כיצד להילחם בדיכאון

תרופה חדשה גורמת לאיזון ומונעת תופעות לוואי כמו הפרעות בתפקוד המיני
|
הדפס
|
שמור

 

דיכאון היא מחלה הנפשית נפוצה ביותר. היא פוגעת בתפקוד היומיומי וגורמת עול כלכלי לחולה ולבני משפחתו.

 

ארגון הבריאות העולמי ה – WHO מעריך שעד שנת 2020 עלולה מחלת הדיכאון להיות מדורגת במקום השני מבין המחלות החמורות בעולם אחרי התקפי לב, מבחינת העול הגלובלי שהיא מהווה על האנושות, בגלל אובדן ימי עבודה ובשל עלויות הטיפול הגבוהות.


על פי הערכות, כ-13 אחוזים מאוכלוסית העולם סובלים מדיכאון, כאשר סטטיסטית הסיכון של נשים לסבול מדיכאון יותר גבוה מאשר אצל גברים. ישנן מספר סיבות לכך שהחשובות ביותן הן התניות חברתיות ותרבותיות, נטייה פסיכולוגית של נשים יותר להפנמה ופחות להחצנה של רגשות, שינויים הורמונאליים ומודעות רגשית גבוהה יותר. רק ברחבי ארצות הברית למשל, כ - 10% מהנשים סובלות מדיכאון בעוד רק כ -4% מהגברים. בישראל סובלים ממחלת הדיכאון כ-250 אלף נשים וגברים. רק בשנה שעברה דווח על יותר מ-2.3 מיליון מרשמים שנרשמו בישראל לתרופות נגד דיכאון.

 

בעשורים האחרונים מתמודד עולם המדע היטב עם מחלת הדיכאון ומגוון רחב של תרופות יעילות פותחו על ידי מספר חברות תרופות מהגדולות בעולם. חלק מתרופות אלו יוצר תופעות לוואי כמו הפרעות בתפקוד המיני, ירידה בליבידו, השמנה ותשישות. על פי הערכות, כ-60% מהנוטלים תרופות נגד דיכאון עשויים לחוות הפרעות בתפקוד המיני. נתונים אלה עלולים לגרום למטופלים להפסיק לקחת את התרופה. סקר חדש שנערך לאחרונה בקרב 180 פסיכיאטרים בישראל, חשף נתונים מדאיגים על הסיבות להפסקת הטיפול התרופתי בנוגדי דיכאון. הסקר נערך עבור חברת התרופות גלקסו סמית קליין (GSK) ישראל באמצעות חברת מדיקל מדיה. התברר, כי הסיבה העיקרית להפסקת תרופות נוגדות דיכאון היא ההפרעה בתפקוד המיני. למעלה מ 30% מחולי הדיכאון דיווחו, כי הם מפסיקים ליטול תרופות באמצע הטיפול בעקבות תופעת לוואי של הפרעה בתפקוד המיני ומעל 25% מפסיקים את הטיפול בגלל עלייה במשקל. ממצאי הסקר תואמים מחקרים בעולם, אשר קבעו כי 97% מהסובלים מדיכאון ונוטלים טיפול תרופתי סובלים גם מתופעות לוואי של השמנה, תשישות ופגיעה בתפקוד המיני. חלק מתופעות אלו אף נמשכות לאחר סיום הטיפול התרופתי.


משרד הבריאות אישר באחרונה תרופה חדשה שלפי בדיקות יש לה פחות תופעות לוואי של הפרעות בתפקוד המיני, השמנה ותשישות. התרופה וולבוטרין (XL Wellbutrin) מסייעת ליצור איזון בין שני סוגי נוירוטרנסמיטרים (מעבירים בין עצביים), דופאמין ונוראדרנלין, על ידי עיכוב ספיגתם מחדש.

 

צילום: מאיה אהרוני

ידוע שהדופאמין אחראי על מוטיבציה, תחושת עונג, עניין וריכוז, ושנוראדרנלין אחראי על אנרגיה וערנות. רוב חולי הדיכאון סובלים מירידה בעניין, מחסור באנרגיה וירידה במוטיבציה. איזון בין שניהם מטפל ביעילות בדיכאון ומונע את תופעות הלוואי.

 

וולבוטרין היא נוגדת דיכאון ייחודית (anti-depressant) מדור חדש המבוססת על מנגנון של עיכוב הספיגה של הנוירוטרנסמיטרים, דופאמין ונוראדרנלין. מכיוון שאינה מעכבת ספיגת סרוטונין כמו רוב התרופות המוכרות למניעת דיכאון, היא גורמת פחות הפרעות בתפקוד המיני או השמנה, ואף מסייעת להקל על תחושת העייפות, התשישות והטשטוש המהווה חלק מחייהם של מרבית הסובלים מדיכאון. המינון ההתחלתי של וולבוטרין הוא 150 מ"ג, לאחר כארבעה שבועות מקובל לעבור למינון של - 300 מ"ג ליום בנטילה של פעם ביום. התרופה זמינה בטבליות בבתי המרקחת במחיר של כ – 150 שקלים לאריזה במינון של 150 מ"ג וכ – 270 שקלים לאריזה במינון של 300 מ"ג.

 


הכותב, ד"ר אלון אשמן, הוא פסיכיאטר מומחה לטיפול במבוגרים. בוגר לימודי רפואה באוניברסיטת בן גוריון. סיים התמחות בפסיכיאטריה בבית החולים שלוותה, בעל הכשרה ב-EMDR היפנוזה ובנשימה מעגלית המתמקצע בפסיכותרפיה אינטגרטיבית, טיפול במשברים (חרדה, דיכאון, מאניה, פסיכוזה), טיפול בהתמכרויות, אבחון וטיפול בהפרעות קשב במבוגרים.

 


כתבות נוספות בנושא:

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה