אלכוהול עלול לגרום פגיעה מוחית בעובר

80% מהנפגעים סובלים מפיגור פסיכומוטורי
|
הדפס
|
שמור

שתיית אלכוהול בכל הטרימסטרים של ההריון מעלה סיכון לפגיעה מוחית. לכן, נשים הנוהגות לשתות אלכוהול ונכנסו להריון לא מתוכנן, צריכות להפסיק את שתיית האלכוהול מוקדם ככל האפשר, וכך להוריד את הסיכון לפגיעה בעובר.


(הערת העורך באפריל 2022: כיום ההמלצה היא להימנע לחלוטין מכל טיפה של אלכוהול במהלך ההריון.)

צילום: פוטו-ראק

יש רופאים, שאינם מסתייגים לחלוטין משתיית אלכוהול בהריון, אבל הם מסתכנים בכך שאם יהיה נזק לעובר, הם עלולים להיות חשופים לתביעת נזיקין. ייתכן, תיאורטית, שמעט אלכוהול אינו משפיע לרעה על העובר, אבל אין שום מחקר מוסמך שיכול לקבוע מהו הסף הזה, ולכן ההמלצה הגורפת של כל הגופים העוסקים בכך, איגודי רופאים ורשויות, היא המלצה גורפת האוסרת צריכת אלכוהול בהריון. אם רופא יפעל בניגוד להמלצות, זה יהיה מאוד לא חכם.

 

הנתונים על צריכת אלכוהול מדאיגים. שכיחות שתיית אלכוהול עולה עם השנים. בשנת 2003 10% מהנשים בגיל 15-44 שנים בארצות הברית שתו אלכוהול.  הקשר בין אלכוהול בהריון לבין פגיעה בעובר תואר לראשונה לפני כשלושים שנה בצרפת ובארצות הברית.

 

שתיית אלכוהול במהלך ההריון יכולה לגרום למחלה הנקראת "תסמונת אלכוהול של העובר" (FETAL ALCOHOL SYNDROM).  אשר מתבטאת בפיגור בגדילה תוך רחמית של העובר, היקף ראש קטן, מומי לב, מומים במערכת השלד ובאיברי הפנים. לתינוקות פגועים יש תווי פנים אופייניים. 80% מהילדים שנפגעו ברחם מאלכוהול סובלים מפיגור פסיכו מוטורי.  מחציתם יסבלו מהפרעות קשב וריכוז טונוס שרירים נמוך, קשיים בלימודים  ועוד. שכיחות המחלה בארצות הברית 1 לכל 100 לידות חי.

 

לפני כעשר שנים התברר ששתיית אלכוהול בהריון יכולה לגרום למחלה בדרגות חומרה שונות. ישנן 3 דרגות של פגיעה:

 

  • הפרעות נורו-התפתחותיות הקשורות לאלכוהול.
  • מומים מולדים הקשורים לאלכוהול.
  • תסמונת אלכוהול מלאה הכוללת את שני הראשונים.

 

המנגנון המדויק בו אלכוהול גורם נזק לעובר אינו ידוע. אלכוהול עובר את השילייה ורמתו בדם העובר דומה לרמתו בדם האם. כבד העובר לא יכול לפרק את האלכוהול ביעילות, ולכן הרמה תלויה בפעילות הכבד של האם. בנוסף,  אלכוהול מצטבר במי השפיר אשר משמשים מאגר  וגורמים להארכת משך חשיפת העובר לאלכוהול. האלכוהול בדם העובר גורם לנזק בייצור חלבונים  וכן מפריע למעבר חומרי מזון דרך השיליה.

 

כמות האלכוהול ומשך החשיפה אליו הם הגורם הקריטי בהתפתחות המחלה. אנו יודעים בוודאות, שאישה השותה כמות אלכוהול רבה במהלך ההריון תגרום לכך שהעובר ייפגע.  אין מידע היום מהי כמות האלכוהול הבטוחה לשתייה במהלך ההריון  ולכן האגודה האמריקאית לרפואת ילדים, האגודה אמריקאית לגינקולוגיה ומיילדות  והמכון  האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) ממליצים לנשים בהריון או לנשים המתכוננות  להיכנס להריון להימנע משתיית אלכוהול.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה