחר הלידה, שבו גם האב וגם האם נאלצים לחזור לעבודה. זמן מה לפני המועד, מתעוררת השאלה: מה עושים עם התינוק? מי יטפל בו? האם למצוא מטפלת, האם למצוא לו מסגרת של משפחתון או מעון-יום, או אולי אחד ההורים יוותר על הקריירה, ויקדיש שנתיים לטיפול צמוד בצאצא עד שיגיע לגיל שבו אפשר להכניס אותו למסגרת של גן פרטי. יש מקרים שבהם גם האב וגם האם יכולים להתפנות בתורנות לטפל בתינוק, עם סיוע של סבא וסבתא. אבל ברוב המקרים, אין ברירה אלא לשקול בין שתי האפשרויות: מטפלת בבית או מעון.

 

מעון הוא האפשרות הזולה ביותר. על המטפלת משגיחים לא רק אתם, אלא גם ההורים של שאר הילדים. כל אחד רואה את הדברים מהזווית שלו, וההורים מחליפים רשמים בינהם. לתינוק שלך זו גם הזדמנות לפתח קשרים חברתיים עם תינוקות בני גילו, אם כי זה שלב מאוד מוקדם יחסית כדי ליצור חברויות אמיתיות, אבל גם להורים זו הזדמנות להכיר הורים נוספים לילדים בני אותו גיל ובאותו מצב. מצד שני, אם הילד הולך למעון, הוא יהיה חולה לעיתים הרבה יותר קרובות. יש ממי להידבק.

 

יש גם מידה של אי נוחות בצורך לקחת את הילד בבוקר למעון ולהחזיר אותו בסוף היום. כל יום צריך לקחת תיק עם כל האבזרים הנחוצים לשעות השהות במעון, בגדים להחלפה, חיתולים, מגבונים, משחות, תרופות, צעצועים ועוד. בעונת החורף ההתארגנות לקחת את התינוק למעון גוזלת זמן רב מאוד, ואי אפשר סתם כך לקום ולצאת מהבית. בעיה נוספת במעונות יום קשורה לתחלופה של אנשי הצוות. מכיוון שבמעונות היום שכר העבודה נמוך יחסית, התינוק עלול לעבור כמה וכמה ידיים של מטפלות שבאו לתקופה קצרה. זה אומר שינויים תכופים יחסית בחייו של התינוק, שרק מחפש יציבות וביטחון בקביעות. עוד בעיה עלולה לצוץ אם הילד שלך נוטה לחלות הרבה, וזה אי אפשר לדעת כששוקלים להיכנס למעון או לקחת מטפלת. במעון, אנשי הצוות עלולים לסרב לקבל ילד, גם הוא "קצת חולה" כדי שחלילה לא ידביק אחרים. לימים כאלה תצטרכו למצוא הסדר גיבוי או להיעדר מהעבודה, אבל יש מספר מוגבל של ימי מחלה שמותר לנצל בגין מחלת ילד.

צילום: מאיה אהרוני

במעונות רבים יש תוכנית מסודרת לטיפול בתינוקות ולעתים גם מכתיבים מתי לגמול את התינוק מבקבוק, מתי לגמול ממוצץ ומתי ישנים בצהרים. חלק מההורים שמחים דווקא שהמרכז עושה את העבודה השחורה של הגמילה, ומיישרים קו. יש הורים שרוצים לקבוע בעצמם מתי לגמול ולא ללכת בתלם עם כולם. יש גם קושי לעתים להסכים לכך שיש מספר קטן של מטפלות למספר גדול של תינוקות, ואז התינוק שלך עלול לא לקבל את תשומת הלב המלאה דווקא כשהוא זקוק לה מאוד. בעיה נוספת במעון היא שעות הפעילות המוגבלות. אם שעות העבודה שלכם ארוכות מן המקובל, תצטרכו מישהו שיאסוף את הילד ויביא אותו הביתה לפני שאתם חוזרים.

 

כשמעסיקים מטפלת התמונה שונה. טיפול של אחת על אחד מאוד רצוי בתקופת החיים הראשונה. תינוק עם מטפלת מקבל יותר חיבוקים, ויש מי שירים אותו מייד על הידיים כשהוא בוכה. התינוק גם נמצא בבית, בסביבה נוחה ומוכרת לו. זה נוח יותר להורים שאינם צריכים להתלבש, להתאפר ולצאת בשעות קבועות כדי להביא את הילד למעון או להחזירו הביתה.

 

כשתינוק נמצא לבדו בבית, הוא אינו חשוף להידבקות מילדים אחרים. ההורים אינם צריכים להכין תוכנית גיבוי למקרה שהילד חולה, כי גם אז הוא נשאר בבית עם המטפלת. במקרים רבים, ההורים נהנים מלוח זמנים גמיש יותר. אם הם צריכים לעזוב מוקדם בבוקר או אינם יכולים לחזור בשעת הסגירה הרגילה של מעונות היום, מטפלת צמודה יכולה להמשיך לטפל עד לשובם.

 

להורים יש גם שליטה טובה יותר על דרך החינוך של התינוק. הם יכולים להכתיב למטפלת מה אסור ומה מותר לפי הקביעה האישית שלהם. הם יכולים להיות מעורבים יותר בקביעת הערכים עבור התינוק הגדל.

 

אבל מטפלת צמודה היא תענוג יקר בהרבה ממעון יום. גם גיוס מטפלת מתאימה הוא יקר וגוזל זמן, כי מטפלות טובות הן נדירות. יש סוכנויות תיווך שמוצאות מטפלות, וגם דמי הטיפול אינם זולים. השכר של מטפלת הוא בדרך כלל פי 2 עד פי 3 לעומת הטיפול במעון-יום. העלות פוחתת כאשר המטפלת נמצאת עם שני ילדים.

 

מטפלת בבית פוגעת גם בפרטיות. למשפחות לא מעטות קשה להסכים לרעיון שמישהו זר ישהה אצלן בבית למשך כל היום. כאשר מטפלת צמודה גם ישנה בבית (או-פר) הפרטיות זולגת גם לשעות הערב והלילה, אלא אם יש לכם טירה עם כמה אגפים מופרדים, ואפשר להסתובב יום שלם בלי לראות את המטפלת. כמו כן יש לא מעט מקרים של מטפלות המתעללות בתינוקות שבהשגחתן. מספר המקרים הללו גדול ממספר המקרים של התעללות במעון, אם כי גם כאן יש מקרים פה ושם של התעללות בתינוקות. למרות שלא זה הכלל, איש אינו רוצה להיות עוד יוצא מן הכלל.

 

העסקת מטפלת צמודה מחייבת התעסקות עם בירוקרטיה כמו תשלום שכר, ניכוי מס, ימי חופשה, דמי הבראה וימי מחלה. צריך גם להתארגן עם מטפלת כגיבוי למקרה של מחלה או חופשה. נוסף על כל אלה צריך להיות נחמדים אל המטפלת כל הזמן, כי היא מחזיקה את האוצר הגדול ביותר שלנו.

 

בקיצור, יש נקודות בעד ונגד מטפלת ויש נקודות בעד ונגד מעון יום. אבל מגיע יום שבו צריך להחליט, ואז מתחיל מסע אל הבלתי נודע של חיפושים, השוואות, ראיונות, כדי שהתינוק שלנו יקבל את הטוב ביותר האפשרי.

עוד כתבות בנושא: טיפים איך לבחור מטפלת, ומה צריכה בייבי סיטר ומטפלת לדעת על התינוק שלך

 

 

בהצלחה

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה