צום יום הכיפורים בהריון

מה אומרים הרבנים ומה המלצות הרופאים
|
הדפס
|
שמור

ההלכה קובעת כי גם אשה בהריון חייבת לצום ביום הכיפורים. ככלל, נפסק בשולחן ערוך או"ח תקנ"ד סעיף ז' שנשים מעוברות מתענות אבל אם הן חלושות שקרוב שיפלו לחולי (אפילו בלא סכנה) אין להם להתענות.

 

לדברי הרב יעקב אריאל, אשה בהריון תקין יכולה לצום. בחודשים האחרונים להריון, אם יש חשש ללידה מוקדמת, כהשתינוק עדיין לא בשל, מותר לה לאכול כאשר היא חשה בהתכווצויות או בצירים, וכן כשהיא אינה חשה בטוב. לדברי  הרב ד"ר מרדכי הלפרין חייבים להדגיש, כי גם אם אשה מתחילה לצום, ברגע בו היא מרגישה חולשה יותר מרגיל, סחרחורת, בחילה, או הרגשה רעה אחרת - עליה לשבור את הצום מייד ללא היסוסים. לדברי הרב דב ליאור, אם הרופא אוסר לצום, אסור לאשה בהריון לצום, אך גם במקרה שהרופא אינו אוסר עליה, אם מאוד קשה לה לצום, היא יכולה לשתות.

 

ד"ר דורון רוזן, מנהל פורום רפואת האם והעובר בפורטל דולה, טוען, כי צום מחריף את הבחילות בתחילת ההריון ועלול לגרום להתייבשות. לדבריו, לא מומלץ לצום מחשש להתייבשות מצד אחד וירידה ברמות הסוכר מצד שני, כאשר המינימום הוא לשתות ולאכול אוכל קל, עתיר קלוריות.


המיילדת חגית נופר אומרת כי חוסר השתייה עלול להיות בעייתי במצבים מסוימים. היא ממליצה לכל אשה הרה להתייעץ עם רב ו/או רופא מטפל, לפי המצב והשקפת עולמה.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

בכל מקרה כשצמים צום מלא חשוב מאוד לשתות המון עד כניסת הצום ומיד לאחר יציאתו.


צום עלול להיות מסוכן במקרה של יתר לחץ דם, מחלות כרוניות כגון אי ספיקת לב, סוכרת ולאנשים הנוטלים תרופות משתנות כדוגמת פוסיד. יש תרופות שחובה ליטול אותן יחד עם מזון, כדי לא לפגוע בקיבה. במקרה כזה יש להיוועץ ברופא אם לקיים צום עם שתיית נוזלים בלבד או לא לקיים את הצום בכלל.

 

אם החלטת שמצבך הבריאותי מאפשר לך לצום בזמן ההריון, מומלץ ביום שלפני יום הכיפורים לשתות בין 10 ל-12 כוסות, כדי כדי להקל על הצום ולאפשר לגוף לאגור מעט נוזלים. לא מומלץ לשתות הרבה מים קרוב לשעת הצום מחשש לכאבי בטן ותחושה של רצון להקיא. רצוי גם לא לצרוך משקאות ממותקים, או מלוחים המגבירים את תחושת הצימאון.

ביום שבו חל ערב יום הכיפורים, מומלץ לא לאכול הרבה בארוחה אחת אלא לחלק את המזון לכמה ארוחות קטנות, מהבוקר. זאת מכיוון שארוחות גדולות מידי מכבידות על גופינו ולכן כל הפחמימות שגופינו אינו יכול לאחסנן, הופכות לשומן וגורמות לעודף משקל. הארוחה רצוי שתכלול פחמימות מורכבות כדוגמת לחם מחיטה מלאה, פסטה, קרקרים, אורז מלא, כוסמת, קטניות, תירס, בטטה.

 

פחמימות אלו מתפרקות לאט בגוף וכך מקטינות את הפרשת האינסולין ואת תחושת הרעב, ונותנות לגוף אנרגיה לטווח ארוך יותר מפחמימות רגילות. בארוחות מומלץ גם לצרוך ירקות כדי להגביר את כמות הסיבים התזונתיים בגוף. הסיבים מאיטים את ספיגת הפחמימות לדם ועוזרים לייצב את רמת הסוכר בדם. רצוי לכלול בארוחות גם חלבון כלשהו בצורה מוגבלת כדוגמת דגים, ביצים וכדומה.

 

חשוב שהארוחה המפסקת תהיה מורכבת מפחמימות מורכבות כמו מאפה לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, תירס, קטניות, כוסמת וכדומה. חשוב לשלב בארוחה ירקות , לא לאכול מאכלים בתיבול חריף או מלוח, המגבירים את תחושת הצמא.

 

כתבות נוספות:
האם מותר לצום בזמן הנקה מלאה

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. מעיין 20/09/2015, 20:14:13

מותר לצום עם בכרת הריונית

+ השב