ניתוח קיסרי - הסיבות לביצוע

צרכים רפואיים ומצבי חירום שיכולים לגרום לביצוע ניתוח קיסרי
|
הדפס
|
שמור

תרגום: אילן גטניו

 

ניתוח קיסרי הוא הוצאת התינוק מדופן הבטן (מכאן המושג "יוצא דופן" - המתרגם) אחרי שמבצעים חתך בקיר הבטן ובדופן הרחם במקום ללדת דרך תעלת הלידה. ב-30 השנים האחרונות יש עלייה במספר הלידות בניתוח קיסרי וכיום בארה"ב כשליש מהלידות מתבצעות בניתוח קיסרי (השיעור בישראל הוא 20% - המתרגם). אירגון הבריאות העולמי קבע, כי שיעור הלידות בניתוח קיסרי בכל איזור בעולם צריך להיות לא יותר מ-10% עד 15%.

 

יש סיבות רבות מדוע הרופא המטפל עשוי להרגיש שאת זקוקה לניתוח קיסרי. חלק מהניתוחים הן ניתוחי חירום, חלקם נועדו למנוע מצבי חירום, וחלק הם ניתוחים מתוך בחירה.

 

שילית פתח – מצב שבו השיליה נמצאת במקום נמוך ברחם, ומכסה בצורה מלאה או חלקית את פתח צוואר הרחם. תופעה זו מתרחשת סטטיסטית אצל אחת מתוך 200 נשים בשליש השלישי להריון. המצב דורש שמירת הריון עם ניטור עוברי לעתים תכופות. אם אובחנה שילית פתח מלאה או חלקית, בדרך כלל יש צורך בניתוח קיסרי. אם המצב הוא גבולי, לידה נרתיקית היא עדיין אפשרית.

 

היפרדות שיליה – מצב זה עלול להתרחש בשליש השלישי להריון, כאשר מתחילה התנתקות של השיליה מדופן הרחם. כאחוז מכל הנשים ההרות יחוו היפרדות שיליה. האם תחווה דימום ממוקד ההיפרדות, וכן תחוש כאבים ברחם. ההיפרדות עלולה לגרום לבעיות באספקת החמצן לעובר, ובהתאם לחומרת המצב יקבע הצורך בניתוח קיסרי.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

קרע ברחם – סטטיסטית, באחת ל-1,500 לידות יהיה קרע ברחם במהלך ההריון או במהלך הלידה. דבר העלול לגרום לדימום אצל האם ולגרום לבעיות באספקת החמצן לעובר. מצב זה דורש ניתוח קיסרי מיידי.

 

מצג עכוז – כאשר התינוק נמצא במצג עכוז, ניתוח קיסרי הוא לעיתים קרובות האופציה היחידה. למרות שבנסיבות מסויימות יש אפשרות לבצע לידה נרתיקית. עם זאת, אם העובר במצוקה או יש מצב של צניחת חבל טבור (תופעה נפוצה יותר במקרים של מצג עכוז) ניתוח קיסרי הוא הכרח. ניתוח קיסרי עשוי להתבצע גם אם התינוק נולד טרם זמנו.

 

צניחת חבל הטבור – מצב זה אינו מתרחש בתדירות גבוהה, אבל כאשר הוא קורה, יש צורך בניתוח חירום. צניחת חבל הטבור היא כאשר חבל הטבור יורד דרך צוואר הרחם ויוצא דרך הנרתיק לפני שהתינוק נולד. כאשר יש התכווצות של הרחם, נוצר לחץ על חבל הטבור העוצר את זרימת הדם מהשיליה אל העובר.

 

מצוקה עוברית – הסיבה הנפוצה ביותר למצוקה עוברית היא חוסר חמצן. אם הניטור העוברי מגלה בעיה עם כמות החמצן שהעובר מקבל, יבוצע ניתוח קיסרי חירום.

 

חוסר התקדמות בלידה – מצב זה מתרחש כאשר אין פתיחה מלאה של צוואר הרחם, תהליך הלידה מואט או נעצר, או העובר אינו נמצא במצג האופטימלי ליילוד. מצב זה ניתן לאיבחון בשלב השני של הלידה (פתיחה שמעל 5 ס"מ), מכיוון שהשלב הראשון עד פתיחה של 4 ס"מ הוא לרוב איטי.

 

ניתוח קיסרי חוזר – זה אולי נתון מפתיע, אבל 90% מהנשים שעברו ניתוח קיסרי יכולות ללדת בהריון הבא בלידה נרתיקית – לנל"ק (לידה נרתיקית לאחר קיסרי או VBAC באנגלית) . הסיכון הגדול ביותר של לידה VBAC הוא קרע ברחם, אירוע המתרחש ב-0.2% עד 1.5% מהלידות אחרי קיסרי. יש להתיעץ עם הרופא המטפל על מצבך הנוכחי ועל האפשרויות העומדות בפנייך.

 

דיספרופורציה בין גודל התינוק לבין גודל האגן - Cephalopelvic Disproportion – איבחון של CPD קורה כאשר ראשו של העובר גדול או שאגן הירכיים של האם קטן מלאפשר לראש לעבור.

 

הרפס פעיל בנרתיק – אם יש לאם התפרצות פעילה של הרפס (המאובחנת על ידי תרבית חיובית או כשיש פריחה האופיינית למחלה) סביר להניח שייקבע ניתוח קיסרי כדי למנוע חשיפה של התינוק לחיידק בזמן המעבר בתעלת הלידה.

סוכרת – אם התפתחה אצלך סוכרת הריונית, או שיש לך סוכרת מלפני ההריון, ייתכן שיהיה לך תינוק גדול או סיבוכים אחרים. זה מעלה את הסיכוי שלך לעבור ניתוח קיסרי.

 

רעלת הריון – במצב של רעלת הריון יש לחץ דם גבוה במהלך ההריון. מצב זה עלול למנוע מהשיליה את כמות הדם הנחוצה ולהקטין את זרימת החמצן לעובר. כטיפול במצב זה ממליצים בדרך כלל על לידה. רק במקרים חמורים של רעלת הריון יש צורך בניתוח קיסרי.

 

מומים מולדים – אם העובר אובחן כבעל מום מולד, ייתכן שיבוצע ניתוח קיסרי על מנת להפחית סיבוכים נוספים במהלך הלידה.

 

ריבוי עוברים – תאומים יכולים להיוולד בלידה רגילה, לפי המצג שלהם ברחם, הערכת המשקל וגיל ההריון.  לידות של שלושה עוברים ויותר, הן בסיכוי נמוך יותר ללידה נרתיקית.

 

 

תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה