האם הבית שלנו מוכן לחורף הבא

זמן הבידוד החברתי הוא הזדמנות לשפץ קצת, לצבוע ולדאוג לאיטום
|
הדפס
|
שמור

ההסגר הרפואי והריחוק החברתי משאירים אותנו בבית, וזו הזדמנות לבצע כמה עבודות תחזוקה, כמו צביעת קירות ולא פחות חשוב: בדיקת האיטום נגד מי הגשמים. 

 

מי הגשמים ימצאו בגג את החריר והסדק הכי קטן ויגיעו אלינו עד התקרה. הם יתיישבו מתחת לסיד, ויתחילו לגדל מושבות של עובש, שהוא מחולל מחלות וקשה יהיה להיפטר ממנו. טיפול בגגות הוא משהו שכולם מנסים לדחות, לשכוח, או להתעלם ממנו, ואז, בעונה הבאה, בגשם הראשון נמצא את עצמנו עם שלולית בסלון. המספר הזעום של ימי גשם בארץ משכיח מאיתנו בדרך כלל את הדליפות של הסערה הקודמת עד לפעם הבאה, ושוב ושוב אנו רצים עם סמרטוטים, עם דליים, כדי לאסוף את המים שחדרו לבית. מספיק שבוע גשום אחד כדי שמי הגשמים יחדרו לתוך הקירות וייצרו מפגעים וסכנה. בניינים ישנים, שנבנו ונאטמו בשיטות של פעם, חשופים יותר לפגיעות מזג האוויר, אך גם בתים חדשים חשופים לבלייה ולליקויים.


דליפה של מים יכולה להיגרם ממספר סיבות, כמו: שיפועים לא נכונים, פתחי ניקוז ומרזבים סתומים, סדקים או פגיעות ברצפת הגג. כל אלו עשויים לגרום להצטברות מים עומדים בגג, המובילים לחלחול מים ולנזילה הגורמת לרטיבות בתקרה. בזמן סערה חפצים הנמצאים על הגג עלולים לגרום לנזק למערכת האיטום. על גגות בניינים מוצבים אנטנות, דודים, מערכות פאנלים סולאריות, כבלים חשמליים וכבלי תשתיות. כאשר אחד מאלה אינו מאובטח או שבור הם יוצרים מכשולים על מערכת האיטום או יוצרים חורים ונזקים שיובילו לרטיבות שחודרת לבית.

 

כמו שאנו מכינים את הרכב לקראת החורף, בודקים צמיגים, אורות, בלמים, וכל השאר, גם הבתים זקוקים לתחזוקה, כי השמש הקופחת 9 חודשים בשנה שוחקת את חומרי האיטום, המשמשים כשכבת הגנה לגג. בחורף הם מונעים חדירת מים למבנה ובקיץ מסייעים בהפחתת התחממותו.

 

את הגג יש להכין לחורף מבעוד מועד. עכשיו, כשכולנו בבתים בסגר החברתי נגד הקורונה, זו הזדמנות לבצע את כל עבודות התחזוקה שאנו מזניחים כי אין פנאי. אם במהלך העונה הגשומה זיהיתם מפגע על הגג שעלול לפגוע בשכבות האיטום תקנו או הסירו אותו מייד. כמו כן יש להימנע מלהעמיד על הגג פסולת וגרוטאות. כשהמים על הגג אינם מתנקזים הם מגבירים את העומס על מערכת האיטום. מים עומדים יובילו לרטיבות גדולה בכל מקום שבו המערכת לא מוגנת כראוי. במהלך הקיץ כדאי גם לבצע טיפול שיגרתי במרזבים אבל בגלל הרוחות החזקות עלול להצטבר לכלוך שיסתום את פתחי הניקוז. לכן, לקראת החורף לא לשכוח לעלות לגג ולבדוק את מצב המרזבים.

 

סופג ומפורר

אם זיפתנו את הגג, או אם הנחנו רצועות ביטומניות, הצבע האפור הכהה סופג את החום, וממש מפורר את שכבות הבידוד, כך שכאשר מגיע החורף, הבית נותר חשוף. גגות שחורים מתבלים מהר יותר מכיוון שהם קולטים חום קיצוני אשר שוחק את חומר האיטום. אורך החיים של חומרי האיטום משתנה לפי טיב החומר, איכות העבודה, וגם לפי מזג האוויר. ככל שיש יותר מעברים קיצוניים, וככל שגדל ההפרש בין הטמפרטורה הנמוכה ביותר לגבוהה ביותר – כך מואצת השחיקה של חומר האיטום וקטנה יעילותו.

 

הזמן הנכון לטיפול בגג הוא בחודשי הקיץ עד אוקטובר, לפני שמתחילה עונת הגשמים. במהלך החורף הטיפול בגג מסובך יותר, אך אם יש נזילה, עדיין ניתן לנקוט בחורף מספר פעולות למזער נזקים. בתחום חומרי האיטום מובילות בארץ ארבע חברות: טמבור, נירלט, פזקר ויעקבי.

 

לדברי המנהל הטכני של נירלט, רפי גואטה, ״למזלנו החורף בישראל מתאפיין גם בימי שמש, יש ימים ללא גשם בכלל המאפשרים טיפול נקודתי. בנוסף, אחרי הגשם יש אוויר יבש שעוזר בייבוש מהיר כי הלחות נמוכה. כל מה שצריך זה ימי שמש ולבצע את העבודה במספר שלבים.  קודם כל מקלפים את כל החלקים בהם קיימת רטיבות או ריכוז מים,  כדי שהשמש תייבש את האזורים הרטובים. מספיקים יום-יומיים של שמש כדי  שהכול יתייבש. בשלב השני, יש למרוח שכבה של חומר בשם פריימר X מדולל בטרפנטין. היתרון של הפריימר הוא  בדחיית המים. בשלב השלישי,  לאחר כמה ימים יבשים, ניתן למרוח חומר איטום לגגות כמו אקווה גארד, וזאת בתנאי שבשלושה ימים הבאים לא צפוי גשם".

 

המרזב סתום

לדברי מנהל השיווק של מוצרי הבנייה בחברת טמבור, יניב דואני, האיטום והנזילות זו מחלה שמתחילה בבנייה. בדרך כלל האיטום נעשה בצורה לא הכי מקצועית ולא תמיד משתמשים בחומרים הכי איכותיים. חומר כמו פוליגג פוליאוריתן 320 יודע לאטום מפני מים עומדים, אם זה בגלל זווית לא טובה של הגג או בגלל מרזב סתום. את החומר צריך למרוח בשלוש שכבות. השכבה הראשונה מדוללת, כדי שתשמש סוג של מקשר (פריימר). אחרי ייבוש של כמה שעות, שכבה שנייה ללא דילול, וכשזו מתייבשת מורחים שכבה שלישית. כל התהליך נמשך פחות מ-24 שעות. דלי של החומר מספיק לכיסוי של 7 עד 8 מ"ר.

 

ישנם מגוון רחב של פתרונות לאיטום הגג. חלקם מיועדים ליישום על-ידי אנשי מקצוע בלבד (יריעות ביטומניות או זפת חם, לדוגמא) וחלקם נוחים וידידותיים למשתמש הפרטי והמקצועי. אלה חומרי איטום אקריליים או פוליאוריתניים, אשר מייצרים שכבת הגנה על הגג ומיושמים על-ידי פיזור או מריחה של חומר מתאים. גומיגג לבן של יעקבי הוא ציפוי גמיש על בסיס פוליאוריתן היוצר שכבה גמישה ועמידה במים עומדים המונעת הופעת סדקים. החומר עמיד בכל תנאי מזג האוויר ובקרינת UV. בנוסף, צבעו הלבן של החומר, הנשמר לאורך זמן, מסייע בהפחתת טמפרטורת המבנה גם בחודשי הקיץ. החומר יבש למגע לאחר שעתיים ולאחר 12 שעות ניתן להרטיבו. פתרונות האיטום של פזקר לאיטום ולהגנה על גגות כוללים יריעות איטום המושבחות בפולימרים, יריעות הגנה וניקוז, ומשחות ביטומניות, אקריליות ופוליאוריתניות על בסיס מים.

 

מים חודרים מהחלון

למי שסובל מחדירת מים סביב חלונות מעץ או אלומיניום יש פתרון פשוט. לדברי גואטה, "ראשית  נדרש לנקות את המקום ממנו חודרים המים ולראות שדפנות הסדק נקיים לגמרי ויבשים, לנקות עם מברשת ברגע שיבש ממלאים ומיישרים. לאחר מכן יש למרוח "סופר 100", שילוב של סיליקון ואקריל. השילוב ביניהם הוא הדבר האופטימלי - גם מדביק וגם אוטם, ניתן לצבוע וגם לא שוקע. לדבריו, אם הקירות רטובים, זה בדרך כלל מחדירה של המים דרך החלונות והמסגרות. המים מוצאים את הדרך סביב המסגרת ולשם כך צריך סילר, שנותן שכבת הגנה סופית כדי שמים לא יחדרו דרכו. אבל חשוב קודם כל לטפל במקור הבעיה, ולבדוק אם יש סדק בקיר החיצוני או בחומרי האיטום. כשמוצאים יש למלא את החור בחומר מילוי סיליקוני או פוליאוריתני, ומעליו סילר.

 

לאחר האיטום מבחוץ, בקירות הרטובים בתוך הבית צריך לגרד את הצבע שהתקלף, ליישר עם חומר מילוי בשפכטל ולצבוע מחדש. אם הרטיבות "אכלה" את הקיר, יש למלא את החורים בחומר מילוי כמו "קלאסימו" ורק לאחר מכן לצבוע.

 

את מוצרי האיטום אפשר לקנות היום מאתרי האינטרנט של חברות המוכרות מוצרים כאלה ולקבל במשלוח עד הבית.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה