לשון קשורה - התרת לשון קשורה

|
הדפס
|
שמור

מהי לשון קשורה והאם חייבים תמיד לבצע התרת לשון קשורה? מצב זה עלול להקשות על  התינוק, אך הקושי יכול להתבטא בצורות שונות ולעיתים אף להתעורר מאוחר יותר. אז מה עושים? כל התשובות בכתבה.

מהי לשון קשורה (או לשון תת תפקודית)?

המושג "לשון קשורה" מתאר תופעה שבה המיתר המחבר את הלשון עם רצפת הפה הינו קידמי או קצר ומגביל את תנועת הלשון. מצב זה עלול להפריע לתפקוד תקין של הלשון.

המושג "לשון תת תפקודית" מתאר הגבלה בתנועת הלשון, עקב בעיה שרירית, עצבית או אנטומית (כלומר לשון קשורה שבה המיתר מגביל טכנית את תפקוד הלשון).


למה הכוונה ב"לשון קשורה קדמית" או "לשון קשורה אחורית"?

כשהמיתר מחובר לקצה הלשון או קרוב לקצה - האבחון יהיה פשוט יחסית כי המיתר נראה לעין. מיתר כזה עלול להקשות באכילה/הנקה ולעיתים אף להקשות בעתיד סביב תקופת מעבר למוצקים או אפילו בהגיה. מיתר קדמי ארוך וגמיש יכול לאפשר תנועתיות לא רעה של הלשון ולא בהכרח יצריך התערבות.

כאשר המיתר המחבר את הלשון עם רצפת הפה אינו מחובר קרוב לקצה הלשון - אבל הינו קצר, אינו גמיש ומפריע לתפקוד - הלשון תאובחן כלשון קשורה אחורית. לשון זו יכולה להיות וריאציה אנטומית תקינה בחלק מהמקרים (כי לרובנו יש מיתר מתחת ללשון) ולאפשר תנועה יעילה, אך יכולה גם להגביל ולגרום ללשון לנוע בצורה חלקית וליצור קשיים.


איך אדע אם לתינוק/ת שלי יש לשון קשורה או תת תפקודית?

אחד המקומות הראשונים שבו מתבטא קושי בתפקוד הפה והלשון הוא אכילה. תינוקות יונקים מפעילים את הלשון בצורה מורכבת ובתנועה גלית (פריסטלטית). תפקוד לשון חלקי יכול להתבטא במספר דרכים:

  • הנקה לא יעילה, הנקות ארוכות, אינטנסיביות, הרדמות תכופה על השד
  • כאבים ופצעים בפטמות (נוצר לחץ על הפטמה כפיצוי על התפקוד הלקוי) 
  • קולות "צקצוק" (קליקים), התנתקויות והשתנקויות (לפעמים עד כדי חשד לריפלוקס עקב אי שקט, פליטות וגזים) עקב קושי להתמודד עם הזרם. לעיתים יתבטא באי שקט ומשיכות של הפטמה בשעות שבהן יש פחות זרימת חלב
  • עליה איטית במשקל וחוסר שגשוג
  • גם תינוק שאינו יונק עשוי להתקשות באכילה מבקבוק כשתפקוד הלשון מוגבל- קושי זה עשוי להתבטא בנזילות, בליעת אוויר, באכילה איטית והתעייפות בזמן אכילה.


אז מה עושים אם אובחנה אצל התינוק/ת שלי לשון קשורה?

הכתובת הראשונה תהיה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC. יועצת הנקה תדע לבחון את המקרה לגופו ולשקול אם להפנות לייעוץ מיידי אצל מומחה לנושא או האם הקושי נובע מסיבות נוספות. לידה מאתגרת (ואקום, קיסרי), ניהול הנקה לא אופטימלי, אתגרים נוספים אצל האם או אצל התינוק/ת- כל אלה עשויים ליצור קשיים דומים לאלה הקשורים לתפקוד לשון חלקי. תחילה נשלול דברים נוספים בהנחה שהלשון אינה מוגבלת בצורה מובהקת.

במקרים גבוליים ניתן לחזק את הפה והלשון ע"י תרגול בהנחיית רופא או יועצת ולעיתים אף לחסוך התערבות כירורגית. 


ומה עושים אם בכל זאת צריך לשחרר את הלשון?

במקרים בהם עדיין קיים קושי, יועצת ההנקה תפנה לרופא מתאים. מדובר בפעולה כירורגית קצרה, בטוחה ופשוטה, בה מנותק המיתר תחת ג'ל אלחוש מקומי ואשר מאפשרת ללשון טווח תנועה גדול יותר. מתחת ללשון נוצר פצע בצורת מעוין שמתחיל לעבור ריפוי אחרי כיממה. התינוק/ת לומד/ת להשתמש בטווח התנועה החדש ודפוס האכילה משתפר בצורה הדרגתית בשילוב תרגול הלשון במשך כשבועיים (לפעמים מעבר) ולעיתים גם בשילוב טיפול דוגמת אוסטאופטיה או קרניוסקראל בהתאם למקרה.


האם שחרור לשון נעשה אך ורק בשביל ההנקה? 

הלשון מורכבת משרירים רבים. תנועתה מעצבת את החך (תקרת הפה) ולכן גם את חלל האף שמעליה. תפקוד לשון חלקי גורם לחך להיות גבוה ועלול לגרום לנשימה מהפה, לנטיה לדלקות אוזניים חריפות, לנחירות, להפרעות נשימה בעירות ובשינה מה שיכול לייצר תסמינים שדומים להפרעות קשב וריכוז (ADHD). כמו-כן תנועת הלשון משפיעה על התפתחות הלסת. לשון תת תפקודית יכולה לגרום למבנה של לסת עליונה צרה ולבעיות אורתודנטיות עתידיות.


יש לכם עוד שאלות בנושא? היכנסו עכשיו להתייעץ עם ד"ר יעל דובסטר-דוד ועוד מומחים בפורום הנקה - להעניק באהבה או בפורום התפתחות התינוק והילד, של פורטל דולה למשפחה.


על הכותבת: ד"ר יעל דובסטר-דוד, רופאת שיניים DMD בוגרת אוניברסיטת תל-אביב בהצטיינות, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, חלק מצוות מרפאת לשון קשורה בבית החולים איכילוב, מגיעה לביקורי בית לאבחון וטיפול בלשון קשורה ולייעוצי הנקה או בקליניקת הנקה "מיניקות דבש" בכפר מלל (הוד השרון/כפס). חברה בצוות המומחים בפורומים של פורטל דולה למשפחה בפייסבוק. אמא ל-3 יונקים מצטיינים.


תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה