שמורות טבע חדשות ברחבי הארץ

לא פחות מ-20 שמורות טבע חדשות הוכרזו בשנת 2019 והן מצפות לביקורים שלנו
|
הדפס
|
שמור

בעקבות אזהרת המסע של משרד הבריאות, להימנע מנסיעות לחו"ל, טיולים בארץ הם עכשיו האופציה המועדפת. 

שמורת נחל מיצר

מי שכבר חרש את הארץ לאורכה ולרוחבה, מכיר אותה היטב, אבל יש פינות חמד, שמורות טבע, שלא כולנו הגענו אליהן. בשנת 2019 הוכרזו בארץ 20 שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים, בשטח כולל של 241,822 דונם. זהו שיא של 50 שנה במספר ההכרזות בשנה, ששבר את השיא של שנת 1969. רק לשם השוואה, בשנת 2018 הוכרזו 11 שמורות וגנים לאומים חדשים בשטח כולל של 75,622 דונם, כשליש השטח. אנו מביאים כאן את השמורות והגנים הלאומיים הבולטים שהוכרזו אשתקד.


שמורת הטבע נחל מיצר
השמורה בשטח של 27,790 דונם (הוכרזה בנובמבר 2019). בדרום רמת הגולן, מאופיינת בבית גידול של בתה עשבונית, יער פארק מפותח של עצי אלון התבור ואלה אטלנטית ונחל אכזב הזורם בחודשי החורף. במורד הנחל נמצא מפל בגובה כ-9 מ' ולמרגלותיו בריכת מים המחזיקה מים גם בסוף הקיץ. השמורה מהווה שטח מחייה ליונקים גדולים בהם צבאים וחזירי בר וכן לעופות דורסים כנשרים ועיט סלעים. שטחי הבתה עשירי צמחיה עשבונית מגוונת וציפורי סבך.


שמורת הטבע הימית ים ראש הנקרה – אכזיב
שמורה זו, בשטח של 100,373 דונם, משתרעת מקו החוף מערבה עד כ-15 ק"מ בים, בעומק של כ-1,000 מטר ויותר, מגבול ישראל בצפון ועד לגבול הדרומי של גן לאומי אכזיב בדרום. בשטח שילוב נדיר של מגוון מבנים מורפולוגיים ועושר של בתי גידול ימיים: טבלאות גידוד, רכסי כורכר טבועים, מערות עמוקות, קינון תת ימי בעומק 700 מטר במרחק של 3 ק"מ בלבד מהחוף עם עושר מינים וצפיפות גבוהה.


שמורת הטבע הרי אביטל והר בנטל
שתי שמורות אלו, בשטח כולל של 5,334 דונם, הן חלק מרכס התילים המרכזי ברמת הגולן. ייחודן הגיאולוגי הוא במיקומם באזור קר ועתיר משקעים – דבר היוצר ייחוד בוטני, עשיר במינים אנדמיים (ייחודיים) לרמת הגולן, חלקם נדירים. גובהו של הר בנטל הוא 1,164 מטר מעל פני הים. הוא נוצר כתוצאה מהתפוצצות געשית של מבנה געשי חרוטי. חלקו המערבי של ההר התפוצץ, ובכיוון זה גם זרם קילוח הבזלת, עליו נמצא היום קיבוץ מרום גולן הסמוך. מטרת השמורה לשמר את נוף התילים הגעשי והנוף הנשקף ממנו אל הגולן והבשן ולאפשר ביקור חוויתי באזור עשיר בערכי טבע, מורשת ונוף.


שמורת הטבע נחל תבור
שמורת נחל תבור, בשטח של 22,548 דונם, היא למעשה הרחבה של שמורת נחל תבור השומרת על אפיק נחל תבור וסביבתו הקרובה. בנחל תבור זרימות משמעותיות בעונת החורף והאביב ובחלקו הוא נחל איתן עם זרימה שמקורה במעיין (עין שחל) לאורך כל השנה. בשטחי השמורה צומח ספר ים-תיכוני של חברת צמחים עשבוניים עשירה במינים ובהם פזורים עצי אלה אטלנטית, שקד קטן עלים, שיזף השיח ושיזף מצוי. בחורף ובאביב שטחים אלו שופעים פרחים כמו כלנית מצויה, ותורמוס ההרים. שטחי השמורה מהווים בית גידול למגוון חיות בר ביניהן קרקל, תן וזאב וכן בית גידול חשוב עבור חלק מאוכלוסיית הצבי הישראלי הגדולה בישראל. הרחבת שמורת נחל תבור מייצרת יחידה נופית מוגנת גדולה התומכת באוכלוסיות צבאים, טורפים ושל מגוון בעלי החיים המאפיינים את האזור. השמורה מהווה נדבך חשוב במסדרון אקולוגי ארצי (צפון-דרום) באזור ספר ים תיכוני הידוע במגוון הביולוגי הגבוה המאפיין אותו. בשמורה מסלולי טיול רגליים כמו שביל הטיול בנחל דנה ושביל היורד מהגדה הדרומית שלנחל תבור עד לעין שחל וכן דרכי רכב מסומנות המאפשרות ירידה ועלייה לנחל תבור מגדתו הצפונית והדרומית.


שמורת הטבע המכתש הקטן
בנגב, בשטח של 38,402 דונם. המכתש האירוזי, שנוצר מסחיפה, הוא השלישי בגודלו מבין חמשת מכתשי הנגב אשר מהווים תצורה גיאולוגית ייחודית בכל העולם. צורתו כמעט מעוגלת, אורכו המרבי מגיע לכ-8 קילומטר, רוחבו לכ-6 קילומטר ועומקו לכ-400 מטר. המכתש נחשב לערך טבע בעל חשיבות עולמית בזכות ייחודו הגיאולוגי ויופיו המרהיב. במכתש מתקיימת מערכת אקולוגית מיוחדת של צומח ובעלי חיים כגון יעלים, דורסים ונשרים ומגוון טורפים. במיקומו ומאפייניו הוא מקשר בין אוכלוסיית יעלים ממרכז הנגב למדבר יהודה וכן אזור קינון חשוב ונדיר לנשרים ועופות דורסים אחרים, המצויים בסכנת הכחדה. המכתש הקטן ידוע במסלע אבן הצבעונית שבו, אשר משתנה בין צבעי לבן, אפור, חום, צהוב, אדום וסגול. צבעי האבן נובעים מכמויות זעירות של תחמוצות ברזל. המכתש הקטן מושך אליו במהלך השנה מטיילים רבים, ובתוכו עובר גם חלק משביל ישראל. מסלולי הטיול המוצעים כוללים מסלולים ברגל ביניהם מעלה עלי, מעלה חצירה ומצפור מכתש קטן. על פי הערכות ואומדנים של רשות הטבע והגנים בכל שנה מגיעים לאזור המכתש הקטן וסביבתו כ-400 אלף מטיילים.


שמורת הטבע הדום השומרון
על גבעות בשיפולי השומרון, בשטח של 15,576 דונם הוכרזה שמורה המאופיינת בצומח עשבוני. בין פרחי השמורה: נרקיס מצוי, חצב מצוי, עירית גדולה, רקפת מצויה, סתוונית היורה ועוד. מאחר שהאזור מוגדר כשטח אש ואזור גבול, הוא נשמר כמעט ללא פגיעה אקולוגית ושוכנת בו אוכלוסיית בעלי חיים מגוונת ביניהם צבאים ושועלים. מבין העופות שוכנים בשמורה דוגרי קרקע וסלעים, כגון חוגלה, צוקית בודדת ועוד. באזור פזורות חורבות עתיקות וכן שרידים חקלאיים עתיקים. כל שטח השמורה נמצא בשטח אש, הפעיל גם בשבתות, ואין להיכנס לשטח השמורה ללא תיאום מוקדם עם הגורמים הרלוונטיים.


שמורות וגנים לאומיים נוספים שהוכרזו השנה: שמורות הטבע גבעות צפית, ברכת צרטה, נחל שורק (הרחבה), אלות סירין, הר שכניה, הר יבנאל, נחל ירמוך, נחל חגל, מערת שכניה, נחל דליה (הרחבה), ואלונה, והגנים הלאומיים הר חרת, עמק האלה והר בנטל.

 

צילומים: אמיר טל, נמרוד מנדל, יריב מליחי, שי קבסה, רשות הטבע והגנים

 
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה