מה שהרופא לא תמיד מספר לך על ההריון

על דחפי קינון, מידות נעליים ויכולות ריכוז
|
הדפס
|
שמור

יש ספריות שלמות של ספרים על הריון ולידה, יש שבועונים, ירחונים ואתרי אינטרנט, וגם בביקור הראשון אצל הרופא, אחרי שגילית שאת בהריון, תקבלי שפע של חומר מודפס ובעל-פה, על כל שלב ושלב בהריון. אבל למרות שפע המידע, שחלקו ניתן לעתים גם בחינם, ההריון מזמן לך שורה של הפתעות, כי יש דברים רבים שלא מדברים עליהם וכמעט שלא כותבים עליהם.

צילום: אביבה אברון

ייתכן שחלק מן הדברים לא הוזכרו, פשוט בגלל העובדה שהריון שונה מאשה לאשה, וגם אצל אותה אשה אין שני הריונות דומים. יש נשים המרגישות בחילות בבוקר, יש כאלו המושפעות רק אחר הצהריים ויש כאלו שבכל שעות היום מרגישות בחילה. יש כאלו שאינן מרגישות בחילה כלל. הרופא גם עשוי שלא להזכיר תופעה, שאין לה בעצם השלכות רפואיות, כמו התופעה השכיחה, שהריון גורם לכף הרגל לגדול במספר אחד או שניים וצריך להיפרד מאוסף הנעליים שמלפני ההריון. יש רופאים שאינם מדברים על גידול בהיקף החזה או על טחורים, כי לא נעים לדבר על זה, ורק אם יקרה משהו, ידברו על זה.

 

 

דחף הקינון


ההריון אינו משנה רק את גופך, הוא משנה את כולך. נשים רבות לקראת סוף ההריון חשות את דחף ה"קינון". משהו מבפנים דוחף אותן להכין את הבית לתינוק על ידי ניקיון ושיפוצים. ויש גם שורה של פרויקטים שאין זמן אליהם, ובכל זאת עושים אותם, כמו לארגן מחדש את כל הבגדים בארונות הקיר, או להוציא את כל כלי המטבח ולנקות את המדפים, או לסדר את המחסן.

 

ככל שמועד הלידה המשוער מתקרב, כך תמצאי את עצמך יותר ויותר מנקה את המקרר, רוחצת את הקריות או מפנה את הארונות. דברים שלא שיערת מעולם שתעשי בסוף החודש התשיעי כאשר כרסך בין שיניך.

 

 

ריכוז וזיכרון


עוד בעיה שלא מדברים עליה היא אובדן יכולת הריכוז. בשליש הראשון להריון, עייפות כרונית של הגוף המתרגל למצב החדש ובחילות בוקר וערב גורם לתחושה של תשישות נפשית. גם נשים שמצליחות לנוח בזמן ההריון מרגישות חוסר יכולת להתרכז ותקופות של שיכחה מרובה. התעסקות עם התינוק, היא אחת הסיבות למצב זה, וסיבה נוספת היא השינויים ההורמונליים. כל הדברים שאינם קשורים להריון וללידה נראים לפתע פחות חשובים, כולל עבודה, חשבונות, תור אצל הרופא, חגיגת יום הולדת או ביקור אצל החותנת. אפשר להתגבר על השיכחה באמצעות רשימות ותזכורות, אבל אז אסור לשכוח להציץ ברשימות הללו...

 

 

מצבי רוח


שינויים תכופים במצב הרוח דומים למצב של PMS בכל חודש לפני המחזור. השינויים הפיזיים דומים: השדיים מתנפחים והופכים רגישים יותר, ההורמונים משתוללים ואת מרגישה מדוכאת. אם את סובלת מסינדרום חודשי, בהריון המצב רק מחמיר. ההורמונים יכולים להוביל אותך תוך שניות ממצב של אושר מוחלט לבכי היסטרי רגע לאחר מכן. דקה אחת את כועסת על בן הזוג ובדקה שלאחר מכן מה שאת רק רוצה לעשות זה לחבק אותו בחוזקה. שינויים תכופים במצב הרוח מאוד נפוצים בהריון ולמרות שהם תכופים יותר בשליש הראשון להריון ולקראת סוף השליש השלישי, הם מלווים אותך לכל אורך ההריון. כ-10% מהנשים חשות דיכאון בזמן ההריון. אם יש לך בעיות שינה, שינויים בהרגלי האכילה, חוסר תיאבון כללי או בולמוס אכילה, והנדנדה בין מצבי הרוח והרצון לאכול נמשכת יותר משבועיים, היוועצי ברופא.

 

 

נפח השדיים


שינוי בגודל השד הוא אחד הסימנים הראשונים להריון. השדיים בדרך כלל מתנפחים וגדלים בשליש הראשון להריון בגלל העלייה ברמת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. הגדילה בשליש הראשון איננה תמיד סוף הדרך והשדיים ממשיכים לגדול לכל אורך ההריון. לא רק נפח השד משתנה, דבר המצריך כוֹס גדולה יותר. ההריון משפיע גם על בית החזה ואת תרגישי שהסגירה לוחצת ומקשה על הנשימה. זה מצריך גם שינוי בהיקף החזיה. ייתכן שבמהלך ההריון תזדקקי לכמה גדלים של חזיה.

 

 

שינוי מידת נעליים


אגירת נוזלים בגוף עשויה להגדיל את מספר הנעליים שלך בהריון בשני מספרים וכפות הרגליים שלך עשויות להישאר בגודל החדש גם לאחר תום ההריון.

 

 

פיגמנטציה בעור


גם העור עובר שינויים בזמן ההריון. אם מישהו אומר לך שאת זוהרת בהריון, זה ככל הנראה אחד השינויים הבולטים בהשפעת ההורמונים ומתיחת העור בכל הגוף. העור נמתח כדי להכיל את הגוף הגדל. אצל נשים בהריון גדל נפח כלי הדם כדי לאפשר זרימה גדולה יותר של הדם לרחם וכדי לספק את צרכי חילוף החומרים של העובר. יש גם זרימת דם מוגברת לאברים חיוניים כמו הכליות. נפח גדול יותר של מערכת הדם מביא דם רב יותר לכלי הדם ומגביר את הפרשת בלוטות השומן, כך שאת באמת נראית זוהרת. אבל השומן הזה עלול גם לגרום לפצעונים בפנים ובכל הגוף בגלל השומניות של העור. שומות ונמשים שהיו לך לפני ההריון עלולים לגדול ולהתרחב ולהתכהות. גם העטרה שסביב הפטמות מתכהה, והצבע החדש הזה ייוותר גם לאחר שתסיימי להניק.

 

יש נשים שבזמן ההריון מקבלות על פניהן כתמים צהבהבים, המכונים "המסיכה של ההריון". יש נשים שאצלן נמתח קו כהה מהטבור כלי מטה ואצל אחרות מתכהה גוון הפיטמות ומשתנה גוון אבר המין החיצוני וגם איזור חור הישבן. כל זה נובע מהורמון ההריון הגורם לגוף לייצר עוד פיגמנטים. הפיגמנט אינו מיוצר בצורה שווה בכל הגוף ולכן הפיגמנטציה מופיעה ככתמים הפזורים על הגוף. למרבה הצער, אין דרך למנוע את הפידגמנטציה, אבל קרם הגנה נגד קרינה והימנעות מחשיפה לקרני UV יכול להקטין את השפעת הפיגמנטציה. השינויים בעור נעלמים בדרך כלל לאחר ההריון, כשההורמונים חוזרים לרמתם הרגילה. העור גם רגיש יותר ואת עלולה לחוש גירוד במקומות מוצנעים, בעיקר במקומות שניגרת בהם זיעה ויש בהם רטיבות. הרופא יכול לרשום לך משחה להקלת הגירוי.

 

 

שיער וציפורניים


במהלך ההריון השיער גדל מהר יותר בגלל ההורמונים. אם הוא היה חלק הוא יכול להפוך גלי. שינויים אלה נעלמים לאחר ההריון. רוב הנשים מאבדות הרבה מאוד שיער לאחר ההריון או לאחר שהפסיקו להניק. יש נשים שבזמן ההריון גדל אצלן שיער במקומות בלתי רצויים כמו הפנים, על הבטן או מסביב לפטמות. גם הטקסטורה של השיער משתנה. יש המרגישות שהשיער שומני יותר או יבש יותר. יש נשים שמרגישות שאפילו גוון השיער השתנה בהריון.

 

גם הציפורניים עוברות שינוי בזמן ההריון. שינוי רמת ההורמונים גורם להן לגדול מהר יותר והן חזקות מתמיד. אבל במהלך ההריון הציפורניים נשברות מהר יחסית. כמו השיער, גם השינויים הללו הם זמניים. אם יש נטייה חזקה להישבר כדאי בכל מקרה להימנע שימוש בכימיקלים במריחת לק או הסרתו.

 

 

גמישות באגן


במהלך ההריון הגוף מפריש הורמון בשם רלקסין, המסייע להכין את האגן לשלב הלידה. הרלקסין משחרר את הגידים בגופף והופך אותך לפחות יציבה ומגדיל את הפגיעות שלך לפציעות. את עלולהלבצע מתיחה מוגזמת או לגרום נזק למפרקי האגן, הגב התחתון והברכיים. כשמרימים חפצים כבדים, עשי זאת לאט והימנעי מתנועות מהירות.

 

 

ורידים


ורידים מוגדלים, בעיקר ברגליים ובאיזור החלציים נגרמים מעלייה בנפח הדם בגוף ובעלייה ברמת ההורמונים. הוורידים בדרך כלל נעלמים לאחר ההריון אבל אפשר להפחית את השפעתם אם נמנעים מעמידה ממושכת, לובשים בגדים נוחים יותר, גרב אלסטית תומכת ומרימים את הרגליים בזמן הישיבה.

 

 

עצירות וטחורים


עצירויות הן גם תופעה מוכרת בהריון. הורמון ההריון מאט את קצב המעבר של המזון במעיים, כדי שהגוף יוכל לקלוט מהמזון יותר רכיבים תזונתיים. בשלבי ההריון האחרונים הרחם עלול לדחוף את המעי הגס ולהקשות על היציאות. הלחץ עלול להגביר את הסיכוי לטחורים. טחורים הם ורידים מוגדלים בפי הטבעת. זה קורה לעתים תכופות בהריון בגלל גדילת נפח הדם ובגלל הלחץ של הרחם על האגן. טחורים יכולים להיות מאוד כואבים והם גם עלולים לדמם, מה שעושה את עשיית הצרכים למאוד כואבת.

 

הדרך הטובה ביותר להילחם בעצירות היא למנוע אותה. מזון עשיר בסיבים, שתייה מרובה יום יום ותרגילי כושר או יוגה באופן סדיר הם מתכון בדוק ליציאות סדירות. אם כבר קיבלת טחורים, בקשי מהרופא משחה או נוזל שיסייע לכווץ אותם.

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה