התפתחות העובר שבוע אחר שבוע - שליש שלישי

שלבים בהתפתחות העובר - שליש שלישי: שבועות 28-40
|
הדפס
|
שמור

 סוף ההריון כבר נראה באופק. בשליש השלישי אולי תרגישי יותר כבדות. אם את עוברת הריון קיץ סביר, מומלץ להצטייד בקרטיבים מרעננים ומשקאות קרים. חשוב לשמור על כושר ובריאות גופני בתקופה זו על מנת להימנע מכמה שיותר מהתופעות הנפוצות של השליש האחרון. התופעות הנפוצות ביותר הן: עייפות, התכווצויות שרירים ברגליים, טחורים, ורידים בולטים, גירודים בעור, בצקות, צרבות, עצירויות ומתן שתן תכוף. את כבר מצפה בכליון עיניים לפגוש את תינוקך ולהחזיקו בזרועותייך. זיכרי שגם אם השבועות האחרונים יהיו כבדים במיוחד מבחינתך, בתקופה זו עדיין עובדים שעות נוספות ברחם, והעובר עושה השלמות לקראת הרגע הגדול. מה קורה שם בפנים?

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

שבוע עשרים ושמונה: פוקחים עיניים
אורכו של העובר הוא כמעט 40 ס"מ ומשקלו כקילוגרם וחצי. בין 2% ל-3% ממשקל גופו הוא שומן. הוא מתחיל לפקוח עיניים ולעצום אותן. צבע עיניו כבר התקבע. אבל זה עדיין נתון לשינויים: אם העיניים כחולות או בצבע אפור-כחול, צבען עשוי להשתנות בתוך שישה חודשים מיום הלידה. העובר שלך ישן עכשיו כמו תינוק. 20 עד 30 דקות בכל פעם. את מרגישה את תנועותיו בצורה ברורה, כשאת יושבת או שוכבת. את יכולה לדבר איתו. הוא שומע אותך ומזהה את קולך. זהו זמן מומלץ להתחיל קורס הכנה ללידה.

 

שבוע עשרים-ותשעה: מתנועעים בקצב
בשבוע זה מתחיל העובר לצבור בגופו ברזל, סידן וזרחן כדי לחזק את העצמות הרכות, שכבר הושלמה גדילתן. מתחת לעור מתחיל להתאסף שומן. המוח כבר יכול לשלוט בנשימה ובטמפרטורת הגוף, והעיניים כבר מסוגלות לנוע בארובותיהן. העובר כבר הופך רגיש לאור, לקול והתפתחו כבר חושי הטעם והריח. מספר תנועותיו של העובר גדל והולך, ולעתים תנועות חדות של מרפק, כף יד, או רגל יותירו אותך חסרת נשימה.

 

שבוע שלושים: מוסיפים במשקל
השבוע מתחיל מירוץ להעלאת משקל. ממשקל של קילוגרם וחצי בשבוע 30 הוא יגיע לשני קילוגרם עד שבוע 37. הוא מתרגל עתה את השימוש בריאות ואת הנשימה על ידי תנועות חוזרות של הממברנה (דיאפרגמה). בשלב הלמידה הוא יתחיל לשהק, ואז תחושי מעין התכווצויות קצביות ורצופות במשך כמה דקות באיזור הרחם. בבהונות הרגליים צצות ציפורניים. מח העצם כבר מסוגל לייצר תאי דם אדומים.

 

שבוע שלושים-ואחד: מערכת הרבייה מתפתחת
המוח נמצא בשלב של התפתחות מואצת, כשהוא קושר קישורים בין מערכת העצבים לבין אברי הגוף. אם העובר שלך הוא ממין זכר, האשכים שלו נעים מאיזור הכליות דרך המפשעה לכיווןן שק האשכים. אם זו נקבה, הדגדגן שלה בולט יחסית. הריאות של העובר מפותחות יותר אולם הן עדיין אינן בשלות די הצורך. אם התינוק ייוולד בשבוע זה קרוב לוודאי שהוא יצטרך סיוע בנשימה. אבל סיבוכים כמו דימום במוח פחות סביר שיקרו בשלב זה.

 

שבוע שלושים-ושניים: צפוף ברחם
משקל העובר שלך הוא בין 2 ל-2.25 קילוגרם. אורכו בין 37 ל-42 ס"מ. חמשת החושים פועלים. חוש שיווי המשקל, הדורש תיאום של שאר החושים, עדיין לא. כמעט כל התינוקות הנולדים בשבוע זה מתגברים על הקשיים של לידה מוקדמת. שכבת הפלומה הרכה שכיסתה את עורו של העובר בחודשים האחרונים (לנוגו) מתחילה להיעלם בשבוע זה. שיער הראש גדל עוד יותר. מכיוון שמתחיל להיות קצת צפוף בתוך הרחם, הבעיטות והמכות הופכות פחות יעילות ופחות חזקות. רצוי לבדוק את מספר התנועות מפעם לפעם, בייחוד אם את מרגישה ירידה בפעילות. אם יש פחות מעשר תנועות בשעתיים, גשי לבדיקה אצל הרופא המטפל או במוקד קופת החולים.

 

שבוע שלושים-ושלושה: מבחינים באור
מי השפיר הגיעו בשבוע זה לרמה הגבוהה ביותר וכמות זו תישאר קבועה עד ללידה. ראשו של העובר גדל עתה במהירות. הצטברות השומן מתחת לעור הופכת את צבעו מאדום לוורוד. האישונים בעיני העובר מתחילים עתה להתכווץ ולהתרחב בתגובה לשינויי תאורה מחוץ לרחם. העובר מעלה בכל שבוע כרבע קילוגרם, וריאותיו כמעט השלימו את התפתחותן. תינוקות הנולדים בשבוע זה זקוקים להשגחה מיוחדת, אבל ברוב המקרים הם ייוולדו בריאים.

 

שבוע שלושים-וארבעה: הוורניקס מתעבה
עיניו של העובר פועלות כמו לאחר הלידה. הן פקוחות כשהוא ער ועצומות כשהוא ישן. הוא מפתח יכולות להילחם בזיהומים קלים. השכבה הלבנה המגינה על עור התינוק, הוורניקס, מתעבה בשבוע זה. כאשר התינוק ייוולד תוכלי לראות בעצמך שרידים של וורניקס, במיוחד מתחת לזרועות, מאחורי האוזניים ובאיזור המפשעה. הפלומה שכיסתה את העובר מתחת לוורניקס כמעט נעלמה לחלוטין. ציפורני האצבעות גדלות וייתכן שתצטרכי לקצוץ כמה שבועות לאחר הלידה.

 

שבוע שלושים-וחמישה: גדילה מואצת
כמו כדי להספיק הכל ברגע האחרון, בשבוע זה מתחילה גדילה מואצת והתינוק צובר יותר ויותר שומן בכל הגוף, במיוחד מתחת לעור. הצפיפות ברחם מקשה עליו לבצע תנועות, ואת תרגישי הרבה פחות התמתחויות, גלגולים וסיבובים. אצל הזכרים הושלמה ירידת האשכים אל שק האשכים.

 

שבוע שלושים-ושישה: מראה עגלגל
התינוק כבר שוקל בין 3 ל-3.25 ק"ג ואורכו כמעט 50 סנטימטרים. סביב פניו מצטבר שומן, שיקנה לראשו מראה תינוקי עגלגל. שרירי הלחיים שישמשו אותו ליניקה ולמציצה כבר מוכנים לפעולה. החניכיים מתקשים. כהכנה ללידה הוא כבר עשוי לשנות תנוחה ולהתמקם כשראשו כלפי מטה, קרוב לתעלת הלידה.

 

שבוע שלושים-ושבעה: הריון מלא
אם ייוולד בסוף שבוע זה, ייחשב כאילו נולד בסיומו של הריון מלא. השומן ממשיך להצטבר באברי גופו, כדי שיוכל לשמור על חום גופו, והוא לאט לאט הופך יותר עגלגל. האחיזה של ידיו הופכת חזקה יותר והוא מגיב לאור בכך שהוא פונה לכיוון מקור האור. מומלץ לסיים את קורס ההכנה ללידה, בו בחרתם להשתתף, סביב שבוע זה על מנת להיות מוכנים ללידה.

 

שבוע שלושים-ושמונה: תפקוד מירבי
העובר שלך שוקל עתה כמעט 3.5 קילוגרם. המוח שלו ומערכת העצבים עובדים בכל יום טוב יותר לעומת היום הקודם. תהליך התפתחותי זה יימשך בכל שנות הילדות וההתבגרות. במעיים שלו מתחיל להצטבר מקוניום, הקקי הראשוני שמראהו דומה לזפת, שייפלט ביציאות הראשונות שלו כתינוק.

 

שבוע שלושים-ותשעה: הנוגדנים באים
השיליה, שהזינה את התינוק במהלך כל ההריון, מבצעת השלמות ושיפורים לקראת הסיום, וממלאת את העובר בנוגדנים, שיקלו על מלחמה בזיהומים בששת החודשים הראשונים לחייו. אם תניקי את התינוק שלך, הוא ימשיך לקבל נוגדנים באמצעות חלב האם.

 

שבוע ארבעים: תאריך הלידה המשוער
משקלו של התינוק הוא בין 3.25 ל-4 קילוגרם ואורכו בין 49 ל-53 ס"מ. רובו של הוורניקס נעלם. בסוף שבוע זה ניצב היום המיוחל: תאריך הלידה המשוער. אל תילחצי אם יום זה עובר כרגיל ושום דבר לא קורה. רק כ-6% מהנשים אכן יולדות בדיוק בתאריך המשוער. חלקן יולדות לפניו וחלקן גם אחריו. התינוק ייוולד כשהוא יהיה מוכן. הוא גם יודיע לך זאת בשורה של פעולות כמו תחילת צירים או ירידת מים. תתכונני, סוף ההריון הוא רק תחילת הדרך של ההורות. הריון לאחר שבוע 40 נחשב ל"הריון עודף". על הרופא שלך לתת לך הפנייה למעקב הריון עודף במרפאה או בבית החולים בו את מתכננת ללדת. המעקב כולל בדיקות כמו ניטור עוברי, לחץ דם, בצקות, איתור חלבון בשתן ועוד. 

 

כל הכתבות בסדרה: 
כתבה ראשונה: התפתחות העובר שבוע אחר שבוע בשליש הראשון
כתבה שנייה: התפתחות העובר שבוע אחר שבוע בשליש השני
כתבה שלישית: התפתחות העובר שבוע אחר שבוע בשליש השלישי

 

יש לך שאלות בנושא? היכנסי עכשיו לפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים של פורטל דולה למשפחה.  

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה