כיצד נוצר הריון של תאומים ושלישיות?אצל נשים בגיל מתקדם יש סיכוי גדול יותר ללידת תאומים ושלישיות
בעשרים השנים האחרונות גדל מאוד מספר הלידות מרובות עוברים. הגידול נובע בעיקר מן העובדה שכשליש מהנשים יולדות היום אחרי גיל 30, ואצל נשים אלו יש נטייה גדולה יותר ללידה מרובת עוברים. סיבה נוספת לגידול במספר הלידות מרובות העוברים היא תרופות פיריון ותהליכי הפריה. גם כך, יש עדיין שני סוגים של תאומים: זהים (מונוזיגותים) ושונים (דיזיגותים). צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון תאומים מונוזיגותים באים מביצים מופריית אחת והם זהים גנטית זה לזה. הם נחשבים תאומים זהים. בדרך כלל הם מאותו מין וגם דומים זה לזה. הסיכוי ללידת תאומים זהים הוא אקראי, ואינו מושפע מגיל, גזע או תורשה. לידת תאומים זהים מתרחשת 3-4 פעמים מכל 1,000 לידות חי.
תאומים דיזיגותים נובעים מכך שכמה ביציות הופרו על ידי זרעים שונים. תאומים אלה יכולים להיות בני אותו מין וגם בני מין שונה. תאומים לא זהים קרובים זה לזה גנטית לא יותר מאשר אחים רגילים. תאומים לא זהים קורים במקרים רבים של הפריה מלאכותית. את הגידול במספרם יש לייחס גם לעובדה שאצל נשים בגיל מבוגר יותר יש נטייה חזקה יותר ללידת תאומית, ונשים רבות היום מתעברות בגיל מאוחר יחסית. נשים אחרות שהגבירו את הסיכוי ללידת תאומים כוללות את אלו שיש להן מסת גוף גבוהה יותר (BMI) והפסיקו טיפול באמצעי מניעה הורמונליים, ואלה שכבר יש להם ילדים.
מספר רב יותר של עוברים בלידה (שלישיות, רביעיות וכן הלאה) כולם גיוון של לידת תאומים זהים או לא זהים. למשל, שלישייה יעולה להיוולד מהפריה של ביצית אחת על ידי זרע אחד, ולאחר ההפריה הביצית התחלקה לשלוש. זה אומר שהשלישייה זהה גנטית. לידת שלישיה עשוי להתרחש גם כאשר אחד או שני תאומים זיגותיים יתחלקו לחצי. במצב זה שניים מהשלישיה יהיו זהים, בעוד שהשלישי ייחשב לא זהה. תסריטים דומים קורים בקמרים של רביעיות או סוג אחר של לידה מרובת עוברים.
תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון. |
כתבות בנושא:
|