בישול כאמצעי לפיתוח מיומנויות אצל ילדים

כאשר הילדים רואים את המרכיבים, בד"כ לא יתנגדו לאכול
|
הדפס
|
שמור

כמה פעמים אנחנו אומרים לעצמנו שאין לנו זמן איכות עם הילדים, שאנחנו לא מספיקים ללמד אותם מספיק דברים, מפאת קוצר הזמן? שבזמן שאנחנו בבית אנחנו צריכים להספיק גם לעשות דברים אחרים, כמו לבשל?!

 

 

אז למה לא לשלב בין השניים?

בישול זה כיף, במיוחד עבור הילדים הקטנים שמסתובבים בין הרגליים ושואלים מלמטה  "מה אני יכול/ה לעשות...?!" הקטנים הם הסקרנים ביותר. אלה אוהבים להיות שותפים ולהרגיש בוגרים, הם חתכו, בחשו, תיבלו ובסוף גם הגישו לשולחן את יצירת המופת שלהם לאכילה. תדמיינו איזו תחושת ביטחון מתפתחת אצל הילדים!

 

ישנו יתרון גדול בשיתוף הילדים בתהליכי הבישול, כאשר הם רואים את המרכיבים ה"נכנסים" למתכון (ומומלץ לשלב טעימות של אותם מרכיבים). סביר להניח שהם לא יתנגדו לאכול את התוצר הסופי. זה עובד טוב עם ילדים שלא אוהבים ירקות – ייתכן ויתרחש קסם במהלך הבישול.

 

לעיתים אפילו הקירבה לאותם ירקות מדוברים תביא לסקרנות לטעום, ובמקביל לפיתוח מיומנויות חדשות אצל הילד כגון הכרת מרקמים חדשים, צורות, צבעים, כמויות וכמובן טעמים.

 

 

איך מתקרבים?


  • שטיפה - מרגישים במרקם שונה של כל ירק,  המשקל שלו וגם הגודל.
  • קילוף -  כאן גם חוש הריח נכנס לפעולה והמרקם משתנה (תפו"א או בננה לדוגמא).
  • חיתוך -  קושי ירקות המשתנה במהלך הבישול.
  • יצירתיות במטבח - לעשות פסל או ציור עם האוכל.
צילום: וירג'יניה מול

הכנת אוכל עם הילדים תורמת גם לנו, ההורים. הרי זמן איכות עם הילד הוא מצרך יקר בימינו.

 

רק זכרו, ששיתוף הילדים בתהליך יגרום שהבישול יהיה ארוך יותר מפרק הזמן הרגיל בו אתם רגילים לבשל. לכן, תכננו כך שיהיה לכם זמן להתפנות לבשל ביחד, על מנת לא לאכזב את הילדים. אם אין מספיק זמן לכל התהליך, אפשר שהילדים יעזרו רק במנה אחת או רק בפעולה אחת בכל פעם.  

 

בזמן הכנת האוכל  נוכל לנתק את הילד מהטלוויזיה או מהמחשב, וללמד אותו הרגלי תזונה נכונים, ללמד ולתרגל דברים חדשים בהתאם לגיל הילד והתפתחותו - קריאה דרך המתכונים השונים, חישוב של כמויות ולימוד מונחי בישול בסיסיים. ניתן לשלב את הכנת האוכל עם נושאים הנלמדים בגן או בבית הספר כגון מזג אוויר, תרבויות וארצות, צבעים, חיות, אותיות.

 

הלימוד ייעשה דרך דוגמאות וסיפורים, אסוציאציות וחידות. חשוב לזכור, שהבישול ביחד זוהי חוויה משותפת ולא שיעור היסטוריה פרונטלי, שימו לב לאינטונציית הדיבור – אתם לא בתפקיד המורה, אלא בתפקיד ההורים האוהבים, שרוצים להעביר את הזמןבכיף ובהנאה. תנו חיזוקים לילדים על גילוי עניין ושותפות. ועודדו אותם לחשוב על הנושא הבא לבישול ביחד. 

 

 

רעיונות להתנסויות חדשות במטבח:


  • ירקות מעניינים להתנסות - תירס טרי, קילוף וניקוי / לברור שעועית, חומוס / גלעון זיתים ודובדבנים
  • פינת הציור - ציור מרכיבי המתכון / ציור התוצר הסופי / ציור של ההורה איתו מבשלים במטבח.
  • לבנות ספר בישול עם המתכונים האהובים. 

 

מתכון לבננה מחופשת  (8 מנות)

 

חומרים


  • 4 בננות
  • 8 שיפודים בינוניים
  • 1 כוס שוקולד צ'יפס או 100 גרם שוקולד (חתוך לקוביות)
  • 1 כוס אגוזים גרוסים או קורנפלקס כתוש או קוקוס או עוגיות גרוסות
  • 1 נייר אפייה

 

אופן ההכנה


  • שמים את השוקולד בקערה המתאימה למיקרו, ומפעילים על חום נמוך 2-3  דקות.
  • מערבבים מדי דקה עד שהשוקולד נמס. להיזהר לא לעבור את שלב ההמסה כי השוקולד יישרף.
  • מניחים את הציפוי שבחרתם בצלחת שטוחה.
  • עוטפים תבנית בנייר האפייה.
  • מקלפים את הבננות וחותכים אותה באמצע, לרוחב בחיתוך אלכסוני.
  • נועצים את השיפוד לאורך הבננה, במקום החתך.
  • טובלים כל בננה בשוקולד ומסובבים על ציר השיפוד כך שכל הבננה תכוסה בשוקולד.
  • מסובבים את הבננה המצופה בשוקולד בציפוי שבחרתם.
  • מניחים את הבננות על נייר האפייה
  • מכניסים לפריזר לפחות לשעתיים.
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה