עודף משקל בגברים ועקרות

מחקר: עליה במשקל עלולה להגדיל הסיכוי לבעיות פוריות
|
הדפס
|
שמור

 

גברים עם עודף משקל מוגבר BMI יהיו עקרים בסבירות רבה יותר מאשר גברים במשקל מתאים לגובהם. כך עולה ממחקר שנערך על ידי המכון הלאומי למדעי בריאות הסביבה NIEHS בארה"ב, אחד המכונים של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, שפורסם בגיליון ספטמבר 2006 של המגזין הרפואי Epidemiology.

 

"הנתונים מראים כי עלייה של 10 ק"ג במשקל הגבר עשויה להגדיל את הסיכוי לבעיות פוריות בכ-10%", אומר מארקו סאלמן, המחבר הראשי של המאמר, העובדהיום במכון לרפואה תעסוקתית של פינלנד. BMI   הוא מספר המחושב מהשוואת המשקל והגובה של אדם. הוא מספק סמן אמין על רמת השומן בגוף אצל רוב בני האדם ומשמש כדי לקבוע קטגוריות של משקל העלולות להוביל לבעיות בריאותיות.

 

החוקרים בדקו זוגות שהשתתפו במחקר בריאות חקלאי AHS, פרויקט מחקר ענק שהחל בשנת 1993 במטרה לבדוק את הגורמים המשפיעים על בריאות החקלאים ובני משפחותיהם בקהילות חקלאיות. "אצל נשים בעלות משקל עודף או שמנות יש קושי להיכנס להריון לעומת נשים במשקל רגיל, אבל המחקר הנוכחי הראה שאצל גברים בעלי עודף משקל או שמנים גם יש בעיות פוריות, שעד כה טרם נבדקו", אומרת ד"ר דונה ביירד, אפידמיולוגית במכון NIEHS. הנתונים על הקשר בין אי פוריות לבין מאסת הגוף הגיעו מתוך שאלון שעליו השיבו 1,468 חקלאים ונשותיהם כשנרשמו למחקר.

 

הנשים מילאו שאלון בריאות משפחתי, ובו כללו מידע על היסטורית הפיריון במשפחה. הגברים דיווחו על משקלם וגובהם בשאלון על מצב בריאותם.

הניתוח הוגבל לזוגות שניסו להיכנס להריון בארבע השנים שקדמו לתחילת המחקר והנשים בהם היו בגיל נמוך מ-40 שנה. החוקרים חילקו את הזוגות לקבוצות של פוריים ולא-פוריים. הזוגות הלא פוריים היו אלה שניסו מעל לשנה להתעבר, והזוגות הפוריים היו אלה שניסו והצליחו להתעבר תוך פחות משנה. רוב הגברים והנשים בשתי הקבוצות היו בני מעל ל-30 שנה. 28% מהזוגות נתקלו בבעיית פוריות.

 

החקרים מצאו כי מדד BMI אצל הגברים היה גורם עצמאי משמעותי לחוסר פוריות. הם ניטרלו גורמים נוספים העלולים להוביל לחוסר פוריות כולל BMI גבוה אצל הנשים, גיל גבוה, עישון, צריכת אלכוהול וחשיפה לחומרי הדברה. אחרי ניטרול גורמים אלה הייתה עלייה בחוסר פוריות ככל שעלה מדד BMI   אצל הגברים, שהגיעה ממש להכפלה של חוסר הפוריות אצל גברים שמנים. כאשר החוקרים חילקו את המידגם לשתי קבוצות שוות לפי גיל הגבר, הם מצאו כי BMIהיה משמעותי לגבי חוסר פוריות הן אצל גברים צעירים והן אצל מבוגרים.

 

לחוקרים לא היה מידע על תדירות המגע המיני, כך שייתכן שגברים בעלי עודף משקל הזדווגו פחות פעמים לעומת עמיתיהם בעלי המשקל הרגיל, ודבר זה עלול להשפיע על רמת הפוריות. עם זאת, במחקרים מקבילים שנערכו באחרונה על ההרכב של פליטת הזרע, הצברר, כי אצל גברים שמנים ובעלי עודף משקל איכות הזרע הייתה נמוכה, וגם היו הבדלים הורמונליים. "המחקר מספק מידע על כמה בעיות בריאות נוספות הקשורות למשקל עודף" אומר ד"ר דייויד שוורץ, מנהל המכון הלאומי למדעי בריאות הסביבה. "מניעת משקל יתר עשויה לשפר את הבריאות הכללית של הגברים, ואולי גם את הפוריות שלהם".

 

המכון חשף בחודש מאי 2006 תוכנית אסטרטגית חדשה "חזיתות חדשות במדעי הסביבה ובריאות האדם", שמטרתה לעודד את הקהילייה המדעית להשתמש במדעי הסביבה כדי להבין את הסיבות למחלות ולשפר את בריאות האדם. על התוכנית אפשר לקרוא בקישור זה.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה