זמן ארוך מול מחשב בילדות עלול לגרום למחלות כלי דם

מחקר באוסטרליה: ככל שהילדים מבלים יותר מול מסך כך עולה הסיכון שלהם ללקות במחלות לב ויתר לחץ דם
|
הדפס
|
שמור

מחקר חדש קובע כי העיניים של ילדים מאפשרות לדעת מה הסיכון העתידי של ילדים ללקות במחלות לב. חוקרים באוסטרליה גילו, כי בני 6 ו-7 שבילו את רוב זמנם מול מסך הטלוויזיה או מסך מחשב סובלים מתסמונת של כלי דם צרים יותר מאחורי עיניהם לעומת ילדים שבילו פחות זמן מול מסך. כמו כן התברר במחקר, כי ילדים שבילו את רוב זמנם בחוץ, בפעילות ספורטיבית, כלי הדם שהובילו לעיניים נמצאו אצלם רחבים יותר, לעומת ילדים שבילו מעט בפעילות גופנית.

מחקרים אצל מבוגרים מצביעים על כך שכלי דם צרים בעיניים הם סימן לעלייה בסיכון למחלות כלי דם ולב, מכיוון שהם חלק ממערכת הדם של המוח, ומגיבים כמו שאר כלי הדם ללחץ נפשי ולמחלות.

לדברי החוקרים, ד"ר טיין וונג ועמיתיו מאוניברסיטת מלבורן, ניתוח דיגיטלי של תמונת כלי הדם של הרשתית בתקופת הילדות מאפשר לקבוע אם בגיל מבוגר האדם יפתח לחץ דם גבוה או מחלת לב. במחקר החדש, שפורסם החודש במגזין איגוד רופאי הלב בארה"ב, קובעים ד"ר וונג וחוקרים מאוניברסיטת סידני, כי יש קשר ישיר בין הזמן הכולל מול מסכים לרוחב כלי הדם הקשורים לרשתית אצל ילדים.

המחקר הקיף כ-1,500 ילדים בגילאי 6 ו-7 שנים המתגוררים באוסטרליה. הורי הילדים השלימו שאלון שנועד לבדוק כמה זמן הם מבלים בצפייה בטלוויזיה, או שימוש בציוד אלקטרוני אחר כמו מחשבים וטלפונים סלולריים. כמו כן נשאלו ההורים, כמה זמן מבלים הילדים בפעילות גופנית מחוץ לבית. נעשה צילום דיגיטלי של אחורי העיניים כדי לקבוע את רוחב כלי הדם המובילים לרשתית. בממוצע, הילדים בילו קצת פחות משעתיים בכל יום בצפייה בטלוויזיה או מול מחשב, מול קונסולת משחקים או טלפון סלולרי, ולפעילות גופנית הקדיש ילד ממוצע רק 36 דקות ביום. אצל ילדים שבילו את רוב זמנם מול מסך כלי הדם המובילים לרשתית היו הצרים ביותר. אצל הילדים שבילו את רוב זמנם בפעילות גופנית היו כלי דם רחבים משמעותית מאלה שהיו הכי פחות פעילים גופנית.

החוקרת החוקרת ד"ר באמיני גופינאת מאוניברסיטת סידני, אומרת, כי מתברר, שגם בהשלב מוקדם של החיים אורח חיים של ישיבה ללא תנועה משפיע על בריאות כלי הדם ומגביר את הסיכון לחלות במחלות כלי דם. לדבריה, מימצאי המחקר הם ראשוניים, ומחייבים המשך הבדיקה, כדי לוודא את הקשר בין הפעילות להיצרות כלי הדם.

"איננו יודעים באמת מה המשמעות, מבחינה קלינית. ברור שזה מצביע על סיכון עתידי לכלי הדם, אבל עדיין איננו יכולים לומר זאת בוודאות".

דוברת אגודת רופאי הלב של ארה"ב, ד"ר דיאן אטקינס, המתמחה במחלות לב אצל ילדים, אומרת המימצאים המוקדמים מתוספים להוכחות קודמות שגם בילדות אורח חיים עשוי להשפיע על סיכון למחלות כלי דם.  ד"ר אטקינס, שהיא פרופסו לרפואת ילדים בבית הספר לרפואה באוניברסיטת איווה, אומרת. כי "זו הזדמנות לשגר מסר ברור להורים, שהם צריכים להגביל את הזמן שילדיהם מבלים מול מסך, אם זה טלוויזיה, מחשב, קונסולת משחקים או טלפון סלולרי".

לפי נתוני האקדמיה של רופאי הילדים בארה"ב, ילד ממוצע בגיל עשרה מבלה כשבע שעות ביום מול מסך. בשנת 1999 הממוצע עמד על ארבע שעות פחות. הממוצע עומד על חמש שעות יותר מן ההמלצה של האדמיה של רופאי הילדים עבור ילדים מעל גיל שנתיים, כאשר ההמלצה לגבי ילדים רכים יותר, עד גיל שנתיים, היא לא לצפות כלל בטלוויזיה. לדברי ד"ר אטקינס, יש לעודד ילדים להיות פעילים יותר גופנית, והדרך הטוב ביותר עבור ההורים היא לשמש דוגמה בעצמם".

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. נורית 29/04/2012, 10:12:43

המחשב מפתח יכולות מסוימות אבל בלי כדור במגרש, משחקי חברה עם בני אותו הגיל , קריאת ספר ועוד יחסרו לילד יכולות חשובות נוספות . הורים שרוצים לנתק את ילדיהם מהמחשב ולא מצליחים, *** החלק הפרסומי של התגובה נמחק ***

+ השב