פנקייק שוודי

הפנקייק השוודי - Pannkaka , דומה למה שאנחנו מכנים בלינצ'ס
|
הדפס
|
שמור

כשהייתי ילדה, תפריט הצהריים של יום חמישי בבית הספר בשטוקהולם היה תמיד זהה, וכלל מרק אפונה, כשבדרך כלל צפו בו עיגולי נקניקיות. לקינוח תמיד קיבלנו פנקייקים (Pannkakor) עם ריבת תותים או פטל עם גלידה או קצפת. אין ספק שזה היה יום אהוב במיוחד על כל תלמידי בית הספר. רוב התלמידים היו מוכנים לסבול את המרק שלא היה ממש מנת גורמה, כדי להגיע לקינוח ("אם אין לכם מקום לאוכל, אין לכם גם מקום לקינוח!"). 

פנקייקים מוכנים להגשה

צילום: נעמי גטניו

גם במסעדות שמגישות מטבח שוודי, נהוג להגיש מרק אפונה ופנקייקים בימי חמישי. אצלנו בבית הפנקייקים פופולריים מאוד, אך ללא המלווה הקלאסי - מרק האפונה. הילדים מוכנים לאכול פנקייקים שוודיים לארוחת בוקר, צהריים וערב כל יום. אני משתדלת לא להכין יותר מפעמיים בשבוע. אם אחד מילדיי ממש בא לו פנקייקים ואין זמן להכין, אני מכינה חביתה צרפתית (פנקייק ענק) שמהיר יותר להכנה ומאוד משביע.

 

הקטנה שלי לא מוותרת על הזדמנות להכין פנקייקים עם אמא. אנחנו מביאות יחד את כסא האוכל שלה למטבח וממקמים אותו צמוד לשיש, ואז היא מתחילה לחלק פקודות. "אמא, עכשיו תוציאי חמאה מהמקרר!", "אמא, אני רוצה לטעום מהחמאה!", "אמא, צריך גם קמח, חלב וביצים!, "אני רוצה לערבב איתך! נערבב טוב טוב שלא יהיו 'בלילים' (בתרגום לשפת מבוגרים: גושים בבלילה)!", "אני שמה איתך מלח, רק טיפה טיפה!". ואז היא צוחקת ואומרת "ועכשיו אמא תדליקי אששששש!!!"... יש לנו טקס קבוע. אני מראה לה את החמאה במחבת ושואלת אם לדעתה כבר אפשר להתחיל לטגן, והיא משיבה שאי אפשר לטגן לפני שהחמאה נמסה לגמרי. אז אנחנו ממיסות את החמאה על אש קטנה ואז מוסיפים את החמאה לבלילה ומוכנים להתחיל לטגן את הפנקייקים.

 

לרוב היא מחכה בסבלנות שאסיים לטגן את כל הפנקייקים ואז דורשת שנעזור לה להעביר את הכסא שלה חזרה למקומו מול שולחן האוכל. היא רצה לכסא ומטפסת עליו כמו קופיפה קטנה ודורשת לקבל פנקייק וקוראת לאחים שלה לבוא לשולחן "בואו בואו, יש פנקייק! בואו מהר מהר!". אם היתה מזמינה אותם לאכול כל דבר אחר (חוץ מפיצה) סביר להניח שהיו נדרשות כמה וכמה הזמנות לפני שיגיעו לשולחן, אבל אף אחד לא עומד בריח שממלא את הבית, והילדים והחברים שלהם רצים גם הם מהר לשולחן... לפני שייגמר... והפנקייקים אכן נגמרים מהר. מי שממצמץ מפספס.

 

אני מאוד אוהבת להכין את הפנקייקים, כשבאים חברים של הילדים שבדרך כלל מבקשים "פיתה בלי כלום" וכדומה. בכל השנים שלי כאמא נתקלתי רק בילדה אחת שלא רצתה אפילו לטעום.

 

פנקייק שוודי - מתכון בסיס

 

מצרכים:

  • כוס וחצי חלב
  • כוס קמח לבן
  • 2 ביצים
  • כף חמאה
  • מעט מלח
  • מחבת טפלון קטנה (20 ס"מ)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים מראש את התוספת לפנקייק - מתוקה או מלוחה (הצעות בהמשך).
  2. מוזגים את החלב לתוך קערית עם פיה.
  3. מוסיפים את הקמח בהדרגה תוך כדי בחישה מהירה (אך לא מקציפה), עד לקבלת בלילה חלקה.
  4. מוסיפים את הביצים ובוחשים עד שהבלילה שוב חלקה ואחידה.
  5. מוסיפים מעט מלח (ממש קצה כפית).
  6. ממיסים את החמאה במחבת ומוזגים לתוך התערובות תוך כדי ערבוב.
  7. מחממים את המבחת לחום בינוני עד גבוה (לא נמוך מדי, ולא מדי גבוה כדי שלא ישרפו הפנקייקים).
  8. יוצקים מעט מהבלילה באמצע המחבת ומסובבים קלות לפיזור אחיד של הבלילה בכל המחבת.
  9. כשהקצוות מתחילים להזהיב, מכניסים מרית והופכים (אם המרית לא עוברת חלק מתחת לפנקייק, המתינו עוד כמה שניות ונסו שוב).
  10. הפנקייק צריך רק כעשרים שניות על הצד השני או פשוט מספיק זמן כדי להצהיב מעט.
  11. מעבירים את הפנקייק המוכן לצלחת ומכסים כדי לשמר את החום עד שכל הפנקייקים מוכנים.

 

טיפ לרעבים במיוחד: אפשר בקלות להכפיל או לשלש את המתכון לפי כמות הפנקייקים הנדרשת. בדרך כלל הילדים שמחים לקחת לארוחת עשר (או לקינוח של ארוחת העשר) כמה פנקייקים מגולגלים עם מעט סוכר או מילוי אחר שלא מלכלך מדי.

 

הגשה:

מגישים חם עם כל תוספת שרוצים ועדיף להגיש את התוספת/מילוי בצד כדי שניתן יהיה לגוון בהתאם לרצונו של כל סועד. 


תוספות ומילויים לפנקייק השוודי:

  1. פנקייק שוודי אורגינל: עם ריבת תות או ריבת פטל, וכדור גלידה או קצפת.
  2. סוכר - מפזרים מעט סוכר על הפנקייק, מגלגלים ואוכלים. אחד הפייבוריטים של הילדים.
  3. סירופ שוקולד - אם אין לכם סירופ שוקולד בבית, אפשר להשתמש גם במימרח שוקולד.
  4. סירופ מייפל וגלידת וניל.
  5. גבינה לבנה.
  6. גבינה לבנה, צימוקים, סוכר וקינמון.
  7. רוטב פטריות עם או בלי גבינת פרמז'ן.
  8. פנקייק שטרודל תפוחי עץ: מקלפים וחותכים קוביות של תפוחי עץ. מטגנים במעט סוכר וקינמון במחבת. מוסיפים מעט צימוקים ופקאנים קצוצים.
  9. גלידה לפי הטעם של הסועד.
  10. קצפת בטעם קפה: מקציפים את השמנת המתוקה עם סוכר ומעט קפה (מכינים נס קפה במעט מים רותחים, מקררים ורק אז מוזגים לתוך הקצפת).
  11. קצפת בטעם שוקולד: מקציפים את השמנת המתוקה עם אבקת שוקו.

 

בתיאבון!

 

אתם מוזמנים להוסיף בתגובות את המילוי האהוב עליכם ואת אופן הכנתו. 

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
9. מעין גטניו 28/11/2016, 18:39:41

יוצא מדהים וטעים! ממליצה בחום

+ השב
 
8. מירי 12/12/2015, 18:10:43

אפשר עם קמח תופח?

+ השב
 
8.1. נעמי גטניו 14/12/2015, 13:27:53

היי מירי, פחות מתאים עם קמח תופח אבל אפשרי. ייצא טיפה שונה אבל עדיין טעים. :-)

7. דנה 29/10/2015, 13:29:49

ניסיתי ויצא מצוין :) דנה 

+ השב
 
6. מירה 03/10/2012, 14:51:47

נראה מעולה!

+ השב
 
5. ליטל ויסמן 03/10/2012, 14:51:29

מעולה! מנסה כבר הערב עם ילדיי!

+ השב
 
4. ללי 11/06/2012, 20:03:26

טעים כשמחליפים חלב רגיל בחלב סויה

+ השב
 
3. רחלי פומפס 04/03/2012, 22:40:26

סיפור יפה מנה מנצחת . אני למדתי בקיבוץ במקום חלב רוויון או שאיריות גבינה לבנה .

+ השב
 
2. אליענה 04/03/2012, 17:38:36
אני ממליצה לשים בפנים גבינה צהובה ואז לקפל שזה יימס בפנים כמו בקרפ צרפתי.
+ השב
 
1. שביט גורן 04/03/2012, 17:37:29
נהניתי מאוד לקרוא את הסיפור. המתכון ינוסה הערב.
+ השב