מעבר למזון מוצק

משרד הבריאות ממליץ להתחיל את שלב הטעימות מגיל ארבעה חודשים ומזון ראשון צריך להיות מועשר בברזל
|
הדפס
|
שמור

מזל טוב!! ילדיכם הגיע לגיל חצי שנה ומתחיל "לטעום" עולם חדש. שלב המעבר למזון מוצק הוא שלב התפתחותי חשוב במהלך חיי התינוק. חשוב לתת לזמן  זה תשומת לב מספקת, ולהבין את צרכי התינוק והעדפותיו.  

(הערת העורך: כתבה זו מתייחסת לתזונת תינוקות בשילוב עם ההיבט הנטורופתי. להמלצות של משרד הבריאות לגבי תזונת תינוקות היכנסו לקישור הבא)

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

לפי משרד הבריאות, ההמלצה היא להתחיל את שלב הטעימות מגיל ארבעה חודשים (גיל המינימום) עד לגיל 6 חודשים. כמובן שאם הילד אינו מוכן לכך בגיל ארבעה חודשים, אין צורך לדחוק בו ועדיף להמתין לזמן המתאים. כמזון ראשון ממליץ משרד הבריאות על דגנים מועשרים בברזל. כדי למנוע אלרגיות- נתחיל עם דגן יחיד. הדגנים – כדייסה. המטרה - מניעה של אנמיה.  אפשר לתת דגנים המכילים גלוטן החל מגיל חצי שנה. מה נותנים כטעימות? ניתן לתת לילד מגוון מזונות כגון: בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות, "דגניים לתינוקות" מועשרים בברזל, ירקות ופירות.

 

חשוב לתת את הטעימות בנפרד ולא לערבב (כל שלושה ימים נחשוף את הילד למרכיב מזון אחר בנוסך למה שחשפנו) קיימת חשיבות להפרדה בין המאכלים על מנת להרגיל את התינוק לטעמים ומרקמים שונים. בנוסף, השימוש במאכלים יחידים מקל על מציאת הסיבה לתגובה של אי סבילות למזון, אם תתרחש.

 

חשוב לזכור, שבשלב זה ההתנסות במזון מוצק אינה באה בא לספק קלוריות, אלא להיכרות ראשונית עם הטעמים ועם המרקמים החדשים, כדי שייפתח בפניו עולם חדש, ורק אחרי זמן מה המזון ייחשב לתזונה. אם נפנים זאת, נבין את הזמן הדרוש והסבלנות בתהליך זה. זהו תהליך הדורש זמן לימוד והסתגלות. שום טוב לא יצמח אם נדחק בתינוק ונאיץ בו לאכול מהר יותר. יש לתת לילד את הזמן הדרוש לו בתהליך זה, אנו נלך לפי קצב הילד!!!!

 

קיימים מספר תנאים מוטוריים ותחושתיים המראים גם הם על מוכנות התינוק למעבר זה - שליטה טובה בראש ובגו. מיומנות בליעה.גירויי פה על  ידי הכנסת ידי התינוק וצעצועים. העלמות רפלקס דחיקת הלשון (מתרחש בסביבות גיל 4-5 חודשים). חלק מדברים אלה נלמדים תוך כדי חשיפת הילד למזון, וזוהי סיבה נוספת לסבלנות אותה אנו ההורים צריכים לאמץ. 


איך עושים זאת? 

ניתן את הארוחה באמצע או בשני שליש הזמן מאז ההאכלה האחרונה (כדי שלא יהיה רעב או שבע מדי).בארוחה הראשונה ניתן מספר מועט של כפיות קטנות 1-2. את המזון ניתן לקלף, לבשל או לאדות עד שמתרכך, לטחון עם מי הבישול (או מים רתוחים מקוררים) למרקם חלק, כאשר התינוק יושב בצורה בטוחה ונוחה עם קשר עין למאכיל  ונחכה שהתינוק יפתח את הפה,תוך כדי ההאכלה נדבר אליו ונהיה קשובים לסימנים אותם שולח.  חשוב להיות מוכנים לכך שייווצר לכלוך ובלגן. הילד צריך  לבחון את המזון, לחוש את המרקם שלו, את התחושה והטעם. להשתדל להאכיל את הילד כאשר המשפחה מסיבה אל השולחן, תורם להרגשת השייכות, וחינוך להרגלי אכילה נכונים בעתיד). ניתן להכין מנה קטנה לילד בצד מהסיר המשפחתי לפני שמכניסים את התבלינים. התינוק רגיל לחלב אמו או לתמ"ל שמובאים אליו בטמפרטורה חמימה ולכן רצוי שהמזון יהיה מחומם, או בטמפרטורת החדר.

 

חשוב מאוד- מזונות חדשים ניתן בתחילת היום ולא בסופו שאם חלילה תהיה תגובה אלרגית שיהיו לנו מרכזים רפואיים פתוחים לפנות אליהם. מה עדיף לתת בהתחלה ירק או פרי? ישנם האומרים כי עדיף להתחיל עם ירקות מכיוון שאם ניתן לתינוק פרי בהתחלה לא ירצה לנסות את הירק. אך ברוב המקרים אין חשש שתינוק שהתחיל לאכול פירות לא יסכים לאכול ירקות. כמובן שעדיף ורצוי לתת עדיפות לאוכל ביתי ולא אוכל מוכן. ניתן להקפיא את המזון- מרק לדוגמא, ולהשתמש בו גם בשלושת הימים שאחרי. ניתן לחלק אותו לצנצנות קטנות שיהוו מנה יומית, ורק לחמם מתי שצריך. חשוב לזכור לא להקפיא מזון שהופשר ולהשתמש בו שנית. לזכור שזה תהליך הדורש זמן וסבלנות ולא תמיד התינוק יתלהב מהטעימות הראשונות ולעתים זה יכול לקחת חודשים, להיאזר בסבלנות ולנסות באהבה ובכיף. 

 

מזונות אותם לא ניתן עד גיל שנה

דבש- בגלל חיידק הבוטלינום. 

מוצרים מן החי - יכול להכביד על מערכת העיכול...

בוטנים - מחשש לאלרגיות (יש גם בבמבה)

סויה, חלב פרה, דגים ביצה - לפני חיסון הMMR שמקבלים בגיל שנה. בחיסון מרכיבים מחלבון הביצה, ולכן נוודא כי אין אלרגיה לכך לפני קבלת החיסון. בעבר היו נמנעים ממזון הגורם לאלרגיה, אך היום ישנה גישה האומרת שיש לחשוף את הילד למזון זה, ובכך לעזור להקטין את גורמי האלרגיה.  

 

מוצרי חלב מומלץ לדחות עד גיל 9 חודשים מפני שבישראל שכיחות האנמיה בקרב ילדים נחשבת גבוהה, ומוצרי החלב מפריעים לספיגת הברזל מצד אחד, ומצד שני הם דלים בעצמם בברזל. זו הסיבה גם לדחיית מתן חלב כשתייה לפני גיל שנה. 


כללים חשובים להורה

תינוקות או ילדים יאכלו, הם צריכים את המזון בכדי להתפתח. תינוקות אינם סרבני אכילה מטבעם.לכל תינוק בריא יש יכולת לווסת את צריכת המזון שלו. חיוני לתת לתינוק עצמאות ושליטה, כפית ביד מההאכלה הראשונה (התנסות בהאכלה כבוגר).חשוב מאוד לזרום עם התינוק ולא לדחוף לו אוכל, ללכת אתו ולא נגדו. חשוב שההאכלה תתבצע באווירה רגועה. לא להשתמש במניפולציות רגשיות על הילד כדי שיאכל. לעולם לעולם לעולם אין להאכיל את הילד בכוח!!!!! 

 

דרושים לעתים 10-20 ניסיונות עד שילד יסכים לאכול מזון חדש, כך שאסור להתייאש.זה גם הזמן להציע מים- להכין בקבוק ולהציע בכל עת. לא להיבהל עם התינוק מסרב בהתחלה או יורק את המים על עצמו. לא לוותר לילד ולתת שתייה ממותקת. מים- מתוך תדריך משרד הבריאותמי שתייה של תינוקות, וכן מים המשמשים להכנת תמ"ל ומזונות אחרים לתינוקות חייבים להיות בטוחים. עד גיל שנה יש להרתיח לפחות למשך שתי דקות את כל סוגי המים, כולל מינרליים, מבקבוקים, במיכלים, מי ברז ומים ממתקני טיהור ביתיים ולקרר לפני השימוש. להגביל שתיית מיצי פירות, חליטות על בסיס עלים, אבקות או גרגירים להכנת משקאות לתינוקות כדי לא לפגוע בצריכת חלב האם או תמ"ל.לא מומלץ לשתות תרכובות צמחים, תערובות וחליטות תה צמחים במהלך ההריון, ההנקה ובשנת החיים הראשונה. מתן מים לא מורתחים עלול לגרום לזיהומי מעיים. ניתן לאחסן מים מורתחים במקרר למשך יומיים עד שלושה ימים, או במשך 24 שעות בטמפרטורת החדר במיכל מעוקר וסגור הרמטית. יש להשתמש רק במים מברז המים הקרים. מים מברז חמים עלולים להכיל מתכות ופתלאתים הנודדות מהצנרת והדוודים למים. כדי לשטוף מרכיבי צנרת הנוטים להצטבר בצינורות המים במשך הלילה. מומלץ לתת למים לזרום בחופשיות כשתי דקות בכל בוקר. 


חשוב לזכור שכל תינוק מתנהג אחרת ויש לו קצב משלו. לכן יש לשים לב לתינוק הנמצא מולנו ולא ללכת רק לפי הגיל הביולוגי או רק לפי הסימנים. התקופה הזאת חשובה להתפתחות הילד בעתיד, והתייחסותו לאוכל גם כמתבגר ומבוגר. כאשר אנו נשריש בילד הרגלי אכילה נכונים כבר בינקותו, הבסיס יהיה טוב יותר ומשם יוכל לבחור לעצמו את מזונותיו בתבונה. כמבוגר ידע להבחין במסרים אשר הגוף שולח לו, זוהי יכולת מולדת אתה אנו נולדים אשר "מתקלקלת" במהלך השנים. בהצלחה:

 

הכותבת, חן קאופמן היא נטורופתית מוסמכת.
קישור להמלצות תזונת תינוקות של משרד הבריאות

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה