לחיצות בשלב השני של הלידה

לחיצה לא נכונה עלולה להגביר סיכון לבעיות רצפת אגן
|
הדפס
|
שמור

כאשר אשה יולדת, מיילדת שתאמר לה ללחוץ בזמן הצירים, לא תגרום לקיצור משך הלידה והיא עלולה למעשה להגביר את הסיכון שלה לפתח בעיות עם שלפוחית השתן ורצפת האגן לאחר הלידה. כך טוענים חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסאס.

צילום: מאיה אהרוני

ברוב המקרים, אין זה משנה אם במהלך הלידה עצמה מישהו הדריך את היולדת או לא, מדווחים החוקרים בגיליון ינואר 2006 של American Journal of Obstetrics and Gynecology. החוקרים מציינים, כי יש לבצע מחקרים נוספים כדי לקבוע אם בעיות בשלפוחית השתן הן קבועות. "במקרים רבים, הטוב ביותר ליולדת הוא לעשות מה שיותר נוח לה", אומר ד"ר סטיבן בלום, המחבר הראשי של המחקר ויו"ר הקתדרה למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטה.

 

במחקר התמקדו החוקרים בשלב השני של הלידה, שהוא הזמן שבו צוואר הרחם נמחק ונפתח כליל והתינוק מתחיל לרדת אל תוך תעלת הלידה. המחקר בוצע בעקבות מימצאי מחקר קודם, שגילה עלייה בבעיות של רצפת האגן אצל נשים שהתבקשו "ללחוץ". במחקר הנוכחי נבדקו 320 נשים מבית היולדות פארקלנד ממוריאל הוספיטל, שהייתה זו להן הלידה הראשונה, ההריון היה תקין והן לא קיבלו אפידורל או הרדמה אחרת. הנשים חולקו בצורה אקראית לשתי קבוצות, אשר שתיהן טופלו על ידי אחיות-מיילדות. בקבוצה אחת, שכללה 163 נשים, נאמר להן ללחוץ למשך 10 שניות בזמן ציר, ואילו הקבוצה השנייה, שכללה 157 יולדות, קיבלה הוראה "לעשות מה שבא באופן טבעי". לנשים בקבוצה שקיבלו הוראות ללחוץ, זמן השלב השני של הלידה התקצר בממוצע ב-13 דקות מ-59 ל-46 דקות.

 

"לא היו מימצאים נוספים המראים כי הנחיה או היעדר הנחיה במהלך הלידה עוזרת או גורמת נזק", אומר ד"ר בלום. מחקר קודם, שעליו דווח בחודש מאי 2005 באותו מגזין רפואי, ובו השתתפו אותן נבדקות, בדק אם הוראות הלחיצה גורמות לטווח ארוך לבעיות באיזור רצפת האגן. מתוך 320 הנבדקות, 128 חזרו לבדיקות 3 חודשים לאחר הלידה. הנשים שקיבלו הדרכה, קובעים החוקרים, סבלו מקיבולת קטנה יותר של שלפוחית השתן ומהקטנת "הצורך הראשוני להתרוקן", הכמות של שתן שגורמת לנשים לרצות לתת שתן. עם זאת, במשך הזמן, פעילות שלפוחית השתן חזרה לפעול בצורה רגילה. "עדיין אינני מוכן לומר אם לשינויים הפונקציונאליים יהיו השפעות לטווח ארוך", אומק ד"ר קנת לבנו, פרופסור למיילדות וגינקולוגיה ומהמחברים הבכירים של שני המחקרים. "איננו רוצים לגרום ליולדות לחשוש בגלל זה".

 

חשוב שהאשה תקבל את ההדרכה כיצד ללחוץ נכון במסגרת קורס ההכנה ללידה. על ההדרכה הזו לכלול תרגולי נשימות ולימוד לחיצות המתבצעות מאיזור הסרעפת כלפי מטה תוך כדי נשיפה קלה או תוך כדי שימוש בעבודה קולית. טכניקה זו נקראת "exhale pushing" והיא נלמדת כיום רק בחלק מצומצם מקורסי ההכנה ללידה ברחבי הארץ. שיטה זו שומרת על הפרינאום ועל כל רצפת האגן, ומאפשרת ליולדת לעשות את מה שמרגיש לה נכון בשלב השני של הלידה, תוך כדי מודעות מלאה לחשיבות תנוחת הלידה, ניצול כוח הכבידה, נשימות נכונות והרפיית רצפת האגן.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה