התינוק לא זוחל? אולי בעיה במערכת ההפרדות

מהי מערכת ההפרדות? מתי היא מתחילה להתפתח? וכיצד ניתן לסייע לתינוק בהתפתחות וחיזוק המערכת?
|
הדפס
|
שמור

לפני מספר חודשים באחת מארוחת הערב, שוחחתי עם גיסי על המודעות ההורית הגבוהה שקיימת היום. לטענתו, ההורים לא מצליחים להתמודד היום מול ההתנהלות עם ילדיהם, ולכן פונים לשלל יועצות.

רעות ברקו-ניניו

על אף שנשות המשפחה עמדו לצידי וכולנו ניסינו להגן על כבודן של נשות המקצוע בתחומים השונים, ולהסביר את חשיבותם העצומה בעזרה להורים עם התמודדות עם מצבים שונים. גיסי לא התרצה והוסיף לטעון בתוקף שההורים צריכים להפסיק לעשות לעצמם הנחות ולקחת את העניינים לידיים.


לא הזכרתי לו שכשהוא ואחותי התמודדו עם בעיית שינה, הם קראו ספרים בנושא, התייעצו, הלכו להרצאת שינה  עד שהצליחו ללמד את בנם הקטנטן לישון לבד. אומנם, הם לא הגיעו למצב הדורש ייעוץ שינה פרטני, אך לא יכלו לעשות זאת בלי הכוונה.


לרגע נעלבתי, הרי אחד מכובעי המקצועיים הוא מלווה התפתחותית. נראה שאנו נמצאים בתקופה בה המודעות עצומה, ולהורים יש מידע זמין ונגיש בכל זמן ובכל מקום. בקליניקה שלי, אני פוגשת הורים מלאי מודעות שמגיעים לעיתים רק כדי לקבל כלים ראשונים ונכונים להתפתחות מוטורית תקינה.


עם כל המודעות, אינספור הכתבות בנושאי ההתפתחות, המעקבים בקופת החולים ובטיפת חלב, אני רוצה לשתף, שעדיין יש תינוקות מעוכבי התפתחות שמגיעים אלי בגיל מאוחר יחסית.

 

השבוע הגיעו אלי עומר ואימו, עומר כמעט בן 11 חודשים- יוצר קשר עין נפלא, חייכן, עירני ומתוק להפליא.
עומר רק מתהפך, כל שלבי ההתפתחות שהיו צריכים להגיע אחרי שלב ההתהפכות (סביב גיל 5 חודשים, נעצרו).
בזמן האבחון נוכחתי לראות שלעומר, למרות גילו, יש בעיה עם מערכת ההפרדות- היכולת של הגוף לייצר תנועות שונות עם חלקי גופו השונים.


מערכת ההפרדות מתחילה להתפתח בגיל חודשיים וחצי, עד אז, התינוק מייצר תנועות זהות עם איברי גופו- לדוגמא: 2 הידיים עובדות יחד בתיאום מושלם- נפתחות לצדדים ונסגרות.


מגיל חודשיים וחצי, הגוף מתחיל לייצר תנועות רצוניות בהפרדה- יד נשלחת הצידה, בעוד היד השניה נמצאת בצידי הגוף וכו'...


מערכת ההפרדות תומכת בכל תנועה ופעילות מוטורית שאנו עושים, והתפתחותה בשנת החיים הראשונה מהווה את הבסיס לקואורדינציה תקינה. חשוב לציין שהתפתחות מערכת ההפרדות הינה הכרחית להמשך שלבי ההתפתחות- ועומר לא יזחל וילך ללא הפרדות.


יש מספר שלבים להתפתחות מערכת ההפרדות:

1.    מגיל חודשיים וחצי התינוק מתחיל לייצר תנועות שונות עם איברי גופו.
2.    החל מגיל 3 חודשים התינוק מצליח לאחוז צעצוע ביד אחד, וביד השניה לייצר תנועה אחרת מבלי להפיל את הצעצוע.
3.    מגיל 5 חודשים התינוק מצליח לשחק באוניברסיטה עם רגליו ולבעוט בצעצועים שמעליו, ובאותו זמן לשחק עם צעצוע בידיו.
4.    עם התפתחות המוטוריקה העדינה סביב גיל 9 חודשים, אנו מצפים מהתינוק לביצוע הפרדות עם האצבעות- כשיד ימין עובדת במוטוריקה עדינה, כף יד שמאל נשארת פתוחה וללא מתח.
5.    משלב ההליכה -  הליכה עם חפץ ביד אחד. שילוב מערכת ההפרדות ומערכת שיווי המשקל.


אם כן, מערכת ההפרדות תומכת בכל תנועה שלנו ולכן, חייבת להתקיים לצורך התפתחות מוטורית תקינה.
בגיל מאוחר יותר, מערכת ההפרדות תתקשר עם היכולת של הילד לשבת בריכוז לאורך זמן.


בכל שאלה אתם מוזמנים להתייעץ איתנו בפורום התפתחות התינוק.

 

הכותבת, רעות ברקו-ניניו, מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי מנהלת פורום התפתחות התינוק ופורום הפרעות קשב וריכוז.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
3. שני 27/05/2018, 12:39:38

שלום, בני בן 9 חודשים והוא עדיין לא מתהפך (לא על הגב ולא על הבטן) ציינתי זאת בפני טיפת חלב והפנו אותנו לפיזיותרפיה. בדקה אותו גם רופאת ילדים מומחית וגם הפיזיותרפיסטית ושתיהן אמרו שהן לא מצאו שום בעיה גופנית וגם לא בעיה בטונוס שרירים. כל מה שהקטן עושה זה סיבוב על הציר לשני הצדדים ומדי פעם הוא מתקדם אחורנית. מרים את הטוסיק ומנסה לעלות על 6. אינו זוחל בכלל. מרגישה מיואשת ומפוחדת. עושה כל מה שאפשר כדי לעודד אותו, עושה לו תרגילים שקיבלתי בפיזיו. נראה ששום דבר לא מתקדם. רציתי לדעת אם זה יכול להשפיע על הילד בצורה כלשהי בעתיד? מרגישה מתוסכלת ומבוהלת מהמצב. תודה.

+ השב
 
3.1. נעמי גטניו 10/06/2018, 18:34:06

היי, היכנסי להתייעץ עם המומחים שלנו בפורום התפתחות התינוק והילד: https://www.facebook.com/groups/babydev/

2. הודיה 25/09/2017, 10:04:24

היי רעות, בני בן 9 וחצי חודשים הוא יושב לבד מתהפך מהבטן לגב וההפך, שהוא על הבטן הוא מסתובב סיבוב שלם במקום אבל הוא לא זוחל כלל, ממש מעט זוחל אחורה, מה אני אמורה לעשות? היינו בפיזיותרפיה תקופה של 3 חודשים בערך והמצב נשאר כמו שהוא, תודה

+ השב
 
1. יעל 20/03/2012, 13:39:56

הי רעות, יש לי תינוקת בת 10 חודשים שעדיין לא זוחלת, כמעט ולא מתהפכת. עשינו מלא בדיקות- דם: תקין, אוטופד- תקין, היא כרגע בטיפול אצל פיזיוטרפיסטית ואנחנו מחכים לתור לפרופ' המתמחה בהתפתחות הילד. איך אפשר לטפל בערכת ההפרדות ? אומנם ישנה התקדמות מאז שהתחלנו פיזיוטרפיה אך ביתי עדין לא זוחלת... אודה לתשובתך.יעל

+ השב
 
1.2. תמי 28/03/2012, 09:03:35

לי יש נכד עם התפתחות כזו מאוחרת והוא פשוט מתקדם בקצב שלו כלומר שהוא מראה מוכנות וזה קשור למוח.כעת הוא הולך והוא בן שנתיים ןחצי.

1.1. רעות ברקו ניניו 20/03/2012, 15:43:01

יעל שלום, גם כדי להתהפך צריכה להתקיים ההתחלה של מערכת ההפרדות- למעשה צריכה להתבצע הפרדה תוך כדי רוטציה בין פלג הגוף העליון לבין פלג הגוף התחתון. ראשית טוב שאתם לא שאננים וכבר התחלתם טיפול. הייתי ממליצה לך להעניק הרבה מגע עמוק - ממש ללוש את איבריה (לא ללחוץ על מפרקים, ראש, בטן, הית הזחה והצוואר) כדי להעלות מודעות לאיברי הגוף השונים. לאחר מכן, יש המון תרגילים שאפשר לעשות- יד אחת למעלה יד שניה לצד, יד לברך נגדית, השכבה על הצד ותיפוך קל עם כפות ידייך על הצד שלא נמצא על המזרון ועוד ועוד. מכיוון שביתך כבר גדולה ו"לפי הספר" אמורה להתהפך ולזחול, הייתי מציעה לך לפנות ליועצת לליווי התפתחותי כדי לקבל הנחיות מדוייקות יותר למצבה של ביתך. כמובן שבכל שאלה, אני כאן בשבילך ואשמח לענות על שאלות נוספות בפורום התפתחות התינוק. בהצלחה! רעות