קצת דאגה בהריון עשויה דווקא להועיל לתינוק

אל דאגה - תדאגי קצת, זה עושה טוב
|
הדפס
|
שמור

נשים בהריון יכולות להפסיק לדאוג מכך שדאגות היום-יום בעולמנו המודרני הלחוץ עלולות להזיק לתינוק שברחם. מחקר שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בלומברג שבעיר בלטימור, קובע, כי קצת לחץ ומתח במהלך ההריון יכול למעשה להועיל לתינוק. המחקר מתפרסם בגיליון מאי/יוני של המגזין הרפואי Child Development.

צילום: מאיה אהרוני

במחקר שנערך על 137 נשים בריאות בהריון בסיכון נמוך, בהריון רגיל, נמצא כי אלו שדיווחו על רמות בינוניות של מתח ולחץ בין שבוע 24 ל-32 של ההריון ילדו תינוקת שבגיל שנתיים היו מעט יותר מתקדמים מנטלית וגם מוטורית לעומת הנבדקים בקבוצת הביקורת. הנשים שנבדקו בדיקות פסיכולוגיות במהלך ההריון (בשבועות 24, 28 ו-32 להריון) וכן שישה שבועות ושנתיים לאחר הלידה. התינוקות שנולדו מהריונות אלה נבדקו מבחינה התפתחותית והתנהגותית כשהיו בגיל שנתיים. הנשים היו לפחות בנות 20 שנה, (הגיל הממוצע היה 32), וכל ההריונות היו של עובר אחד. נשים שבמהלך ההריון עברו בעיות רפואיות או סיבוכים בהריון, לא נכללו במימצאים הסופיים.

 

כללית, ד"ר ג'אנט דיפייטרו ועמיתיה למחקר לא הצליחו לראות השפעות לרעה של לחץ ומתח במהלך ההריון עך כך הקשור להתפתחות הרגשית וההתנהגותית, בהתבסס על מדידות אובייקטיביות.

 

מחקרים קודמים שבדקו את השפעת הלחץ בהריון על בריאות התינוק והתפתחותו "יש בהם הרבה פגמים", אומרת ד"ר דיפייטרו. "כולל השאלה הפשוטה ששואלים אמהות, איך הילדים שלהן מתנהגים. האימהוּת צובעת את התפישה של האם את הילד שלה כך שאם לחוצהבדרך כלל תדווח על ילדים שהם יותר קשים. זו הסיבה מדוע התמקדנו על מדידות חיצוניות אובייקטיביות".

 

לפי המחקר, ילדים של נשים שדיווחו על תחושות שליליות לגבי ההריון קיבלו ציונים מעט יותר נמוכים לגבי התנהגות. אבל בשורה התחתונה, המחקר קובע כי המוח של נשים בהריון יכול להירגע ו"לסייע להן להפסיק לדאוג מהדאגה", כדברי ד"ר דיפייטרו. "יש להימנע מלחץ בגלל שהוא עלול להיות רע לאמהות וזה רעיון לא טוב להגיע תשושה ללידה".

 

החוקרים העריכו בתחילה, כי לחץ נפשי במהלך ההריון קשור להתפתחות איטית של התינוק, שכן מימצא זה התגלה בבדיקה דומה אצל חיות (כולל חולדות וקופים). אבל הערכות מוקדמות אלו לא קיבלו אישוש מדעי מן המחקר.

 

יש בסיס ביולוגי המסביר את המימצאים שלפיהם לחץ בינוני אינו מזיק ועשוי להועיל לתינוק. "החומרים הכימיים הנוצרים בזמן לחץ הם בעלי השפעה ידועה על גדילת אברים והתפתחות", אומרים מחברי המחקר. לחליפין, אומרת ד"ר דיפייטרו, "יכול להיות שזו העברה גנטית או סביבתית פשוטה. נשים לחוצות בעולם של היום עשויות להיות מסוגהנשים האוהבות אתגרים ומעדיפות לדחוף את עצמן. זה עשוי בתגובה לגרום לאיתגור של התינוקות שלהן להתפתח מהר יותר". יש לציין, עם זאת, כי הנשים שנבדקו במחקר לא היו בעלות בעיות נפשיות משמעותיות – הן לא היו בדיכאון ולא היו להן הפרעות אחרות – אלא להיפך – הן שיקפו את ההשפעה של לחץ "טבעי" השגורים אצל נשים עובדות עם שורה של מטלות ותחומי אחריות שונים.

 

בין הנבדקות בלטה במיוחד קבוצה אחת של אמהות – אלו שראו את ההריון שלהן באור שלילי. התינוקות של נשים אלו הראו "התפתחות פסיכומוטורית איטית יותר ותחושה רגשית והקשבה נמוכה יותר מהממוצע", אומרים החוקרים. הם אינם יכולים לומר, אם תוצאות הבדיקות של ילדים אלה הושפעו מן הדרך שבה התייחסו האמהות אל הילדים, ואם אכן נשים שהתייחסו בשלילה להריון עצמו, נתנו את אותו יחס שלילי לאחר הלידה גם לילדים.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה