ההנקה הראשונה היא חלק מהלידה

10 דברים שאת יכולה לעשות כדי להצליח בהנקה
מאת רוני טל
|
הדפס
|
שמור

שורה ארוכה של מחקרים חדשים מבליטה את העובדה, שהצלחת ההנקה קשורה קשר עמוק לחוויית הלידה עצמה.

 

יועצות הנקה אומרות, כי למרבה הצער הלידה וההנקה נתפסות כפעילויות נפרדות, ללא קשר ביניהן. יש להניח את התינוק על השד של אמו, כחלק מתהליך הלידה, כשלב רביעי ובלתי נפרד מהלידה, ואפילו לפני יציאת השיליה, שכן ההנקה אף עלולה לעזור לשליה לצאת משום שהיא מכווצת את שרירי הרחם. האם תוכל לחוש את הקשר ואת הצורך להניק, כחלק מן הלידה עצמה.

 

מכיוון שההנקה הראשונה צריכה להיות חלק מן הלידה, השלבים הקודמים של הלידה, משפיעים מאוד על ההנקה. התערבויות רפואיות, טכנולוגיות וגם ניתוחיות עלולות להשפיע לרעה על יכולתו של התינוק לנשום, לבלוע ולינוק. כאשר היולדת מרגישה יותר נוח, משתפרת היכולת שלה להישאר צמודה לתינוק לאחר הלידה, ולא להזדקק לכמה שעות של התאוששות מן התהליך.

 

נכון, שלא כל הלידות מתפתחות לפי תוכנית הלידה האידאלית שהכינה היולדת לפני הלידה והגישה למיילדת בכניסה לחדר הלידה. השורה לפי כל המחקרים בנושא, ככל שיש פחות התערבוות בלידה, כך יהיו פחות בעיות בהנקה. נכון, שהלידה עלולה להתפתח שלא על פי התוכנית. אבל אם ההנקה תעבור ללא בעיות בימים הראשונים, רוב הסיכויים שתמשיכי להניק. 

צילום: מאיה אהרוני

להלן עשרה טיפים שיוכלו לסייע לך ולתינוק להצליח בהנקה:

 

  1. הירשמי ובואי לקורס הכנה ללידה. העדיפי קורס שאיננו במסגרת בית היולדות. ודאי שהמדריכה היא מוסמכת מטעם אירגון מוכר, ושהיא חופשיה מקשר עם מוסדות רפואיים, העלולים להגביל את יכולתה ואת רצונה למסור מידע שלם. ודאי שהקורס שלך מכיל הדרכה להנקה. אפשר גם להשתתף בסדנאות המיועדות להכנה להנקה בלבד, או להשתתף בפגישה של ארגון לה לצ'ה עוד לפני הלידה. יועצת הנקה מוסמכת תשמח לעבור איתך באופן אישי על חוויות הנקה קודמות (מוצלחות יותר או פחות) וגם על טכניקות להנקה נכונה – מה כן ומה לא לעשות, ומה לצפות בימים הראשונים לחיי התינוק.
  2. היי יולדת פעילה, המעורבת בכל החלטה בשלבים השונים של הלידה, ואל תסכימי אוטומטית לכל הצעה של הצוות הרפואי, בלי להבין את משמעותה. ככל שתהיי דעתנית יותר בלידה עצמה, כך תצליחי יותר בהנקה.כדאי לקרוא ולהתכונן בכל נושא הקשור ללידה ולהנקה עוד במהלך ההריון, כך תוכלי לבצע החלטות מושכלות ולא להסתמך על דעת הצוות הרפואי בלבד (שלמרבה הצער, לא תמיד ממליצים על סמך מה שמתאים ליולדת הספציפית אלא לפי מה שמתאים למערכת).
  3. האם יש ניטור קבוע  או שאפשרי לבצע ניטור לסירוגין שלא ישאיר אותך כבולה למיטה? הלידה תהיה נוחה יותר, אם ייוותר לך חופש תנועה מלא ככל האפשר. זכרי, שברוב המקרים, ככל שנוהגים בך ביתר עדינות, כך ינהגו גם בתינוק הנולד.
  4. נסי להיעזר בדולה מקצועית, ואם אין לך אמצעים, חפשי דולה מתלמדת. דולות מציעות תמיכה פיזית ונפשית ויש להן מיגוון של אמצעים לשיכוך כאבים, מהרפואה המשלימה בעיקר, והן נותנות תמיכה לפני הלידה, במהלכה וגם אחריה. המחקרים מוכיחים כי דולה גורמת לקיצור השהות בחדר הלידה, ולהקטנת מספר המקרים שבהם הלידות מסתיימות בניתוח קיסרי. נשים שילדו בעזרת דולה גם מרוצות יותר מכל התהליך לעומת נשים שילדו ללא תומכת לידה. לדולות רבות יש גם ידע נוסף בהנקה, והן יכולות לעזור מיד לאחר הלידה עם ההנקה והטיפול בתינוק. ניתן גם להיעזר בשירותיה של דולה פוסטפארטום לאחר שחוזרים הביתה מבית היולדות.
  5. אם החלטת לקחת אפידורל, בקשי לדעת אם יש רופא מרדים צמוד לחדרי הלידה, מה הניסיון של הרופא המרדים באפידורל וגם בניתוחים קיסריים. מכיוון שהנתונים משתנים מבית יולדות אחד למשנהו, בקשי לדעת מהם אחוזי ההצלחה של הניתוחים הקיסריים בבית היולדות שבחרת. יש לכך קשר ישיר להנקה, כי אפידורל עלול לגרום להאטה בתהליך הלידה, ולגרום לתגובת שרשרת של התערבויות רפואיות, שבסופו של דבר עלולות להוביל לניתוח קיסרי בחירום. מחקרים שונים קובעים, כי נשים שילדו בניתוח קיסרי נוטות שלא לטפל בתינוק ומעדיפות להימנע מביות מלא, ויש להן נטייה להפסיק את ההנקה לאחר שבועות ספורים בלבד. ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר, המלווה בכאבים ובהחלמה איטית יחסית, וכשהיולדת כואבת, קשה לה יותר להתרכז בצרכים של התינוק וקשה לה יותר להניק אותו.
  6. בדקי כיצד תוכלי ללדת ללא משככי כאבים כימיים. בדקי אם אפשרית לידה בבריכת לידה, או לפחות לשהות בבריכה כזו, או בג'קוזי עמוק, ממש עד הלידה עצמה. האם יתנו לך לאכול ולשתות, כדי שתוכלי לצבור אנרגיה, ואיזה סוג תמיכה תוכלי לקבל. האם מותר לך להביא עמך דולה לחדר הלידה? האם אפשר להכניס עם בן הזוג גם קרובת משפחה או חברה קרובה?
  7. בדקי מה הנהלים של בית היולדות שבחרת. האם מייד אחרי הלידה יצמידו את התינוק לחזה שלך, כשהוא עוד מחובר לחבל הטבור, או שיפרידו אותו מייד ויקחו אותו לבדיקת אפגר על משטח בדיקה מרוחק.
  8. האם בית היולדות מאפשר ביות מלא או רק ביות חלקי? ביות מלא מעלה את הסיכויים להצלחת ההנקה. ייבוש התינוק, בדיקת אפגר ובדיקות נוספות צריכים להיערך כשהתינוק איתך ולא בחדר נפרד. אפשר גם לעכב את כל התהליכים הללו, עד לאחר ההנקה הראשונה על מיטת הלידה.
  9. חשוב לזכור כי ההחלטה ללדת באופן מסויים, לטפל בתינוק באופן מסויים, והאם להפרידו ממך או לא, היא שלך בלבד. אי אפשר להחיל עלייך נהלים שאינך מסכימה להם, משום שזו נחשבת לתקיפה. אם את מסרבת לטיפול מסוים בך או בתינוק, ייתכן ותצטרכי לחתום על טופס ויתור – זה מקובל בכל העולם וניתן לעשות זאת גם בישראל. גם כאן, חשוב להגיע ללידה מוכנה לאחר קריאה והבנה של כל הטיפולים שנהוג לבצע ביולדת ובתינוק, כדי לקבל החלטה מושכלת.
  10. דרשי, בכתב, שהתינוק שלך לא יקבל בקבוקי פורמולה או גלוקוז. בעשר השנים האחרונות הוכפל מספר התינוקות שמקבלים תחליפי חלב בחדר התינוקות, ותופעה זו עלולה להשפיע לרעה על ההנקה לאחר מכן. בקבוקים עלולים להשפיע על יכולת ההנקה של התינוק בשני אופנים: ראשית, תינוק שמתרגל לאכול מפטמה נוקשה ובולטת מאוד עלול להתקשות להצמד לפטמת האם לאחר מכן, גם לאחר חשיפה אחת בלבד. שנית, בימים הראשונים לחייו התינוק מקבל משד האם כמויות קטנות ומרוכזות של חלב ראשוני (קולוסטרום). מתן בקבוק תמ"ל או מי סוכר ירחיב את קיבתו של התינוק ובהאכלה הבאה התינוק ידרוש כמויות דומות, שאת לא יכולה (ולא אמורה) עדיין לספק לו. כך התינוק מתרגל לשני דברים שהוא לא אמור לקבל כדרך הטבע – פטמה מלאכותית, וכמויתו רבות מידי של מזון. המנעות מבקבוקים בשבועות הראשונים לחיי התינוק מגבירה את הסיכויים להנקה מוצלחת וארוכת טווח.

 

הכירי את הזכויות שלך כיולדת וכלקוחה של בית היולדות. יש לך זכות להחליט החלטות לגבייך ולגבי התינוק ויש לך הזכות לדעת מה היתרונות ומה החסרונות של כל פעולה רפואית, עוד לפני ביצועה, כולל השפעת חומרי שיכוך כאבים.

זכרי שהלידה איננה סוף הדרך, אלא תחילת דרכך כאמא. אם נזקקת לניתוח קיסרי לא מתכונן, אם קשה לך ההחלמה אחריו, אם קשה לך גם להניק, את זכאית לסיוע. שטחי את חששותיך בפני הרופא, המיילדת, האחות, הדולה שלך או יועצת הנקה.

 

חשוב גם לזכור, שהסיוע לא נגמר עם צאתך הביתה. גם לאחר החזרה מבית החולים, את יכולה לקבל סיוע מגורמים שונים: טיפת  חלב, רופא הילדים, יועצת הנקה ומרכזי הנקה, ומדריכות של ליגת לה לצ'ה. הכנסי לפורום הנקה (קישורית) לקבלת עצות והפניה אם את נתקלת בבעיות, ואל תתייאשי! גם אם ההנקה לא הולכת חלק בימים ואפילו בשבועות הראשונים, ברוב המקרים ניתן לתקן את המעוות ולהשיג בסופו של דבר את המטרה האישית שלך.

 

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה