סוכרת הריונית

מהם הסימנים לסוכרת הריונית, וכיצד מטפלים
|
הדפס
|
שמור

סוכרת הריונית מוגדרת כסוכרת שהתפתחה בהריון הנוכחי. תגובת הגוף לאכילת סוכר הייתה תקינה לפני ההריון וברוב המקרים תחזור לנורמה מיד אחרי ההריון. גם בהריון הבא, תתכן סוכרת הריונית. הנשים המפתחות סוכרת הריונית תהינה בדרך כלל מבוגרות יותר ועם עודף משקל.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

למרות שרמות הגלוקוז בדמן גבוהות מהרגיל, הרי שהלבלב (האיבר שמייצר אינסולין) מייצר כמויות נורמליות ולעיתים גבוהות מהנורמה של אינסולין. הסוכרת נובעת מחוסר תגובה מתאימה של הרקמות לאינסולין המופרש.

 

עליית רמות הגלוקוז בנשים עם סוכרת הריונית, אינה מופיעה בשלבים הראשונים של ההריון, אלא ברוב המקרים, רק בשבועות מתקדמים יותר 25-30 שבועות הריון.

 

זו הסיבה להמלצה שכל אשה בהריון תבדוק את רמת הגלוקוז בדם לאחר שעה עם שתייה של 50 גרם גלוקוז. אם הערך המתקבל יהיה גבוה מ-140 מ"ג, האשה חשודה בסוכרת הריון.

 

כדי לוודא את האבחנה, מבוצעת העמסת גלוקוז בשתייה, הפעם 100 גרם, ובדיקת דם לגלוקוז לפני השתייה, וכן שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר מכן.

 

לפי טבלאות המיוחדות להריון משווים את התוצאות. אם העמסת הגלוקוז חיובית, מוגדרת האשה כסובלת מסוכרת הריונית.

 

הסוכרת ההריונית חושפת את הנשים ועובריהן לסיכונים כגון תמותה עוברית ברחם, היפרדות שילייה, ריבוי מי שפיר, רעלת הריון ועלייה מופרזת במשקל של העובר.

 

הגלוקוז עובר בקלות את השילייה, מגיע לעובר ומהווה את אחת מאבני הבניין העיקריות של רקמותיו. לעובר יש אינסולין משלו, המופרש החל מתקופה מוקדמת בהריון מן הלבלב העוברי. אם רמות הגלוקוז העוברות מהאם גבוהות, יפריש העובר כמות אינסולין גדולה מהנורמה, כדי לטפל בגלוקוז. אינסולין הוא אחד מהורמוני הגדילה החשובים, והפרשת-יתר שלו תגרום לצמיחה מוגברת של העובר.

 

הגורמים המשפיעים על רמות הגלוקוז בדם: 

  • כמות המזון, הרכבו, וחלוקתו לפי ארוחות, כלומר הדיאטה.
  • כמות הקלוריות והמאזן היומי בין הכנסת קלוריות להוצאת קלוריות.
  • כמות האינסולין הנצרכת (למי שמזריקה אינסולין).
  • מידת הסטרס.


הטיפול:

  • איזון מדוקדק של רמות הגלוקוז בעזרת הדיאטה. הדיאטה לסוכרת הריונית מורכבת מכ-50% פחמימות מורכבות, 25% חלבונים ו-25% שומנים. 35 קלוריות לק"ג משקל גוף. כמות האוכל תחולק ל-3 ארוחות גדולות ועוד 3 ארוחות קטנות. יש להקפיד על סך הפחמימות שאוכלים בכל ארוחה. יש להימנע מאכילת מפחמימות פשוטות (סוכר, דבש, מיץ וכו').
  • פעילות גופנית תשפר במידה נכרת את יכולת הניצול של הרקמות באינסולין ובגלוקוז. (רצוי ללכת, הליכה מתונה ונעימה 30 דקות ליום. גם הליכה מתונה של 10 דקות מועילה).
  • אינסולין יינתן כאשר הדיאטה לבדה לא מספקת לאיזון הגלוקוז.
  • מעקב קפדני אחרי התפתחות ההריון והעובר.

 

עם מבט אל העתיד: 

הפגם הבסיסי והנטייה לפתח סוכרת קימים ומחמירים עם השנים. עם הקפדה על דיאטה מתאימה ואורח חיים בריא, ייתכן, כי תדחה ואולי אף תמנע הופעת סוכרת בעתיד.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה