רעלים וחלב אם

אין אף פורמולה המתקרבת לאיכות של חלב אם
|
הדפס
|
שמור

השאלה של הימצאות חומרים רעילים בתוך חלב אם צצה ועולה מידי כמה חודשים, כמו שעון, בעיתונות ובפורומים באינטרנט, כאשר המדיה מפחידה נשים בהריון ומונעת מהן להניק את תינוקותיהם. נשים רבות שכבר החלו להניק מפסיקות בגלל השמועות הללו על ההנקה. נראה שהעיתונאים אינם יודעים כיצד לטפל נכון בבעיה זו. נראה שאצל חלק מהם ההתנהגות הזו נובעת ממניעים זרים ("התינוק שלי לא ינק והוא בסדר"). ויש להם מיטען אישי שלילי כלפי ההנקה וכך הם מנסים להתנקם בכל המצדדים בהנקה ומצדיקים את "הבחירה שלהם בהאכלת התינוק". זה, כמובן, מאוד לא מקצועי לנהוג כך, אבל זה אינו עוצר בעדם. אחרים פשוט מנסים לחשוף את הידיעה, אבל בלי להבין, לעתים, מה הם עושים בחשיפה. הם אינם מבינים, למשל, שעל ידי דיבור על הימצאות חומרים רעילים בחלב אם, ושיקול אם להשתמש בתחליפי חלב כאלטרנטיבה כמעט שוות ערך, הם נותנים מכה קשה להנקה.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

מדוע צצים כל כך הרבה מחקרים על חומרים רעילים בחלב אם? ניתן להתרשם מן המצב כאילו יש פאניקה על מצב חלב האם בעולם המודרני, שהוא כל כך מזוהם עד שכולם רוצים לחקור את העניין. אבל הסיבה לבדיקה של חלב אם ולמחקרים הרבים היא שחלב אם זמין בקלות ונותן לנו דגימה טובה של נוזלי גוף אנושיים. זו הסיבה, ולא בגלל שמדענים חוששים מתכולת חלב האם באופן מיוחד.

 

האם התחליפים טובים כמו החלב?

לא. והם מאוד רחוקים מהחלב. רק בגלל שכל כמה שנים יצרני הפורמולות מוסיפים משהו לנוסחה, שאנחנו יודעים שהוא קיים בחלב אם, אבל היצרנים הכחישו שהיתה למרכיב זה חשיבות כלשהי.  בכל פעם שמוסיפים לתווית "חדש ומשופר" או "הכי קרוב לחלב אם" אין זה אומר שזה מתקרב לאיכות של חלב אם. בחלק מהמקרים הנוסחה היא משופרת, אבל יש לזכור, שהם אומרים לנו שהגרסה הקודמת של הפורמולה גם היא היתה "כמעט כמו חלב אם". זה נכון, למשל, לגבי חומצות שומן DHAו-AA, שאמורות לעשות את התינוק שלך לחכם יותר (אחד היצרנים בחו"ל גם קורא לנוסחה שלו "פורמולה +A" אבל מגיע לו לא ציון  A (מצויין) אלא C מינוס, לכל היותר (כמעט טוב).

 

ידוע כבר זמן רב כמה חשובות חומצות השומן בחלב האם, (עוד לפני שהוסיפו אותן לפורמולות השונות) אבל היצרנים, שצוטטו לאחר מכן על ידי מקצועני בריאות, המשיכו לטעון שזה בכלל לא חשוב (ומצב זה עדיין קיים באיגוד רופאי הילדים של קנדה, הדבק בהצהרה משנת 1995 על הצרכים התזונתיים של תינוקות שנולדו טרם זמנם). המעגל של "התחליף שלנו הוא ממש כמו חלב אם" ואחריו הצהרה של "עכשיו הוספנו X לתחליף שלנו ומעתה הוא יותר כמו חלב אם", הוא מעגל הנמשך עוד מהמאה ה-19.

 

האמת בנושא זה היא:

הוספה של מרכיב כלשהו לפורמולה, אפילו באותו מינון כמו בחלב אם אין משמעותו שהתינוק יקבל את הכמו הנחוצה או בכלל כמות כלשהי מן המרכיב המסויים הזה. הדוגמה של תוספת ברזל מסייעת לנו להבין את ההבדל. חלב אם מכיל מספיק ברזל (יחד עם הברזל שהתינוק קיבל עוד ברחם) כדי להספיק לתינוק למשך ששת החודשים הראשונים של חייו. כדי לספק את כמות הברזל הנחוצה לתינוקות הניזונים מפורמולה, צריך להכניס לתוכה לפחות פי 6 מכמות הברזל שיש בחלב אם, רק בגלל שהברזל בפורמולה אינו נספג בגוף כמו שהוא נספג מחלב האם.

 

יש עדיין מאות מרכיבים בחלב אם שעוד לא שולבו בפורמולות. 

חלב אם משתנה בתכולתו בין הערב לבוקר, מיום אחד ליום שני, מתחילת ההנקה ומספורה ומהיום הראשון ליום הרביעי או מהיום העשירי ליום המאה של ההנקה, כך שאין דרך לדעת מה באמת מכיל חלב אם. משמעות הדבר היא שאין שום דרך ליצור חיקוי מלא של חלב אם, כי אין חלב אם "סטנדרטי". למעשה, מכיוון שיש הבדל בין חלב אם של אשה אחת לחלב אם של אשה שנייה, המחשבה לייצר חלב אם אחיד היא מחשבה אבסורדית. חלב אם הוא נוזל חי ודינאמי. פורמולה היא מרק של כימיקלים.

 

משמעות הדבר היא שצריך להתייחס אל הפורמולה כאל תרופה, ואם חושבים על כך, זה בדיוק מה שזה. היא מחליפה נוזל נורמלי (חלב אם).  רק מבחינה שיטחית היא דומה לנוזל שהיא אמורה להחליף. יש תופעות לוואי מאכילת פורמולה,  לטווח קצר, בינוני ולטווח ארוך. פורמולה, לעיתים, נחוצה לגוף, אבל כך גם תרופות. במקרים נדירים פורמולה יכולה להציל חיים, אבל כך גם חלק מהתרופות.

 

תרופה, כמו שהגדיר המורה שלי לרוקחות בבית הספר לרפואה, היא רעל או רעלן עם תופעות לוואי רצויות. יש הרבה חוכמה באמירה הזו. כך שכאשר אם מחליטה להאכיל את התינוק שלה בחלב מלאכותי במקום בחלב אם, היא איננה פותרת את הבעיה של מתן רעלנים לתינוק שלה.

 

למעשה, מדהים עד כמה סלחנים אנחנו כלפי הפורמולות. באף אחת מן הידיעות החדשותיות בעיתונות ובטלוויזיה, שדיברו על רעלנים בחלב אם, לפחות באלו שאני ראיתי וקראתי, לא אמרו שמדברים על רעלנים בפורמולות. יש רעלנים בפורמולות. מדוע כל דבר בעולם, אפילו בחוג הארקטי, מזוהם ונגוע, ורק הפורמולה נקייה מרעלנים? הפורמולה מלאה במתכות כבדות, כולל עופרת, למשל, בכמויות גבוהות בהרבה מאשר בחלב אם. ואיך אפשר לטעון שבפורמולה אין שאריות של חומרי הדברה? ככלות הכל, הפרות אוכלות באחו, במקום שבו מרססים את השדות בחומרי הדברה. גם סויה גדלה בשדות. מעניין שמעולם לא קראתם על זה בעיתונים.

 

אבל רעלנים אינם דבר טוב, נכון?

לא, הם לא. אבל הנקה מסייעת להיפטר מן ההשפעה הרעה שלהם. הנה כמה עובדות: 

  • רעלנים מגבירים את הסיכון ללקות בכמה סוגים של סרטן: נכון, אבל הנתונים מראים שתינוקות שינקו חלב אם הם בעלי סיכוי קטן יותר ללקות בכמה סוגים של סרטן לעומת תינוקות ששתו פורמולה.
  • רעלנים עלולים להפריע לפעילות העיצבית וליכולת הלמידה: נכון, אבל עובדה שילדים שניזונו מחלב אם מצליחים יותר במבחני אינטליגנציה ובמבחנים נוירולוגיים לעומת ילדים שניזונו מפורמולה, וככל שזמן ההנקה היה ארוך יותר, כך ההצלחה שלהם גדולה יותר.
  • רעלנים עלולים להפריע למערכת החיסונית: נכון, אבל עובדה שתינוקות שניזונו מחלב אם נהנים ממערכת חיסונית בשלה יותר וטובה יותר מזו של תינוקות שניזונו מפורמולה. והמצב המשופר הזה נמשך זמן רב יותר והרבה אחרי שההנקה נפסקת.

 

אז מה צריך לעשות?

אם את מניקה את תינוקך, את עושה את הדבר הטוב ביותר עבורו, וגם עבור העולם, בעניין זה. הנקה היא פעולה ידידותית לסביבה. פורמולה מזהמת את הסביבה. העובדה שיש רעלנים בחלב אם קשורה לדוגמה של הכנרית במיכרה הפחם. אנו צריכים לדאוג ממה שאנו עושים לכדור הארץ, אבל זה לא צריך להוביל אותנו לעודד אמהות לתת לתינוקותיהם מזון מלאכותי. 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
3. עדי 19/03/2019, 16:29:42

רציתי לדעת לגבי סיגריה אלקטרונית בהנקה

+ השב
 
2. חני 06/04/2015, 22:17:35

יפה! נהניתי!!! צודק לחלוטין.

+ השב
 
1. גילה רונאל 25/11/2012, 21:39:40

יופי של מאמר!

+ השב