X
המאמר נשמר בהצלחה
המאמר כבר שמור במועדפים
ניתוח קיסרי - לא בלי סיכונים
הסיכונים לאם ולתינוק
לידה בניתוח קיסרי היא למעשה הוצאת התינוק דרך חתך בקיר הבטן ובדופן הרחם במקום דרך צוואר הרחם. ב-30 השנים האחרונות יש עלייה הדרגתית במספר הלידות בניתוחים קיסריים.
בארה"ב בנובמבר 2005 דיווח המרכז לשליטה במחלות ולמניעה בארה"ב, כי שיעור הניתוחים הקיסריים היה הגבוה ביותר, 29.1% מכל הלידות בארה"ב, יותר מרבע מכלל הלידות. בשנת 2006 הייתה עלייה נוספת של 3 אחוזים, ושיעור הניתוחים הקיסריים בארה"ב הגיע ל-30.1% מכלל הלידות. (בישראל שיעור הלידות בניתוח קיסרי נמצא גם הוא בעלייה ועל פי נתוני משרד הבריאות שיעורו בשנת 2005 ובשנת 2006 היה 20% מכלל הלידות בארץ – המתרגם).
כל ניתוח גדול נושא עמו גם סיכונים. חשוב לדעת ולהבין מה הסיכונים שאת נוטלת כשאת בוחרת מרצונך ללדת בניתוח קיסרי. כך תוכלי להגיע לשיחה בנושא עם הרופא המטפל, כשאת מכירה את העובדות.
הסיכונים והסיבוכים אצל היולדת
קחי בחשבון שרוב הסיכונים הרשומים מטה קיימים בכל ניתוח שבו יש פתיחה של חלל הבטן.
-
זיהום – זיהום עלול לקרות במקום החתך, ברחם ובאברים פנימיים נוספים בחלל הבטן כמו למשל שלפוחית השתן.
-
דימום ואובדן דם – יותר דם הולך לאיבוד בניתוח קיסרי מאשר בלידה נרתיקית. אבדן הדם עלול להוביל לאנמיה ולחייב עירוי דם (אחת עד שש נשים מכל 100 יולדות מקבלת עירוי).
-
פציעת איברים פנימיים – יש סיכוי לפציעה של האברים הפנימיים בזמן הניתוח, כמו שלפוחית השתן או המעיים.
-
הידבקות – רקמה מצולקת לאחר התפירה עלולה להיווצר מן הצד הפנימי של החתך בבטן ולגרום לחסימה ולכאבים. זה גם עלול להוביל לסיבוכים בהריונות הבאים.
-
הארכת האישפוז – לאחר ניתוח קיסרי, השהות במחלקת יולדות מתארכת ל-3 עד 5 ימים לאחר הלידה, אם אין עוד סיבוכים.
-
התאוששות ארוכה – הזמן הדרוש להתאוששות לאחר ניתוח קיסרי יכול להימשך שבועות ואף חודשים, ולהשפיע על יצירת הקשר בין האם לתינוק (אחת מכל 14 נשים מדווחות על כאבים במקום החתך גם 6 חודשים לאחר הניתוח).
-
תופעות לוואי מתרופות – עלולות להופיע תופעות לוואי שליליות לחומרי ההרדמה שניתנו בניתוח או תרופות להפחתת כאבים שניתנו אחריו.
-
סיכוי לניתוחים נוספים – לאחר ניתוח עלול להיווצר צורך לניתוח נוסף כמו תיקון שלפוחית השתן שנפגעה או הסרת הרחם, וכמובן ניתוח קיסרי נוסף בלידה הבאה.
-
מות היולדת – שיעור מקרי המוות של יולדות גבוה יותר במקרים של ניתוח קיסרי לעומת לידה נרתיקית.
-
תגובות רגשיות – נשים שעברו ניתוח קיסרי מדווחות כי הן מרגישות תחושה שלילית לגבי חוויית הלידה ועלולות לחוות גם קשיים בהתקשרות עם התינוק.
סיכונים וסיבוכים אצל התינוק
-
לידה מוקדמת – אם גיל ההריון חושב בצורה לא מדוייקת, ניתוח קיסרי מוזמן עלול להיות מוקדם ולא בתום תקופת ההריון ובשל כך התינוק ייוולד במשקל לידה נמוך.
-
בעיות נשימה – כאשר תינוק נולד בניתוח קיסרי, יש סיכוי גדול יותר שיהיו לו קשיי נשימה וקשיים במערכת הנשימה. חלק מהמחקרים מראים עלייה בצורך לסייע לנשימה וטיפול מיידי לאחר ניתוח קיסרי לעומת לידה נרתיקית.
-
ציון אפגר נמוך – ציון אפגר נמוך עלול להיות כתוצאה מחומר ההרדמה, ממצוקה עוברית לפני הלידה או מהעדר גירויים במהלך הניתוח (בלידה נרתיקית יש גירוי טבעי לתינוק, בזמן המעבר בתעלת הלידה). תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי הם בעלי סיכוי גבוה ב-50% לקבל ציוני אפגר נמוכים יותר לעומת תינוקות בלידה נרתיקית.
-
פציעת התינוק – במקרים נדירים, התינוק עלול להיפצע בזמן החיתוך (תינוק אחד או שניים מכל מאה נפצעים בניתוח).
אם הרופא המטפל מציע לך ניתוח קיסרי, ואינך נמצאת במצב חירום, כדאי לשקול בכובד ראש את האופציות הקשורות לניתוח. שאלי את השאלות המתעוררות כך שתוכלי להבין מדוע הרופא ממליץ על ניתוח. בדקי אם יש אופציה אחרת במקרה המסויים שלך. בקשי מהרופא להשוות את כל הסיכונים האפשריים ואת כל הסיבוכים לך ולתינוק בלידה נרתיקית מול ניתוח קיסרי.
בקשי מידע על ההליכים לאחר הניתוח, כמו למשל, מתי תוכלי לחבק את התינוק, האם אפשר לבצע בדיקה שלו כשהוא מונח על חזך, ומתי הכי מוקדם תוכלי להניק, ואם את ממשיכה לקבל תרופות טשטוש גם אחרי הניתוח, העלולות להגיע גם לתינוק דרך החלב.
תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון.
תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה