X
המאמר נשמר בהצלחה
המאמר כבר שמור במועדפים
כך תטפלי בכאבים בפטמות ובשדיים
הגורמים לכאב ואופני המניעה: מדריך
נראה כי שילוב של שלושה מרכיבים גורם לכאבים בפטמות: תפיסה לקויה, קנדידה (פטריה), מחלות עור, דלקות חיידקיות של הפטמה, ויש סיבות נוספות. תמיד טוב, בכל מקרה, לנסות ולהבטיח את תפיסת השד הטובה ביותר שניתן, משום ששיפור התפיסה עוזר לכל סוגי הכאב.
יש כמה דרכים לטיפול בכאבים:
-
משחת מופירוצין 2%, (לא קרם): 15 גרם (משחה אנטיביוטית).
-
משחת בטאמתאזון 0.1% (לא קרם): 15 גרם (משחה אנטי דלקתית). אם משחת בטאמתאזון איננה זמינה, ניתן להשתמש במשחת מומטאזון (15 גרם) במקומה. רצוי לא לערבב משחות וקרמים.
-
למשחות אלו יש להוסיף אבקת מיקונאזול כך שהריכוז הסופי הוא 2% מיקונאזול (אבקה אנטי פטרייתית). לעתים עוזר להוסיף גם אבקת איבופרופן, כך שהריכוז הסופי של האיבופרופן הוא 2% (אבקה נגד כאבים ונפיחות).
-
שילוב זה מניב כ-30 גרם משחה. ניתן להחליף את אבקת המיקונאזול באבקת קלוטרימאזול (ייתכן כי הרוקח יצטרך להזמין את האבקה). אני מאמין כי קלוטרימאזול אינו יעיל באותה מידה כמו המיקונאזול, אבל אין לי הוכחות לכך. השימוש באבקה נותן ריכוז טוב יותר של חומר אנטי פטרייתי (מיקונאזול או קלוטרימאזול) וריכוז המופירוצין והבטאמתאזון נשאר גבוה יותר.
-
יש למרוח מעט מהתערובת בשכבה דקה לאחר כל הנקה (מלבד הנקות שבהן האם השתמשה ביוד סגול לטיפול בפטריה). לא לשטוף או לנגב את המשחה, גם אם הרוקח ביקש שתעשי זאת. יש משחות זולות יותר, שיכולות להחליף את התערובת הזו, אך הן לא טובות כמוה. בעבר השתמשתי במשחת ניסטאטין או משחת מיקונאזול (15 גרם) כחלק מהתערובת, והן עובדות היטב, אבל אני מאמין שהאבקות מניבות תוצאות טובות יותר.
-
כל רוקח יכול להכין את המשחה הזו, אבל לא כולם ירצו. לא כל הרוקחים מחזיקים את כל המרכיבים. אם את נתקלת בבעיות, בקשי מהרוקח שימליץ על בית מרקחת אחר שיוכל לרקוח את המשחה.
-
יוד סגול לטיפול בקנדידה (פטריה).
-
מיצוי זרעי אשכוליות יכול גם הוא לעזור בטיפול בקנדידה. ניתן להשתמש בו ישירות על הפטמה, ו/או במתן דרך הפה. בשימוש ישירות על הפטמה, יש לדלל את המיצוי (5-15 טיפות, או לעתים עד 25 טיפות, בכ-30 מ"ל מים), ולמרוח על הפטמה עם קיסם לניקוי אזניים או כדור צמר גפן, לתת למיצוי להתייבש, ואז לכסות בשכבה דקה של המשחה הרב תכליתית לפטמות. בנטילה דרך הפה, ניתן לקחת כדור של מיצוי זרעי אשכולית, 250 מ"ג 3 פעמים ביום.
-
טיפול בתופעת רנו (החוורת הפטמה) - תופעת רנו נוצרת כתוצאה מעווית של כלי הדם המונעת מהדם להגיע לאזור מסויים של הגוף. זה קורה כתגובה לירידה בטמפרטורה. לרוב, תופעת רנו מופיעה באצבעות, בעיקר לאחר שהייה מחוץ לבית חם בימים קרים. האצבעות הופכות לבנות והמחסור בדם לקצות האצבעות גורם לכאב. תופעת רנו מופיעה אצל נשים יותר מאשר אצל גברים, ולעתים קרובות מקושרת עם מחלה כמו דלקת פרקים ראומטית.
-
תופעת רנו יכולה להופיע גם בפטמות. למען האמת, היא הרבה יותר נפוצה ממה שחושבים. היא יכולה להופיע ביחד עם כל גורם לכאבים בפטמות, והיא כנראה תוצאה של נזק לפטמות, אבל היא יכולה גם לעתים להופיע ללא כל סיבה.
