תנועות עובר - כך סופרים

כיצד מבצעים רישום של תנועות העובר והאם זה בכלל נחוץ?
|
הדפס
|
שמור

השאלה שנשאלת על ידי הרבה נשים בהריון היא האם צריך לספור תנועות עובר? התשובה הפשוטה היא לא. להבדיל מהנחיות העבר, כיום אין כבר הנחייה שמבקשת מנשים הרות לספור תנועות עובר. מה כן עושים? על כך נרחיב בכתבה.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

מתי מתחילים להרגיש תנועות?
נשים בהריון ממתינות בהתרגשות רבה להרגיש את התנועות הראשונות של העובר בבטן, זאת בעיקר כדי להירגע ולקבל מעין אישור לכך שהתינוק גדל ומתפתח כצפוי. בהריון הראשון הרגע המרגש הזה של תקשורת ראשונית עם העובר, יתרחש לקראת שבוע 20-22. בהריונות הבאים תחושי את תנועות העובר מוקדם יותר, סביב השבוע 18 פחות או יותר.

בהתחלה, ייתכן שיהיה לך קשה להבין בדיוק מה את מרגישה. אולי לא תבחיני כל כך בין גזים לבין הדבר האמיתי, אבל מהר מאוד תוכלי לחוש את התנועות בצורה ודאית יותר. בהדרגה תלמדי גם להכיר את מחזורי השינה של העובר שלך, מתי הוא מאוד פעיל ומתי פחות, ומה גורם לו לנוע.

 

מה המשמעות של תחושת תנועות עובר?
תנועות עובר הן תחושה סובייקטיבית שמאפשרת לך לדעת איך העובר מרגיש. תנועות מלמדות אותנו שהעובר מרגיש טוב. אז למה כבר לא סופרים תנועות? ההנחיה המקובלת היום בארץ היא שאין צורך לספור תנועות באופן יזום ומכוון, אלא לשים לב לדפוס הרגיל של התנועות של העובר שלך. כל עובר ודפוס התנועות הייחודי שלו.

 

יש מצבים מסוימים שבהם נדרשת התייחסות אחרת לנושא תנועות העובר, ואם כן, תקבלי על כך הנחיה ברורה מהרופא/ה שלך או מהצוות המטפל.


**חשוב לציין שבמקומות אחרים בעולם, למשל בארה"ב ההנחיות הן שונות ועדיין מתייחסות לספירת תנועות עובר (מקור: American Pregnancy Association ו-ACOG).

 

להכיר את העובר שלך

סביב שבוע 27-28, כאשר מערכת העצבים של העובר מבשילה, תוכלי לזהות את הדפוס המיוחד של תנועות העובר שלך. תשומת הלב לתנועות תאפשר לך לתקשר טוב יותר עם העובר בבטנך. את תלמדי להבחין מתי הוא פעיל ומתי הוא נח, איזה פעילויות שלך משפיעות עליו וגורמות לו לנוע יותר או לנוע פחות, וייתכן שגם תגלי שלמזונות השונים שאת אוכלת, יש השפעה שונה על תנועותיו.

 

תבדקי באיזו תנוחת שכיבה שנוחה לך, העובר שלך הכי פעיל והכי קל לך להרגיש את תנועותיו. חשוב לדעת ששכיבה על צד שמאל מאפשרת זרימת דם טובה יותר לרחם ולשיליה, דבר שבאופן טבעי משפיע גם על העובר שיהיה פעיל יותר כשאת שוכבת בתנוחה הזו.

 

מה משפיע על פעילות ותנועות העובר?

גיל ההריון וגודל העובר - ככל שהעובר גדל, כך משתנה אופי התנועות שלו. לקראת סוף ההריון כשהמקום ברחם נעשה צפוף, התנועות תהיינה פחות גדולות ואולי תחשבי שאת מרגישה פחות. עדיין נצפה להרגיש את העובר באותה התדירות רק אופי התנועות ישתנה.

מחזורי שינה של העובר - לעובר שלך יש מחזורי שינה וערות במהלך היממה ולכן בשעות מסוימות תרגישי הרבה תנועות, בעוד שבזמנים אחרים תרגישי פחות.
התנוחה שלך והפעילות הגופנית שאת עושה – יש תנוחות שלך שבהן יש לעובר יותר מקום ולכן יזוז יותר, ולפעמים דווקא כאשר את מאוד פעילה גופנית, ייתכן ושזה יגרום לו להירגע ולזוז פחות.
מה שאת אוכלת - האם הבחנת שאחרי שאת אוכלת, ובמיוחד משהו מתוק, את מרגישה יותר תנועות?
רעש סביבתי - רעש סביבתי יכול להשפיע על תנועות העובר. לדוגמא: מוסיקה חזקה וקצבית לעומת סביבה שקטה יותר.

 

למה כדאי לשים לב?
כשאת מרגישה שינוי בדפוס שאת מכירה אצל העובר שלך או כשאת מרגישה פחות תנועות מומלץ לספור באופן מכוון. ואיך עושים את זה?
תאכלי משהו, ולאחר מכן תשכבי על צד שמאל ותני לזה חצי שעה-שעה: אם את מרגישה את העובר כרגיל חיזרי לשגרת יומך. אם אינך מרגישה את העובר, פני לרופא/ה שלך או למוקד קופת חולים כדי לקבל הנחיות כיצד לפעול.
למה בשכיבה על צד שמאל? תנוחה זו מאפשרת זרימת דם טובה יותר לרחם ולשיליה, דבר שבאופן טבעי, משפיע גם על העובר שיהיה פעיל יותר.

 

מתי ללכת להבדק?
אם בספירה מכוונת את מרגישה ירידה בתנועות, תפני להערכת מצב העובר באמצעות אולטרסאונד ומוניטור באופן מיידי.
בכל מקרה של ספק - אין ספק! הולכים להיבדק!

  •  

יש לך שאלות או רוצה לשוחח על הנושא הזה ועל הריון ולידה באופן כללי? הצטרפי עכשיו לקהילת המומחים שלנו בפייסבוק: פורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים.


עריכה מקצועית אחרונה 27.6.2023 בהתאם להנחיות משרד הבריאות ב"נוהל טיפול באישה הרה בתחנות טיפת חלב, 2014": באדיבות דיתה גולן הדרי, אחות ומיילדת מוסמכת, יועצת הנקה ופסיכותרפיסטית CBT. לאתר של דיתה לפייסבוק של דיתה


תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
2. אירינה 21/01/2017, 17:32:48

מה עושים במידה והעובר לא עולה במשקל בשבוע 33

+ השב
 
1. אלישבע 11/06/2016, 15:30:07

באיזה שבוע העובר אמור לזוז

+ השב
 
1.1. טליה 21/06/2016, 15:49:04

זה תלוי בהמון גורמים.. אם השליה קדמית- תנועות העובר יורגשו בשלב מאוחר יותר מאשר אם השליה אחורית.. בהריון הראשון לרוב התנועות יורגשו בשלב מאוחר יותר מאשר בלידות הבאות. לדוגמה, בהריון הראשון שלי התחלתי להרגיש תנועות בשבוע 19 (ממש על הבוקר ביום שבו נכנסתי לשבוע חח, וישר בעיטה חח) בהריון השני שלי, הרגשתי תנועות כבר בשבוע 16.. גם כאן מדובר על בעיטות, אך הפעם יותר עדינות..