איזה אבזרים לא חיוניים להנקה מוצלחת?כל מה שרצית לקנות להנקה : מה צריך ומה פחות
אחת הטענות לטובת ההנקה (מעבר ליתרונות הבריאותיים שאינם מוטלים בספק) היא שההנקה היא בחינם - היא לא עולה כסף, ואפשר לחסוך בעזרתה אלפי שקלים. אך כבני תרבות הצרכנות הבלתי נלאית, אנחנו בכל זאת יוצאים ורוכשים כל אביזר ומכשיר שאנו חושבים שיכול להקל עלינו את החיים... האם באמת צריך את כל זה? או שאפשר לוותר על רוב ההוצאות ולהשתמש בחפצים שכבר קיימים בבית? ואם צריך להוציא כספים – על מה עדיף להוציא אותם? לפני שאתם קופצים לחנות הקרובה, קצת סדר בבלגן בבקשה!! צילום: נעמי גטניו עזרה מקצועית בהנקה יועצות הנקה עולות כסף, משום שגם הן צריכות להתפרנס ביושר. מכיוון שברוב המקרים קופות החולים לא יכסו עלות של יועצת הנקה פרטית, ההוצאה נשארת כולה עליכם... אז מתי צריך ומתי לא צריך לגשת ליועצת הנקה? קודם כל, חשוב לזכור, כי הוצאה כספית על ביקור אצל יועצת הנקה יכולה לחסוך לכם כסף רב אותו הייתם מוציאים על גאדג'טים שונים ומשונים. היועצת יכולה לעזור לכם למצוא טכניקות ותנוחות הנקה נכונות וטובות שיחסכו לכם פטמות סיליקון, משאבות, בקבוקים, ושאר הוצאות גבוהות. כמו כן, ביקור אצל יועצת הנקה יכול לעזור לכם להמע מרכישת תמ"ל, שעלותו גבוהה מאוד (עלות חודש אחד בלבד של תמ"ל דומה לעלות ביקור אצל היועצת). שימו לב שיועצת ההנקה שאתם פוגשים היא מוסמכת ומומלצת, ותוארה IBCLC. אפשר להיעזר גם במדריכות של ארגון לה לצ'ה, ובפורומים באינטרנט. אך יש לזכור, כי עזרה טלפונית וירטואלית היא עזרה מוגבלת ופעמים רבות אינה מספיקה. כדי לחסוך בעלויות של יועצת הנקה פרטית, אפשר לפנות למרכזי הנקה שאליהם ניגשים עם התינוק, במקום להזמין את היועצת אלייך הביתה. העלות במרכזי הנקה בד"כ נמוכה יותר, ופעמים רבות העזרה זהה.
משאבות חלב הורים רבים ממהרים לרכוש משאבת חלב עוד לפני הלידה, כי "זה משהו שצריך". האם זה באמת נכון? לא בהכרח. ראשית, כדאי לחכות עד לאחר הלידה ולראות כי ההנקה מצליחה כמצופה. לעתים עולה צורך במשאבה מקצועית, אותה שוכרים ולא רוכשים, ובמקרה כזה תצטערו על כך שרכשתם משאבה אחרת. בחלק מהמקרים ההנקה לא מצליחה וההורים עוברים במהרה לבקבוקי תמ"ל. עד כמה שמצב זה לא רצוי, לצער כולנו, הוא די מצוי ונפוץ. במקרה שכזה, המשאבה שרכשתם תשב בארון ותעלה אבק – וחבל. מעבר לכך, מומלץ להימנע משאיבות (אם ההנקה מתנהלת כשורה) במשך ששת השבועות הראשונים לחיי התינוק. לאחר שמתגברים על מכשולי ההנקה הראשוניים וההנקה מתבססת, אפשר להתחיל לשאוב, אבל זו אינה חובה! אם אין צורך בשאיבות והצגת בקבוקים (כמו למשל במקרה של חזרת האם לעבודה) תוכלו לחסוך את הכסף הזה ופשוט להניק ישירות מהשד. אפשר גם ללמוד את טכניקה הסחיטה הידנית – נשים רבות מתמקצעות בה ויכולות לסחוט כך כמויות גדולות של חלב. אם האם חוזרת לעבודה או מסיבה אחרת מעוניינת לשאוב ולהציע בקבוקים, חשוב שהמשאבה תתאים לצרכי השאיבה. לשאיבה אקראית למשל, אפשר להסתפק במשאבה ידנית ולא להוציא סכומים גבוהים על משאבה חשמלית דו צדדית. שקיות לחלב שאוב אם השאיבה אינה הכרח של ממש, תוכלו להימנע גם מההוצאה הזו בכך שפשוט תמשיכו להניק ישירות מהשד. אם השאיבה הכרחית וחשובה, אפשר לקצץ בעלויות על ידי שימוש בבקבוקים או מיכלים רב פעמיים במקום בשקיות חלב שנזרקות לאחר השימוש. רוב משאבות החלב יכולות להתחבר לבקבוקי האכלה רגילים, וכך ניתן לחסוך בעלות של אחד משני אלה ולעשות שימוש כפול ואף משולש בבקבוקים –למטרת שאיבה, אחסון וגם האכלה.
כורסת הנקה והדום הורים רבים מתלבטים בשאלה, האם באמת צריך את זה? התשובה היא חד משמעית – לא! אם הממון מצוי בידיכם, ואין התלבטות לגבי מה כדאי ומה לא כדאי לרכוש, כמובן שאפשר לרכוש וליהנות ממוצרים אלה. אבל הם בהחלט לא הכרחיים. מה שכן חשוב זה לארגן מקום נוח להנקה עבור האם הטרייה – כורסה נוחה או כסא תומך, מקום להניח עליו את הרגליים, וכריות, כריות כריות! כרית לא צריכה להיות בעלת צורה מיוחדת או מיועדת להנקה. כריות מיטה או ספה רגילות יכולות לעשות את העבודה בדיוק באותה המיטה. מטרתן של כריות ההנקה היא להביא את התינוק לגובה השד ולהחזיק בו שם, כדי שזרועותיה של האם לא תתעייפנה. בעזרת מספר כריות, אפשר לעשות זאת בקלות עבור כל תנוחת הנקה, ולהתאים את גובה הכריות לכל כסא בו את בוחרת לשבת. אפשר גם להניק במיטה – עם כריות מאחורי הגב ומצדי גופך, וגם על ברכייך כדי להגביה את התינוק, או בשכיבה על צדך. הגבהת הרגליים יכולה לעזור לך להניק בנוחות אבל גם כאן לא צריך לרכוש הדום מיוחד להנקה – כל שרפרף יתאים, ואפשר אפילו לקחת סל ניירות קטן ולהשכיב אותו על צדו ולהניחו מתחת לכפות הרגליים.
ביגוד מיוחד להנקה בשנים האחרונות יצאו לשוק בגדים מיוחדים למיניקות, שנועדו לעזור לך להסתיר את עצמך בעת ההנקה ולשלוף את השד בקלות ובמהירות לתינוק הרעב. חולצות ההנקה בנויות בד"כ משתי שכבות - כאשר השכבה העליונה מורמת, השכבה התחתונה נשארת במקומה ומכסה על הבטן הפוסט הריונית המתוחה. בצדי השכבה התחתונה, מצויים חריצים דרכם ניתן לשלוף את השד, ולכסות במהירות בעזרת השכבה העליונה. עוד סוג של חולצות הנקה הוא חולצות הרוכסן – שני רוכסנים בצדי החולצה מסייעים לשליפת השד בקלות. זה נשמע כל כך פשוט ונוח – אבל האם זו חובה? ממש לא! אפשר ללבוש חולצת טריקו רחבה, אותה מרימים ברגע האמת, ומכסים מיד לאחר החיבור על כל מה שדורש כיסוי. אפשר לשכלל את הביגוד ולהוסיף מתחת לחולצה גם גופיה רגילה עם כתפיות דקות, אותה מותחים למטה וכך מוציאים את השד בצנעה בעודך מכוסה בחולצה כשכבה נוספת. אפשר גם לתפור לבד רוכסנים או חריצים בבגד קיים, אם ניחנת בכשרון תפירה (או באמא או חמות שיודעות לתפור). כדי לכסות על המיניקה בציבור, יש גם סינרים מיוחדים שניתן לרכוש בחנויות למוצרי תינוקות, ואותם עונדים סביב הצואר ומעל התינוק היונק. גם זה לא פריט חובה – אפשר להתכסות בחיתול בד או בשמיכה דקה, או להתעטף בשכמייה.
חזיות הנקה הן פריט קצת יותר נוח וחשוב, במיוחד לנשים בעלות חזה גדול שדורש תמיכה וגם שליפת שד קלה יותר. נשים בעלות חזה קטן יותר יכולות להסתפק בחזיות גופיה רכות, אותן אפשר למתוח כלפי מעלה או כלפי מטה כדי לחלוץ את השד לתינוק. אם נוח לך ללכת בלי חזייה בכלל, עם חזייה רגילה, או עם חזיית גופיה – עשי זאת! אך אם את מעוניינת בנוחות של חזיית ההנקה, אותה ניתן לפתוח בנפרד מכל צד ולהניק בלי להתפשט לחלוטין בכל פעם, דווקא זה אחד הפריטים שרוב האמהות כן רוכשות ונהנות ממנו. גם רפידות הנקה הן מוצר הכרחי אצל חלק מהנשים – אלו ששדיהן מטפטפים ונוזלים בין הנקות. אם את אחת מנשים אלו, תוכלי לחסוך כסף בכך שתשתמשי ברפידות רב פעמיות במקום בחד פעמיות. רפידות אלו ניתן לכבס ולהשתמש בהן שוב ושוב.
הנקה נטולת כאב בשוק קיימים עזרים קטנים רבים – החל מפטמות סיליקון ומגני פטמה שמניחים בחזייה, דרך משחות לפטמות ורפידות ג'ל מרפאות, וכלה במכשירים שונים להבלטת פטמות שקועות או שטוחות. ברוב המקרים לא צריך להשתמש בהם אם ההנקה מתנהלת כשורה. אם משהו בהנקה השתבש, כדאי להיוועץ באשת מקצוע ולהוציא את הכסף על ייעוץ אישי, לפני שרוכשים את כל בית המרקחת. יועצת ההנקה תוכל לעזור לכם למצוא תנוחת הנקה וטכניקה נכונה להנקה בלי כאבים, או להנקה בלי פטמת הסיליקון גם אם פטמותייך שטוחות או פצועות.
אם עולה הצורך להשתמש בעזר מסוג זה או אחר, היועצת תוכל להסביר לכם מהו השימוש הנכון בו כדי למנוע בעיות נוספות שעלולות לעלות כתוצאה מהשימוש (למשל, התמעטות החלב בשימוש לא נכון בפטמות סיליקון). במקום משחות לפטמות אפשר לסחוט מעט קולוסטרום או חלב אם ולמרוח על הפטמה – החלב עוזר בריפוי פצעים ויוצר מעטה מגן על הפטמה לעזרה בכאבים. במקום רפידות ג'ל מיוחדות להקלה על גודש בשד או כאבים אחרים, ניתן להשתמש בעלי כרוב קרים או בשקית של ירקות קפואים עטופה מגבת. כדי לחמם את השד לפני הנקות, אפשר פשוט לקפוץ למקלחת את להספיג מגבת קטנה במים חמים ולהניח על השד לכמה דקות. חשוב במיוחד לזכור, כי אם יש בעיה, כדאי למצוא אותה ולתקן אותה במקום לנסות לכסות עליה במשחות ומגנים מסוגים שונים.
הגברת ייצור חלב כיום ניתן לרכוש תכשירים שונים שמבטיחים ניסים ונפלאות בהגברת ייצור החלב שלך – החל מכמוסות חילבה מרוכזות ועד לטיפות הומיאופתיות או סירופים אלו ואחרים. חשוב לזכור, כי ברוב המקרים אמהות לא זקוקות לתכשירים אלו בשביל לייצר כמות מספקת וטובה עבור תינוקן, וגם שהתכשירים האלו ברובם לא נבדקו מדעית ויעילותם לא הוכחה. היחיד שהוכח כמסייע בייצור החלב הוא צמח החילבה (Fenugreek) וגם הוא לא יעיל בהיעדר גרוי מוגבר לשד ע"י הנקה תכופה או שאיבות בנוסף להנקה הישירה. זכרי את עקרון ההיצע והביקוש, שעל פיו פועל ייצור החלב – ככל שהתינוק יינק יותר, כך את תייצרי יותר. כמו כן, זכרי גם את העקרונות לפיהם ניתן לדעת שהתינוק מקבל מספיק חלב – חיתולים רטובים ומלוכלכים, ועלייה במשקל. אם כל אלה תקינים, אין צורך בהגברת החלב וגם אם יש שינויים בהתנהגות התינוק כנראה שהסיבה אחרת. במקום תכשירים ומרקחות, פשוט הניקי את התינוק לפי דרישתו או הציעי לו לינוק לעתים יותר תכופות. ההשפעה של הנקה תכופה גדולה בהרבה מכל תכשיר. אם יש לך צורך ממשי בהגברת חלב שנמצא ע"י יועצת הנקה מוסמכת או רופא שמבין בהנקה, ייתכן שימליצו לך על נטילת תרופה המגבירה חלב. ברוב המקרים משתמשים לצורך זה בתרופה בשם מוטיליום (DOMPERIDONE). לתרופה זו יש צורך במרשם רופא ובהוראות נטילה מדוייקות – לא מומלץ לאבחן את עצמך וליטול בעצמך בלי לווי מקצועי. ושוב – בלי הגברה של גרוי השד ע"י יניקה או שאיבה מרובות, התרופה לא תועיל. |
קישור לפורומים:
כתבות בנושא:
|