-
בדרך כלל, תופעת רנו מופיעה לאחר שההנקה הסתיימה, כאשר התינוק כבר לא על השד. כנראה שהאוויר בחוץ קר יותר מפי התינוק. כשהתינוק מתנתק מהשד, הפטמה בצבעה הרגיל, אבל מהר מאוד, תוך דקות ספורות או אפילו שניות, הפטמה מתחילה להלבין. אמהות בד"כ מתארות כאב צורב או שורף כאשר הפטמה הופכת לבנה. לאחר שהלבינה לזמן מה, הפטמה עשויה לחזור לצבעה הטבעי (בעוד הדם זורם בחזרה אל הפטמה), והאם תחווה כאב פועם. הפטמות עשויות להחליף צבעים (וסוגי כאב) מספר פעמים למשך כמה דקות עד שעה או שעתיים.
-
הטיפול בתופעת רנו הוא לתקן את הגורם המקורי לכאב (תפיסה לקויה, קנדידה, וכו'). כמעט תמיד, ככל שהכאבים בפטמות מסיבות אחרות שוככים, כך יורדת גם רמת הכאב כתוצאה מתופעת רנו, אך יותר באיטיות. תיקון הבעיה שגרמה לכאב (שיפור התפיסה, טיפול בקנדידה, וכו') צריך להיות מוקד הטיפול. עם זאת, יש אמהות שכבר לא חוות כאבים במהלך ההנקה, או שמעולם לא חוו אותם. חלקן מתחילות לסבול מתופעת רנו במהלך ההריון. אם הכאב איננו חריף, לא תמיד יש סיבה לטפל, והרגעה היא כל מה שנחוץ. לעומת זאת, בחלק מהמקרים כדאי לטפל, במיוחד במקרים חריפים, או אם הכאב במהלך ההנקות לא משתפר, וההגבלה החמורה של אספקת הדם מעכבת את הריפוי.
האפשרויות הראשונות לטיפול הן:
-
ויטמין B6. טיפול זה הראה תוצאות ע"י ניסוי וטעיה, אך נראה כי הוא עובד. אין כל הוכחה מדעית ליעילות הטיפול, אך הוא עובד בכל זאת. הטיפול בטוח ולא מזיק. יש ליטול 150-200 מג' פעם אחת ביום למשך 4 ימים, ולאחר מכן 25 מג' ליום פעם אחת ביום. העל האם להמשיך בטיפול עד שהיא נטולת כאבים למשך מספר שבועות. ניתן להתחיל את הטיפול מחדש אם מתעורר הצורך. אם הכאב שוכך בעזרת המינון הגבוה וחוזר כשעוברים למינון הנמוך, ניתן לחזור למינון הגבוה. אם הכאב נעלם לשבוע או שניים, נסי להפסיק את הטיפול בויטמין B6. אם ויטמין B6 לא עזר תוך כמה ימים, סביר שלא יעזור כלל. במקרה כזה נסי:
-
ניפדיפין. בתרופה זו משתמשים לטיפול ביתר לחץ דם. טבליה אחת של 30 מ"ג של הנוסחה לשחרור איטי פעם אחת ביום בד"כ מרגיעה את הכאב המיוחד לתופעת רנו. לאחר שבועיים, הפסיקי עם התרופה. אם הכאב חוזר (בכ-10% מהאמהות), התחילי ליטול אותה מחדש. לאחר שבועיים, הפסיקי שוב. אם הכאב שוב חוזר (אצל מספר נמוך מאוד של אמהות), התחילי אותה מחדש. אני לא מכיר אף אם שלקחה יותר משלושה סבבים של שבועיים מתרופה זו. תופעות לוואי אינן שכיחות, אבל לעתים מופיעים כאבי ראש. זו תרופה שדורשת מרשם. אם טבליה אחת אינה מספיקה, ניתן להגביר את המינון.
-
משחת ניטרוגליצרין. לא נהוג להמליץ על פתרון זה, משום שכאבי הראש המקושרים עם תרופה זו שכיחים מאוד. כמו כן, בכ-50% מהמקרים זה לא יעיל.
-
פלוקונאזול לטיפול בקנדידה (פטריה).
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. שרה 21/01/2018, 13:06:14
הוסף תגובה
|
|
כתבות בנושא:
כיצד לטפל בשדיים שלך
לעיתים יש רגישות בפטמות בשבוע הראשון שלאחר הלידה. מצב זה אמור להשתפר מיום ליום. ההנקה אינה אמורה להיות כרוכה בכאב
שאלות נפוצות על הנקה
בימים הראשונים לאחר הלידה הגוף שלך ייצר חלב מיוחד בכמויות קטנות. לחלב הזה קוראים "קולוסטרום". לאחר 3-5 ימים תחושי מלאות בשדיים וזה הזמן שגופך יחל לייצר חלב אם
|