X
המאמר נשמר בהצלחה
המאמר כבר שמור במועדפים
טיפול בסרטן בהריון
שורת מחקרים חדשים: טיפול כימותרפי אינו פוגע בעובר
נשים בהריון, המאובחנות כחולות סרטן, יכולות לעבור טיפול כימותרפי כמעט כמו נשים שאינן בהריון עם סיכון מינימלי לעובר. כך עולה ממחקרים חדשים שפורסמו באחרונה.
המצב המפחיד, שבו הסרטן מתגלה במהלך ההריון, נדיר יחסית. הוא מתרחש אחת ל-1,000 הריונות. עם זאת הרופאים סבורים, כי השכיחות של המקרים תגדל, מכיוון שהסיכון לחלות בסרטן עולה עם הגיל, ובעשור האחרון נשים מעכבות את כניסתן להריון עד לגיל מאוחר יחסית.
הרופאים חוששים זמן רב כיצד לאזן את הטיפול באשה בהריון החולה בסרטן עם הצורך להגן על העובר מהשפעת הרעלים של התרופות הכימותרפיות ומהשפעת ההקרנות. סידרה של מחקרים שפורסמו עתה במגזינים הרפואיים Lancet ו- Lancet Oncologyתורמת להבנות של המצב:
- מחקר בבלגיה שבדק 70 ילדים באירופה, שנחשפו לטיפול כימותרפי כשהיו ברחם, גילה כי הם התפתחו כמו ילדים אחרים. זאת בעקבות בדיקה של הלב, הבריאות ומבחני IQ. הילדים עברו בדיקות בגיל לידה, בגיל 18 חודש ובכל כמה שנים עד שהגיעו לגיל 18.
- החוקרים הבלגיים מצאו, כי כימותרפיה אחרי השליש הראשון להריון אפשרית, תוך שימוש בבדיקות נוספות באולטרהסאונד, כדי לוודא שהתינוק מתפתח כשורה. טיפול בקרינה טוב אם ייעשה בשליש הראשון והשני להריון, כשר התינוק קטן מספיק שניתן לכסותו בשמיכת עופרת. עוד מצא המחקר, כי הפסקת ההריון אינה משפרת את סיכויי ההחלמה של האם.
- יש הבדלים בטיפול לפי סוג הסרטן. ניתוח שנעשה בישראל של כמה מחקרים בעולם שנערכו בתחום, גילה כי נשים בהריון החולות בסרטן הדם יבחרו להפסיק את ההריון בתחילתו, כאשר אי אפשר לדחות טיפול כימותרפי.
- עוד ניתוח של מחקרים בצרפת ובארה"ב קובע כי רופאים צריכים לכוון לשימור ההריון אצל נשים שאובחנו כחולות בסרטן השחלות ובסרטן הרחם, כאשר זה מתאפשר. "רופאים רבים אינם שמחים להפנות נשים בהריון לטיפול כימותרפי ובדרך כלל יעדיפו הפסקת הריון", אומר ד"ר פרדריק אמנט ממכון לוון למחקר הסרטם בבלגיה, מחבר של שניים מהמחקרים. "אבל טיפול באשה בהריון החולה בסרטן אינו צריך להיות שונה מטיפול מחולת סרטן שאינה בהריון".
ד"ר אמנט, שהוביל מחקר על 70 ילדים, אמר כי רוב הילדים עם בעיות נולדו טרם זמנם, וזו הייתה כנראה הסיבה לאיטיות בהתפתחותם. "רופאים יטעו בדרך כלל לכיוון זהירות יתר ויקדימו את הלידה כדי למנוע השפעות של הטיפול הכימותרפי", אומרת ד"ר קתרין נלסון-פירסי, רופאה מומחית לרפואת נשים, דוברת הקולג' המלכותי הבריטי לרופאי נשים וגינקולוגים. "הנתונים אינם אומרים שהכימותרפיה בטוחה לחלוטין, אבל עדיף לתינוק להישאר ברחם ככל האפשר". ד"ר נלסון-פירסי לא היתה קשורה למחקרי הסרטן שפורסמו במגזין לנצט.
ד"ר ריצ'רד תריאולט, פרופסור לרפואה במכון חקר הסרטן ע"ש אנדרסון בטקסאס, אמר כי הוא מקווה שהמחקרים ישנו את הדרך שבה רופאים מטפלים בנשים בהריון החולות בסרטן. "הפסקת הריון אינה חיונית תמיד", אמר ד"ר תריאולט, ראש המחלקה לטיפול בנשים בהריון חולות סרטן. לדבריו, חלק קטן של הנשים בטיפולו עדיין מבצעות הפלה והשילייה משמשת כעין פילטר המסנן את התרופות הכימותרפיות, כדי שלא יגיעו לעובר. "יש תופעה חדשה שאמא קרחת לחלוטין מהקאנות יולדת תינוק עם ראש מלא שיער. זה מראה שלא הרבה מהתרופה מגיע אל התינוק כפי שחשבנו".
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה