מחקר: מה שאת אוכלת בהריון עלול לגרום לתינוקך עודף משקלהקשר שבין הרגלי האכילה בהריון להרגלי האכילה של התינוק
אמהות שאינן אוכלות כראוי בשלבים קריטיים של ההריון גורמות לילדיהן להפוך לבעלי משקל עודף בהמשך חייהם. כך מזהירים מדעני מכון Rowett באברדין שבסקוטלנד.
במאמר שפורסם ב-29 ביולי 2005 אומרים החוקרים, כי הרגלי האכילה של אשה בהריון "מתכנתים" את העובר כדי שיהיה לו תיאבון רב יותר בהגיעו לבגרות. לדבריהם, אכילה מיותרת או חוסר תיאבון, נשים בהריון משבשות את רמות הורמונים בגופן האחראים על שליטה ברעב. בדרך כלל ההורמונים מתאימים את עצמם לתיאבון של הגוף, כדי למנוע עלייה במשקל. צילום: מאיה אהרוני אבל המדענים בודקים עתה את חוסר האיזון בין הורמוני הרעב של נשים בהריון וההשפעה שלהם על היכולת של התינוק לשלוט בתיאבון שלו. הם מקווים למצוא מתי בדיוק במהלך ההירון מושפע מוח העובר ומה בדיוק צריכה לאכול האם במהלך ההריון. הם מזהירים, כי אם האם מייצרת יותר מידיי או פחות מידיי מן ההורמון בזמן ההתפתחות של מוח העובר, הדבר עלול לשנות את רמת הרגישות של התינוק להורמוני הרעב ובסופו של דבר לגרום לו להגיע למשקל יתר. הם בודקים מהי רמת הנזק לעובר באמצעות בדיקה של כבשים, שגם אצלן תקופת ההריון ארוכה יחסית, בדומה לבני אדם ומנגנון הרעב אצלן מתפתח בדומה להתפתחות מנגנון הרעב אצל בני אדם.
במקחרים קודמים התגלה, כי ילדים שהוריהם סובלים מעודף משקל הם בעלי סיכוי גבוה להיות עם עודף משקל בעצמם. אבל יש חוקרים הסבורים, כי הסיבות לכך שמשפחות שלמות סובלות מעודף משקל מורכבות הרבה יותר. לדברי ד"ר שרלוט רייט מאוניבסיטת גלזגו, קשה לומר שלפעמים מה שקורה ברחם משפיע עלן כך שבגיל 30 אדם יהיה בעל משקל עודף. יש מרכיבים רבים אחרים המעורבים בתהליך כמו גנטיקה והגורם המשפיע ביותר על משקל התינוק הוא השאלה, אם אמו עישנה במהלך ההריון. "למעשה הדבר העיקרי שהופך אנשים לשמנים הוא שהם אוכלים יותר מידיי. כך שהרעיון של מקור ראשוני כל כך להשמנה, עוד מתקופת ההריון הוא דמיוני. אנשים ינסו לנקוט עמדה כאילו זה לא אשמתם שהם שמנים וכי אין להם מה לעשות בנדון".
בקבוצות תמיכה בנשים בהריון גם מודאגים מן המחשבה, שנשים בהריון, הנמצאות גם כך בלחצים עצומים, יתחילו לדאוג עוד יותר בזמן ההריון, שמא הן גורמות נזק לעובר. יש להן מספיק לדאוג גם בלי הדאגה הנוספת הזו". |
כתבות בנושא:
|