בואו נקטוף רק תותים

אתרי הקטיף העצמי של התות הם הבילוי הפופולרי ביותר למשפחות. איפה יש מתי פתוח וכמה זה עולה
|
הדפס
|
שמור

מי שרוצה לצאת לקטיף עצמי של תותים, טוב יעשה אם יגיע ממש בשעת הפתיחה. תות שנקטף בבוקר יהיה תמיד מתוק מתות שנקטף בצהרים. הצמח מרגיש שהחום גובר ומושך סוכר חזרה לעלים. רק בערב, עם חשיכה מתחיל שוב הסוכר לחזור אל הפרי.

צילום: נעמי גטניו

בשנים האחרונות עברו המגדלים לשיטת התות התלוי. כך אפשר להסתפק בהדברה ביולוגית ללא חומרים כימיים. השימוש במצע מנותק מהקרקע מבטל, ברוב המקרים, את הצורך בריסוס מפני מזיקים ומאפשר גידול איכותי, שהוא הרבה יותר בריא לצרכן. רוב המשתלות, המאפשרות קטיף עצמי, מאפשרות לבאים לקטוף ולאכול בלי הגבלה. חווית הקטיף חשובה לא פחות מהאכילה. רק צריך לזכור, שהתות הוא אלרגני, וכמות גדולה מידיי עלולה לגרום לפריחה על העור. אם רוצים לקחת הביתה מהאדום-האדום הזה צריך לשלם תוספת.


בין נתיבות לסעד

במושב תקומה, על כביש 25 בין העיירה נתיבות לקיבוץ סעד בנגב המערבי, אפשר להגיע רק בתיאום מראש לקטיף ביו-תות תלוי בחממות של משק 77. התיאום נועד למנוע עומס שבו עלול להיות מצב שאין תותים לכולם. פתוח ביום שישי משעה 09:00 עד 14:00. בשבת סגור. בחבילה בסיסית כלולים כניסה לחממה, קטיף וסלסלת תותים הביתה. המחיר 25 שקלים. בחבילה המורחבת מתחילים בסיור מודרך בעגלה רתומה לטרקטור, העוברת בחממת האננס, ולאחר מכן מגיעים לקטיף התותים ומקבלים גם שובר לאחד הדוכנים במיתחם המזון במשק. הפעילות מותנית במזג האוויר. פרטים בפייסבוק "משק 77". קבוצות - ניתן להגיע בתיאום מראש בתאריכים נוספים. באמצע שבוע ניתן להגיע לקטיף תותים בין השעות 9:00-15:00 בתיאום מראש (089934237 או 0508297675). התשלום במזומן בלבד או דרך ביט.

 

חממה לכל השנה

החקלאי גיל סלאמה ממושב פתחיה שבחבל גזר, מגדל תותים בחממות כמעט כל השנה. במשק המשפחתי, ברחוב הברוש 18 (הבית האחרון ברחוב, מצד שמאל) המיר את הכרמים בחממות של תותים, והתחיל לגדל תותים בשיטה תלויה ובהדברה ביולוגית. בימי החול התוצרת מועברת לשווקים, ואילו בשישי ובשבת יש קטיף עצמי. גדלים כאן שלושה זנים, וכדאי לטעום מכולם. פתוח משעה 9 בבוקר עד 14:00. מחיר הכניסה 30 שקלים מגיל 3 והאכילה בשטח ללא הגבלה. אפשר לקנות סלסלה ולקחת תותים הביתה, על פי מחיר לפי משקל. לתיאום 050-4614406. 


בדרך לגדרה

ב"משק בגבעה", על כביש 40 דרום, בכיוון גדרה, יש יציאה קטנה מהכביש, ויש להאט לפניה כדי לא לפספס. מגרש החנייה עמוס בשישי ובשבת, ובתוך החממות מדלגים מחממה מתרוקנת לחממה מלאה. על הפתיחה של החממות מנצח איברהים מגדרה, שמפציר ברמקול באנשים שלא לשים תותים בשקיות, אלא רק בקופסאות הייעודיות. מי שלא מקשיב, מסתכן בהחרמת התותים ביציאה. הקפה והתה בחינם, בפינת החי רווזים, כבשים, תרנגולות, וילדים המנסים להתקרב אליהם וללטף. על העגלה הרתומה לטרקטור יוצאת משפחות שלמות לסיור בין המטעים. החממה של משק בגבעה מונגשת גם למגיעים בכיסא גלגלים. מחיר הכניסה 30 שקלים לאדם, פתוח בימי שישי ושבת משעה 9 בבוקר. קבוצות מאורגנות יכולות להגיע בכל יום, בתיאום מראש בטלפון 054-8389890.

שלושה קילומטרים דרומית מהגבעה, בהמשך כביש 40, ממש בפאתי גדרה, נמצאות החממות של האגרונום רונן הלל, אגרונן בקיצור. רונן הסב 16 דונם של מטעי רימונים לשטחי קטיף עצמי, והיום הוא פועל רק בחקלאות תיירותית. תות שדה הוא הכוכב הראשי, אבל יש בחממות ולצידן תשעה זנים של פטל שחור, פטל אדום, תות עץ פקיסטני ארוך ומתוק, שסק, ופיטנגו. בעונה אפשר למצוא גם שיזפון, המזכיר קצת דובדבנים. חממות התות התלוי נגישות לכל הגילאים וגם למוגבלים בכיסאות גלגלים. פתוח בסופי שבוע משעה 9 בבוקר ועד הפרי האחרון או עד 4 אחה"צ. החניה העמוסה, גם לאורך השביל המוביל לחממות. אפשר לרכוש סלסלות כדי לקטוף פרי ולקחת הביתה, אבל ביום עמוס החוויה היא של קטיף ואכילה במקום. מחיר הכניסה 30 שקלים לאדם. לפרטים: 053-9374258.

 

רוח שתות קהילתית

בגן שמואל ליד חדרה פועל מיתחם "רוח שתות" לקטיף עצמי של תותים ממבחר זנים מובחרים, כולם פיתוח ישראלי. ברוח העשייה הקהילתית מעסיקים ברוח שתות אנשים עם מגבלות, מדיירי בית אקשטיין. כל מבקר מקבל בכניסה הסבר על הדרך הנכונה לקטיף עצמי. במקום אפשר לאכול ללא הגבלה. כרטיס הכניסה כולל סלסילת קטיף של 250 גרם, סרט קצר על המקום, הדרכות על דבורים והדברה ביולוגית, קטיף תבלינים ופונדו שוקולד לטבול את התותים. לילדים יש בועות סבון ולוחות ציורי קיר ענקיים, ולגדולים פינות זולה למנוחה ושתייה של תה צמחים. המקום מונגש לנכים וקיימת חממת נגישות מיוחדת לכיסאות גלגלים ועגלות. כניסה בימי חול: 35 שקלים ובשבת 45 שקלים, כולל סלסלת תות למילוי בקטיף עצמי. פתוח בימי ראשון עד שישי משעה 09:00 ל-15:00 ובשבת עד 15:00 כניסה תתאפשר עד השעה 13:00 ברכישת כרטיס מראש בלבד. בימי שבת הכניסה בהרשמה ותשלום מראש באשראי דרך האתר. מומלץ להקדים ולהירשם באמצע השבוע. מספר המבקרים מוגבל בהתאמה לכמות הפרי ולכן, לא תתאפשר כניסה ללא הרשמה מראש.

 

התאמות בגובה

במושב ישע בחבל הבשור, אצל "אורי תותים" של אורי פטנקין, על פני שטח של כ-16 דונם, התותים תלויים בגבהים שונים, כך שהקטיף נוח וחוויתי ומאפשר לקוטפים בכל הגילאים, קטיף בגובה העיניים והליכה בחממה ללא חשש לפגיעה בגידולים. צמחי התות שתולים על מצע מנותק מהקרקע. חצי מיבול התותים גדלים בשרוולי גידול קוקוס-'גרובגים' איכותיים של 'טוף מרום גולן' וחצי גדל במצע כבול גס ייחודי מנותק מהקרקע, שפותח בשיתוף עם המגדלים, במו"פ (מחקר ופיתוח) של 'טוף מרום גולן'. המצע לגידול התות מורכב מחומר אורגני, ידידותי לסביבה, המאפשר לשתילי התות ליהנות מהמינרלים האורגניים שבמצע ולצמוח חזק ובריא יותר ולכן גם פירותיו בריאים יותר. שיטת הגידול היעילה ואיכות מצע הקרקע, יקטפו השנה במושב ישע שבבשור יבול של 140 טון תותים. חממת הקטיף העצמי פעילה מדצמבר עד מאי, בימי שישי ושבת, בין 9:00- ל14:00. מחיר כניסה (מגיל 3) - 25 שקלים, כולל אכילת תות חופשית בחממות. ניתן לרכוש במקום סלסילות תותים ריקה בתוספת 15 שקלים. את התות תצטרכו לקטוף בעצמכם.

 

מי שרוצה לגדל תותים בעצמו יכול לפנות לאתר טוף מרום גולן ולרכוש מצע ביתי לפי מידה. https://www.tuff.co.il/

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה