לקראת ט"ו בשבט: אליפות ישראל ביריקת חרצני זיתים

תתקיים במסגרת פסטיבל כובשי הזיתים במשתלות גבעת ברנר
|
הדפס
|
שמור

אליפות יריקת חרצני הזיתים שהפכה למסורת במספר מדינות בעולם מגיעה כעת לישראל. במסגרת פסטיבל כובשי הזיתים, שיערך ב-10-11 בפברואר במשתלות גבעת ברנר, ייערך ניסיון לשבור את השיא העולמי ביריקת חרצני זיתים. באליפות העולם מחזיקה כעת קבוצה מספרד שחבריה הצליחו לירוק גרעין זית למרחק של 21.32 מטר! האליפות נערכת במסגרת הארגון הבינלאומי IFOPS - International Federation of Pit Spitting.

יורקים חרצנים

יריקת חרצני זיתים היא ספורט מקובל בספרד ששורשיו בציורי קיר עתיקים שהתגלו במערות ליד העיר צזרה. כל שנה מתחרים ברחובות העיר ביריקה למרחק. זהו הספורט היחידי שאין בו הבדל בין גברים ונשים ולכן הוא מסייע ביצירת שוויון בין גברים ונשים גם בתחום הספורט. הארגון הבינלאומי הפועל בספרד מקדם הכרה של הועד האולימפי ובכוונת ישראל לשתף עימו פעולה להצלחת המהלך.

לדברי אבנר שילוח ממשתלות גבעת ברנר, יוזם הפסטיבל, ומי שהביא את האליפות היוקרתית לישראל, דווקא בימים אלו שהיריקה הפכה לנושא מתוקשר ומובלט חשוב להראות את הפן הספורטיבי של יריקת חרצני הזיתים באמצעות יצירת פעילות חברתית מאחדת של גברים ונשים אלו לצד אלו.

האליפות מתנהלת עם חוקים קפדניים: כל משתתף זכאי לשלוש יריקות של חרצני זיתים כשהטובה ביניהם תחשב לתוצאה שלו, המדידה נעשית מקו ההתחלה ועד מקום עצירתו הסופי של החרצן, בניגוד לזריקת דסקוס או כדור ברזל ששם מקום הנפילה הוא הקובע.


ביריקת חרצנים משתתף כל הגוף מהרגליים עד הראש כולל החלל הפנימי של הפה כשמטרת תנועת הגוף ליצור תנופה ותנועה ולחץ אויר בכדי להגיע למקסימום מרחק. חל איסור חמור לירוק לכיוון של אנשים ולעשות שימוש בגרעינים של פירות אחרים ובעלי שיניים תותבות נדרשים להיזהר שלא לירוק אותם עם החרצן ולפגוע חלילה בקהל מסביב.

אליפות יריקת החרצנים אינה מצריכה אצטדיונים גדולים ומבנים מיוחדים אלא יכולה להתקיים בפארקים בגנים ציבוריים, באולמות סגורים, בפאבים ובמדרכות. מספר מדינות ובהן בלגיה, צ'כיה, איטליה וסין כבר אימצו את התחרות כבילוי מהנה בשילוב עם שתיית בירה. בכוונת משתלות גבעת ברנר להפוך את האליפות למסורת גם בישראל.

אליפות יריקת חרצני הזיתים תערך ביום שישי, 10 בפברואר, בשעה 11:30 באצטדיון שתילי הזית במשתלות גבעת ברנר במסגרת פסטיבל כובשי הזיתים. הכניסה ללא תשלום.


פרטים במשתלות גבעת ברנר בטלפון: 08-9443810 ובאתר: www.gardens.co.il
בתחרות יחולקו פרסים ותעודות למצטיינים. הזוכה יקבל גביע מלא בזיתים, עם חרצנים כמובן.

פסטיבל כובשי הזיתים יhערך בסוף השבוע הצמוד לט"ו בשבט, 10-11 בפברואר ובמסגרתו תיערך תחרות הזית הטעים בישראל. הפסטיבל, הנערך זו השנה השביעית ברציפות, יתקיים השנה במתכונת מורחבת בהשתתפות המועצה האזורית ברנר, ענף הזית במועצת הצמחים ועמותת התיירות יואב יהודה. אירועי הפסטיבל השנה יתקיימו במספר מוקדים במרחב השפלה והדרום ויאפשרו לתושבי האזור לחוות את ענף הזית בקרבת אזור המגורים. בשנים האחרונות עובר ענף הזית פיתוח מואץ והפסטיבל הוא הזדמנות לבקר בבתי הבד החדשים והמודרנים שהוקמו בשפלה, לטעום זיתים כבושים ולהנות מאמנות ויצירה העוסקות בעץ הזית.

בפסטיבל ישתתפו מגדלי זיתים, בעלי בתי בד, כובשי זיתים מכל הדתות והעדות שיציגו מגוון של שיטות לכבישת זיתים בליווי מתכונים סודיים שעברו דורות רבים במשפחתם או כאלה שלמדו בנסיעות מעבר לים. והכי חשוב- קהל חובבי הזיתים שיקח חלק בשיפוט תוצרת המתחרים.

המבקרים בתחרות כובשי הזיתים לשנת 2012, יוזמנו לטעום מהזיתים ולדרג את הטעימים ביותר וזאת לצד צוות שיפוט מקצועי המורכב מאנשי טכנולוגית המזון ואנשי ענף הזית. בסיום התחרות יוכרז "הכובש הטוב בישראל לשנת 2012".

התחרות תיפתח בשעה 10:00, והחל מהשעה 12:00 תערך במשתלות גבעת ברנר סדרת הרצאות פתוחות לציבור:
פרופ' שמעון לביא יספר על ענף הזית בישראל, ד"ר זהר כרם מהפקולטה לחקלאות ינתץ מיתוסים שנוגעים לשמן הזית,
וסוהיל זידאן מקק"ל יביא את סיפורם של עצי הזית העתיקים בישראל.

במקביל לתחרות וכהרחבה שלה, יערך בגבעת ברנר בשישי ושבת יריד של מוצרים המופקים מעץ הזית כולל מגוון עצום של שמנים וזיתים, פוקאצ'ות עם שמן זית, מוצרי קוסמטיקה וטיפוח ואף אביזרי נוי שגולפו מגזעי הזית.

במשך ימי הפסטיבל ינתנו הנחות משמעותיות על עצי זית צעירים ומפותחים וקהל המבקרים מוזמן לקחת חלק במצוות הנטיעות בכלל ונטיעת עצי זית בפרט.

 

בפסטיבל הזית של המועצה האזורית ברנר תשתתף משתלת רגב מבית אלעזרי שתקיים בשני ימי הפסטיבל סיורים מודרכים בגן היפני, בגן הקקטוסים והבונסאי, ובתצוגת אמנים ותכשיטים של אמני המועצה אזורית ברנר, בליווי הנחות על מכירת עצי זית.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה