תדמיינו - חורף קר (שעדיין לא הגיע לכאן), עטופים בשכבות מבודדות ומחממות מהקור החודר. צעיפים, כובעים, געטקס גם לגברים (אפילו שהם לא במילואים). כפפות, נעליים מרופדות, מטריה בשלוף ו.... יוצאים החוצה – אל החורף.
רק מוציאים את האף החוצה והוא נהיה אדום, כל מילה מלווה באדים חדים שתוך שנייה יכולים להפוך לענן. חלונות הראווה מכוסים באדים – אי אפשר להציץ פנימה. באוויר ריח ערמונים קלויים ואחרי 15 דקות הליכה, כבר מתחילים להרגיש חצי ישבן קפוא ומפנטזים על משקה חם שיחמם את הידיים והלב.
שואלים איפה חנוכה בסיפור החורפי הזה? - קבלו!
פה לא תמצאו מתכון לסופגניות. מתכונים יש בשפע בכל מקום, תבחרו אם השנה תרצו מטוגן או אפוי... אבל, אין ספק שזהו לא חג דיאטטי.
בחנוכה אנחנו חוגגים את נס כד השמן, ואם לא נשתמש בשמן, איך נדע שחוגגים?! לא נדלג על כד השמן, חייבים לקיים מצווה בחג!!
בספרד יש מאכל שנקרא צ'וּרוֹס - מקלוני בצק מטוגנים, פריכים מבחוץ ורכים ונימוחים מבפנים. את הבצק מזלפים לתוך שמן לוהט ואוכלים אותו כשהוא בליווי או במילוי ממרח מתוק.
למען הגילוי הנאות, אמנם המקור הוא ספרדי, אבל מאוד נפוץ באורוגוואי ובארגנטינה ושאר ארצות דרום-אמריקה
מתכון לצ'ורוס CHURROS
מצרכים
- 3 כוסות קמח רגיל
- 2 כפיות אבקת אפייה
- 1 כפית מלח
- 3 כוסות מים
- 2 כפות חמאה
- שמן לטיגון עמוק
- סוכר (כדי לפזר מעל הצ'ורוס אחרי הטיגון)
כלים מיוחדים
- שקית זילוף עם פיה/צנטר ממתכת משונן-כוכב (היוצר פסים בבצק שיוצא)
- מספריים
אופן ההכנה
- מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה והמלח.
- שמים את המים והחמאה בסיר על האש וכשמתחיל לרתוח, יש להוסיף את תערובת הקמח לסיר בבת אחת.
- מנמיכים את האש ומערבבים עם כף עץ במשך 10 דקות כדי שהעיסה תתבשל ולמניעת גושים.
- העיסה צריכה להיות סמיכה אך מספיק גמישה שתעבור דרך הצנטר. במידת הצורך אפשר להוסיף עד עוד חצי כוס מים (לא יותר).
- כשהעיסה נפרדת מדפנות הסיר אפשר להוריד מהאש. ממשיכים לערבב כדי שהעיסה תתקרר מעט.
- לחמם את השמן בסיר וכאשר השמן חם, להכניס לתוכו ישירות בעזרת שקית הזילוף, זילופי בצק. ניתן ליצור מקלות, עיגולים או נחשים באורך של 10 ס"מ, לחתוך בעזרת מספריים.
- כשהצ'ורוס משתזפים מכל הצדדים, מוציאים ושמים על משטח עם נייר סופג. עוד כשהם חמים, מפזרים מעליהם סוכר ומגישים.
- ניתן לטבול את הצ'ורוס בספל שוקולטה חם וסמיך או להגיש בליווי ריבות, ממרח שוקולד והשילוב המנצח – ריבת חלב. ניתן גם להזריק לאצבעות ריבת חלב או קרם בעזרת מזרק ריבה.
הערה: אפשר להכין את הבלילה מראש - עד 6-7 שעות.
אם עשיתי לכם חשק לשוקולטה סמיכה, קבלו מתכון:
- להמיס בסיר קטן 100 גרם שוקולד מריר עם כוס חלב עד שמתקבלת תמיסה אחידה. בוחשים היטב כף קורנפלור בתוך כוס חלב נוספת (חלב קר), מוסיפים לתערובת שבסיר. מוסיפים עוד 100 גר' שוקולד מריר ושלוש כפות סוכר, לבחוש על אש קטנה עד שמסמיך. להגיש מייד.
- טובלים את הצ'ורוס בשוקולטה ואוכלים.
לא רחוק מספרד תמצאו את שוויץ, גם שם יש מתכון שמאוד מתאים לחנוכה - רושטי תפוחי אדמה, אלו הן לביבות תפוחי אדמה לכל דבר אבל בלי ביצים. מאוד, מאוד קראנצ'יות.
טיפ - לטיגון מומלץ להשתמש בתפוחי אדמה בקליפה אדומה. הייחוד של הזנים האלה בכך שהם בעלי אחוז גבוה של חומר יבש ההופכים אותם אידיאליים לטיגון ולצ'יפס. זנים עיקריים: דזירה, לאורה.
מתכון לרושטי תפוחי אדמה
מצרכים
- תפוחי אדמה מגוררים בפומפייה גסה
- מלח פלפל
- שמן לטיגון + 2 כפות חמאה
אופן ההכנה
- לאחר גרוד תפוחי האדמה, להניח במסננת וללחוץ כדי שהנוזלים יצאו, וכך הלביבות יצאו יותר פריכות.
- לתבל במלח ופלפל ולערבב היטב.
- לחמם מחבת ולהוסיף את השמן והחמאה, רק כשהשמן מאוד חם, ליצור לביבות, ושלא יהיו עבות מדי.
- כאשר דפנות הלביבה והחלק התחתון מאוד מזהיבים ופריכים–הופכים את הלביבה.
- אפשר גם לעשות רושטי גדול במקום לביבות – ומקבלים לביבה ענקית.
טיפ: מומלץ להשתמש במחבת טפלון – כך נזדקק לפחות שמן והלביבות לא ידבקו. את הלביבות המוכנות להניח בצלחת עם נייר סופג.
הן הכי טעימות כשהן טריות וחמות – ראו הוזהרתם. מצווה שתיהנו לקיים!
גיוונים:
- ניתן להוסיף גבינה צהובה מגוררת – כמו אמנטל, טל העמק (גבינות שלא נמסות מדי).
- עשבי תיבול – תימין, בצל ירוק וכל תבלין אחר שאוהבים, לקצוץ דק דק.
- קצח.
ולמתכון אחרון ואם נחצה עוד אוקינוס נגיעה לדרום אמריקה – אורוגוואי, ארץ הולדתי. רק המחשבה על ה-croquetas, מזכירה לי את הילדות והקרוקטס של אמא שלי, אני עדיין מפנטזת עליהם, ומחכה ליום בו אמא שלי תפתיע אותי עם קרוקטס בטעם של אמא. נכון שאני יכולה להכין בעצמי, אבל אין כמו פינוק של אמא.... אתם מוזמנים לפנק את האהובים עליכם והרי המתכון.
מתכון לקרוקטס דה פפה (CROQUETAS DE PAPA)
מצרכים
- 1 ק"ג תפו"א
- 1 ביצה
- 1 כפית פטרוזיליה טרייה קצוצה
- 1 שן שום כתושה
- 2 כפות גבינה צהובה מגוררת (פרמזן יעשה עבודה מופלאה !!)
- מלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט
לציפוי
- 2 ביצים + 2 כפות מים
- קמח
- פרורי לחם
אופן ההכנה
- לבשל את תפו"א ללא הקליפה, מסננים היטב ומחזירים לסיר.
- מייבשים מעט על אש בינונית תוך ערבוב, מועכים ומתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
- לצנן מעט ולהוסיף את הביצה, פטרוזיליה, שיני שום והגבינה הצהובה.
- לערבב היטב עד לקבלת מרקם אחיד ללא גושים – לקרר.
- ככל שהתערובת תהיה קרה יותר יהיה קל יותר ליצור את הצורה שלהם.
- ליצור את צורת הקרוקטים – גלילים באורך 4-5 ס"מ בקוטר של כ 2 ס"מ
- בעזרת הידיים מצופות בקמח.
- להעביר את הקרוקטים המצופים בביצה + המים ואז בפרורי לחם.
- לחמם את השמן במחבת, על השמן להיות חם אך לא רותח !!
- לטגן את הקרוקטים עד שהם זהובים, להעביר לנייר סופג.
- למרות חנוכה – בהחלט ניתן לאפות את הקרוקטים בתנור – בטמפ' של 180 מעלות עד להזהבה , 20-30 דקות. לא לשכוח להפוך את הקרוקטים.
חג אורים שמח, שייקרו לנו הרבה ניסים ונפלאות....
ולנס הקטן שלי – בהקשר למתכון ה "קרוקרטס", לאחר שכתבתי את המתכונים והסיפורים, אמא שלי, מבלי לדעת על המתכונים שכתבתי, הפתיעה אותי ופינקה אותי בקרוקטס המדהימים שלה. מה אומר לכם, התמוגגתי, התרגשתי ונהניתי מכל ביס. (ומכאן התמונה המצורפת)
תרשו לי בנימה אישית להגיד תודה לאמא שלי "GRACIAS MAMI".