האם משך ההריון מתקצר?

התערבויות רפואיות הורידו את זמן ההריון הממוצע בארה"ב
|
הדפס
|
שמור

לפני עשור הסתיים הריון ממוצע לקראת סוף השבוע ה-40. אבל להיום האורך הממוצע של הריונות בארה"ב עומד על 39 שבועות, לפי נתונים שאסף אירגון "מצעד הפרוטות".

 

בין השנים 1992 ו-2002 חלה גם עלייה דרמטית במספר הלידות המוקדמות, בין שבוע 34 ל-36. לדברי החוקרים, יש עלייה של 12% בלידות מסוג זה מאז החל המחקר לפני 10 שנים. את העלייה במספר הלידות המוקדמות מייחסים לניטור טוב יותר של העוברים, שהוביל לעלייה במספר הזירוזים.

זירוז הלידות הפחית משמעותית את המקרים של לידת ולד מת, מוות הקשור לתהליך הלידה ובעיות רפואיות חמורות הקשורות ללידה.

 

אבל לדברי המנהלת הרפואית של "מצעד הפרוטות", ד"ר ננסי גרין, טוענת כי יש חשש כי בחלק מן המקרים אין הצדקה לבצע זירוז. לדבריה, תנוקות הנולדים אפילו מספר שבועות לפני המועד זקוקים בדרך כלל לטיפול רפואי נרחב יותר והם ברמת סיכון גבוהה יותר לבעיות נשימה ובעיות אכילה, כמו גם צהבת, התפתחות איטית של המוח ובעיות הקשורות לאיזון חום הגוף. "תינוקות שנולדו קצת לפני זמנם הופכים להיות בעיה גדלה והולכת", אומרת ד"ר גרין. "היינו מעדיפים לראות יותר לידות ללא סיכון מגיעות לסוף תקופת ההריון".

צילום: מאיה אהרוני

תינוקות נחשבים לפגים אם הם נולדו לפני השבוע ה-37 להריון. לדברי החוקר מייקל דוידקוף, עלייה במספר הניתוחים הקיסריים ובמספר הזירוזים מסבירה את כל העלייה במספר התינוקות הנולדים טרם זמנם. עלייה במספר הלידות המוקדמות נצפתה אצל נשים שעברו זירוז כמו אצל נשים שלא עברו זירוז לידה. גורמים נוספים, כמו עלייה בגיל היולדות ועלייה במספר היולדות עם משקל עודף, מסבירה חלק מן המקרים של לידה מוקדמת. "יותר ויותר נשים יולדות כשהן עם משקל עודף, או ממש שמנות", אומרים החוקרים. "אצל נשים אלו יש רמה גבוהה יותר של סיבוכים כמו סוכרת ויתר לחץ דם, המובילים ללידה לפי המועד".

 

לפי נתוני המחקר, מתוך כ-4 מיליון לידות בארה"ב בשנת 2002, 394,996 נחשבו לידות מוקדמות. כ-75% מלידות אלו היו בין השבוע ה-34 לשבוע ה-36 להריון. מספר הלידות המוקדמות יותר, לפני שבוע 34, נשאר יציב כבר כמה עשורים.

 

ד"ר דייויד סאביץ, פרופסור לרפואה מונעת ולרפואה קהילתית במרכז הרפואי "הר סיני בניו-יורק, שחקר תקופה ארוכה את המגמה של מעבר ללידות מוקדמות, אומר כי הגיוני שניטור טוב יותר של העובר הוביל ללידות מוקדמות, במיוחד מאחר שהסיכונים הכרוכים בלידה מוקדמת אינם עדות לבעיה קלינית. "כאשר בודקים אוכלוסיות גדולות, יש עלייה קטנה אך אמיתית בסיכון לעוברים בשבוע ה-34, 35 ו-36. יכול להיות שיש משהו קליני שאי אפשר לראות. אם יש בעיה גדולה, שאפשר למנוע, אז יש הצדקה מוחלטת ללידה מוקדמת. אבל חשוב הן לרופא והן ליולדת לדעת, שלידה מוקדמת מביאה עמה סיכונים.

 

בדו"ח של "מצעד הפרוטות", שהתפרסם ב-23 במארס 2006 במוסף של המגזין Seminars in Perinatology קוראים החוקרים להעמיק את המחקר ולהרחיב אותו כדי לבדוק מה היו התוצאות אצל תינוקות שנולדו טרם זמנם. "עלייה בסיבוכים הרפואיים לאחר הלידה, אפילו של אלה שנולדו בשבוע 36, דורשת הערכה מחדש של הטיפול בלידה ובתינוק שנולד טרם זמנו".

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה