מחקר: בדיקת דופלר אולטרהסאונד תאפשר לקבוע את רמת הסיכון להפלה

סטטיסטית, הפלה מתרחשת בכ20% מההריונות
|
הדפס
|
שמור

בדיקת דופלר אולטרהסאונד בתחילת ההריון עשויה לזהות במדויק מצב של congestive heart failure המוביל להפלה טבעית. כך קובע מחקר שהוצג בינואר 2004 במליאה המדעית השנתית של איגוד הרדיולוגים של צפון אמריקה RSNA.

"הסיכוי שההריון ימשיך הוא מאוד גבוה, כ-95%, כאשר בדיקת אולטרהסאונד דופלר מאשרת שמצב הלב תקין אצל עובר בגיל 6 שבועות", אומר מחבר המחקר, ד"ר ג'ייסון בירנהולץ. "מעל 99% מההריונות עם בדיקת דופלר בלתי תקינה לא יגיעו לסיומם". בדיקת דופלר מודדת את המהירות של תנועת תאי דם אדומים דרך כלי הדם כדי לקבוע את הדינמיקה של הלחצים בתוך לב העובר. לפי משרד הסטטיסטיקה הלאומי האמריקני, הפלה היא הסיבוך הנפוץ ביותר של הריון, והיא מתרחשת בכמעט 20% מן ההריונות הידועים.

דר' דורון רוזן

ד"ר בירנהולץ ביצע בדיקות הדמיה באולטרהסאונד וגינאלי אצל 1,530 נשים בהריון כדי להעריך את תפקוד לב העובר בתחילת השליש הראשון להריון. שימוש בהדמיית אולטרהסאונד ברזולוציה גבוהה וחיישן דופלר רגיש במיוחד איפשרו לד"ר בירנהולץ לזהות כשל לבבי אצל עוברים. המצב מאופיין על ידי עודף מי שפיר חופשיים ודיכוי של התכווצות שריר הלב. טכנולוגיית דופלר החדשה מאפשרת זיהוי קל יותר של מצב זה, ולפי תוצאות המחקר, בעיה זו היא הסיבה לכ-40% מן ההפלות. "הסיבה לכשל הלבבי אצל העובר – כשלא מגיע מספיק חמצן אל הלב – דומה למתרחש אצל קשישים", אומר ד"ר בירנהולץ. "אני חושד, שאם כלי הדם המזינים את השיליה אינם מתעצבים כראוי, או שהתפתחותם התעכבה, הלב אינו מקבל את התמיכה שהוא זקוק לה".

 

טכנולוגיית דופלר מספקת חדות גבוהה יותר ודיוק רב יותר בבדיקה לעומת אולטרהסאונד רגיל, ולדברי ד"ר בירנהולץ, בהמשך תאפשר הטכנולוגיה התערבות רפואית מוקדם יותר. הוא סבור, כי התערבות כזו תהיה פשוטה כמו לספק תוספת חמצן לאם ההרה בתקופה הקריטית להתפתחות העובר. "בדיקת דופלר מספקת להורים שבדרך מידע על הצפוי להם", מסכם ד"ר בירנהולץ. הוא מאמין, כי המשך המחקר יוביל לאפשרויות ריפוי חדשות, שיקטינו את מספר ההפלות הטבעיות.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה