לעטוף ולהפסיק את הבכי

עיטוף הדוק עוזר לתינוק להרגיש בטוח
|
הדפס
|
שמור

לפני 9 שנים נולדה בתי הצעירה גאיה. אחרי שלושה ימים נפלאים במלונית חזרנו הביתה ואז התחיל הלחץ, הגודש, הבכי שלי והבכי שלה. היא בכתה בערב, בכתה בלילה , בבוקר וגם בצהריים בדיוק כשצריך להוציא את הגדולה מהגן.

יום אחד הפקדתי אותה צווחת בידיה של ויקטוריה, עוזרת הבית המסורה, ורצתי אל הגן.

 

חזרנו אחרי 20 דקות לחוצות במיוחד והיה שקט בבית. מצאתי את הקטנטונת עטופה כולה, ממש חנוטה בשמיכה, כשרק הפרצוף הקטן שלה מציץ, רגועה להפליא כשעל פניה הבעה של שלווה שאני לא זכיתי לראות עד אז.

 

בהתחלה מאד נבהלתי – מה היא עשתה לבת שלי? היא נושמת? נוח לה? איך בדיוק היא תזוז ככה?ואחר כך ניסיתי להבין מה הנס שויקטוריה עשתה.

 

היא הסבירה לי שכך עוטפים תינוקות ברוסיה – כך היא למדה מסבתא שלה ומאמא שלה וכך בדיוק אני צריכה לעשות. היא לימדה אותי את הטכניקה וזה פשוט עבד! המשכנו כך מספר חודשים עד שהקטנה כבר הסתגלה לעולם ולא הייתה זקוקה לזה עוד.

 

מס' שנים אחר כך בביקורי בארה"ב נחשפתי לגישה של ד"ר הארווי קארפ – רופא ילדים אמריקני שלפי גישתו התינוק האנושי נולד לחלוטין לא בשל (מוטורית, פיזית, סנסורית) בניגוד לבעלי חיים שנולדים "מוכנים לחיים" ומייד מתחילים לעמוד ללכת ולרוץ ,לתינוק האנושי נדרשת שנה לשם כך.

 

מוחו ממשיך להתפתח באופן מואץ בשלושת החודשים הראשונים לחיים. למעשה הוא נולד טרם הזמן מפני שאין למוחו אפשרות לגדול דיו ברחם והוא משלים את התפתחותו הרחמית בשלושת החודשים הראשונים, שהם למעשה הטרימסטר הרביעי להריון. חודשים אלו הם מעין תקופת הסתגלות לעולם, שהיא לא קלה לתינוק ולכן הוא לא רגוע ומרבה לבכות. בחודשים אלו חשוב לעזור לו "להרגיש ברחם".

 

כל תינוק נולד עם "רפלקס הרגעה" – בדיוק כמו שהוא הגיע לעולם מצויד בכל הרפלקסים המוכרים לנו. למצוא את רפלקס ההרגעה זו מיומנות נלמדת שכל הורה יכול ללמוד. כל תינוק זקוק לעצמה שונה. 

 

למה כדאי לעטוף תינוקות?


  • העיטוף משחרר את ההורים מהצורך להחזיק את התינוק על הידיים כל העת, ובכך לדמות לו בצורה המושלמת ביותר את התחושה שחש ברחם.
  • התינוק סופג במשך כל שעות היום גירויים ומגיב להם. בסוף היום הוא עייף ושבע מהגירויים, הגוף שלו מגיב לעייפות בתסיסה ובאי שקט. העיטוף מסנן ומשקיט גירויים .
  • מחקרים הוכיחו שכשהתינוק עטוף הוא שקט, רגוע יותר וקצב פעימות הלב שלו איטי ורגוע יותר.
  • מצב השכיבה על הגב מקשה על התינוק להירדם. העיטוף מדמה לתינוק מצב של שכיבה על הבטן, ובכך מאפשר לו שינה ארוכה ורגועה יותר.
  • רפלקס מורו שמעיר את התינוק בלילה לא פעם נמנע הודות לעיטוף.

  

5 דרכים להפעיל את רפלקס ההרגעה של התינוק

 

1. - swadling זהו העיטוף ההדוק - בעזרת שמיכה מרובעת שעוזרת לתינוק להרגיש בטוח ולהרגיש את מתחם הגוף שלו. מומלץ לעטוף את התינוק בשעות הקשות יותר של היום וכן בשעת השינה.


עיטוף הדוק - שלב א'

 

 

עיטוף הדוק - שלב ב'


 

2. side-stomach תנוחת בטן-צד – זו למעשה התנוחה ההפוכה לתנוחת ההנקה הקלאסית כשבטנו שעונה על האמה של אמא והראש מופנה מעט מטה.

 

תנוחת בטן-צד

 

 

3.swinging נענוע – נדנוד קל ומתון של התינוק (ובהחלט לא טלטול!!! יש להזהיר מניעור של התינוק!!!!) מדמה את התנועתיות ברחם.


4. shooshing ששששש....... לחישת שששש.....ליד אוזנו של התינוק – זהו קול שמזכיר את הקול ששמע התינוק ברחם (שהיה מקום רועש למדי...) ככל שהתינוק בוכה יותר – כך עצמת השששש... תהיה חזקה יותר.


5.sucking מציצה – תינוק זקוק למציצה כדי להירגע. אפשר להציע לו מוצץ או את האצבע של אמא. חשוב לא להרגיל למוצץ לפני שההנקה מבוססת.

 

חשוב לזכור כי כל תינוק זקוק לעצמה שונה למספר שונה ולשילוב שונה בין חמשת ה-“s”הנ"ל.


ואז נולדו לי צמד אחיינים מתוקים, תאומים, קצת לפני הזמן. חודשיים היו בפגיה שהייתה תקופה קשה עבורם עם הרבה גירויים מסביב של רופאים, בדיקות, רעש ואור.

 

כשהשתחררו הביתה והטיפול עבר לידיהם של ההורים, נקראתי לעזור, בימים ובלילות. הקטנטנים בכו בלי סוף, כמעט לא ישנו, ויחד איתם - ההורים...

 

לימדתי את ההורים את שיטת העיטוף, שאכן עשתה קסמים, מידי פעם הם היו זקוקים גם לנדנוד העדין ולמציצה, אבל העיטוף הוא זה שעשה את העבודה. אמנם הלילות עדיין היו קשים כמו כל התחלה אבל הבכי התמידי פסק והייתה אווירה של רוגע סביב התינוקות. בכל פעם שבכו בלי סיבה ממשית של רעב וכדומה, ההורים עטפו והתינוקות נרגעו, הם קיבלו תחושה של בטחון, רוגע, חום וחיבוק תמידי.

 

מאז בכל פעם שנולד תינוק חדש סביבי, זו אחת מהעצות הכי טובות שאני יכולה לתת להורים ולאחר מכן באות התגובות שלהם: כמה נפלא, זה עובד!

הערת העורך: לטענת מחקר שפורסם במאי 2016, חשוב לשים לב שאסור להשכיב תינוק עטוף על הבטן או על הצד, כיוון שזה מעלה את הסיכון למוות בעריסה. למחקר המלא

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
2. איילת 20/05/2012, 12:20:05

עצות באמת טובות תודה, השאלה האם אחרי 4 חודשים אפשר עוד לעטוף? הרי התינוק מגלה את הידיים בשלב זה , האם הטיפים הללו רלוונטים לגילאים יותר מאוחרים?

+ השב
 
1. שירן 30/01/2012, 21:08:16

כתבה מקסימה וטיפים נהדרים. תודה. התחלנו ליישם!

+ השב
 
1.1. איילת 21/05/2012, 21:23:45

עד איזה גיל מדובר?