מי גאון של אמא?מחקר: האם חשיבה כמותית היא יכולת מולדת?
האם קיימת מוכנות ביולוגית מולדת בקרב התינוקות לעיבוד מידע כמותי ולחשיבה מתמטית? על שאלה זו מנסים להשיב חוקרי המעבדה האלקטרו-פיזיולוגית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, במסגרת מחקר חדש, בראשותה של ד"ר אנדראה ברגר מהמחלקה למדעי התנהגות באוניברסיטה.
במסגרת המחקר, המתבצע בשיתוף פעולה עם פרופ' מיכאל פוזנר מאוניברסיטת אורגון, במימון הקרן הדו-לאומית למדע ישראל-ארה"ב (BSF), ביקרו לאחרונה במעבדה יותר מ-50 תינוקות בגילאים 5-9 חודשים. הפרויקט בודק את ההבחנה בין כמויות בסיסיות (1,2) בקרב תינוקות, וההבנה הראשונית של פעולות חשבון פשוטות, כגון הוספה והחסרה.
לדברי ד"ר ברגר, החוקרים מצפים לכך שתהיה אבחנה ברמה של הפעילות המוחית בין מצב בו התינוק צופה בפעולה חשבונית נכונה (למשל, אם הייתה בובה אחת והתווספה עוד אחת, כעת יש שתי בובות), לעומת מצב בו התינוק צופה בפעולה חשבונית שגויה (למשל, אם הייתה בובה אחת והתווספה עוד אחת, וכעת יש רק בובה אחת).
תוצאות המחקר עשויות לחזק את הטענה שקיימת מוכנות ביולוגית מולדת לעיבוד מידע כמותי ולחשיבה המתמטית. כמו כן, ירחיב המחקר את הידע הקיים לגבי האופן שבו המוח של ילדים קטנים מעבד מידע מן הסוג הזה, האזורים המוחיים המעורבים בתהליך, התזמון של התהליכים הקוגניטיביים המעורבים ועוד. צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון שימוש בטכנולוגיית חיישן מתקדמת שפותחה באוניברסיטת אורגןן, איפשר לחוקרים לאשר מימצאים שנויים במחלוקת ממחקר משנת 1992, לפיהם תינוקות בגיל 6 חודשים יכולים להבחין אם פתרון אריתמטי המוצג לפניהם הוא נכון או שגוי.
המחקר הנוכחי נערך על 24 תינוקות (14 זכרים ו-10 נקבות) בגילאים שבין 6 ל-9 חודשים. לתינוקות הראו סרט וידאו ובו נראות שתי בובות בתיאטרון בובות. לאחר מכן הוסתר שדה הראייה של התינוקות, לכמה שניות, ואז שונה מספר הבובות, או שמספרן לא השתנה. כמו במחקר הקודם, גם כאן הגיבו התינוקות זמן רב יותר על צג המחשב, כאשר המסך המסתיר הוסר ומספר הבובות לא תאם את המספר הקודם.
"המחקר מאשש את העובדה ששינוי בזמן ההתבוננות של התינוקות נובע מהשינוי מרמת הציפיות שלהם", אומר פוזנר. "ידוע שאותה אנטומיה קיימת אצל תינוקות כמו אצל מבוגרים. זה עומד בניגוד לסברה ששינויים בסיסיים באנטומיה של המוח מתרחשים בין הילדות לבגרות". לדבריו, התוצאה המשמעותית יותר עבור החוקרים היא שמקור מערכת תשומת הלב צריכה להיבדק כבר בגיל הינקות, ולא כפי שסברו עד כה בגילאי שנתיים וחצי ומעלה. |
כתבות בנושא:
|