טיפולי שיניים בהריון

מהן המלצות משרד הבריאות
|
הדפס
|
שמור

נכון ביותר להיבדק טרם ההריון אצל רופא שיניים. הדבר מומלץ לכל מי שמתכננת הריון קרוב. בעשרת השבועות הראשונים להריון , ניתן ורצוי להיבדק אצל רופא שיניים כולל צילומי רנטגן שגרתיים הכרחיים. 

צילום: מאיה אהרוני

לגבי טיפול שיניים, רצוי בעשרת השבועות הראשונים להריון להימנע מטיפולים שניתן לדחותם להמשך ההריון, בעיקר בשל הצורך באילחוש ולעיתים באנלגטיקה פוסט אופרטיבית ובתקופה זו של Hystiodifferentiation שינוי במבנה ותפקוד רקמות העובר, עשוי להיות רגיש יותר לתרופות כלשהן שלא ידועה השפעתן על ההריון.

 

אפילו חומרי אילחוש ואנלגטיקה עלולים להשפיע על תהליכים קריטיים בשינויים של תיפקוד רקמות בעובר בתקופה זו ולהגדיל את הסיכוי ליצירת מומים בעובר, סיכון שאיננו מוצדק אם אין הטיפול הדרוש הכרחי. כלומר, טיפול דחוף ומסכן את בריאות האישה ההרה, כגון מורסה או דלקת חריפה במוך השן. החל מהשבוע ה-11 להריון ועד לסופו המוצלח, ניתן לבצע כל טיפול מתוכנן משמר או משקם, בתנאי שמצב החניכיים מאפשר זאת.

 

יש לזכור, שבהשפעת הורמוני ההריון המיועדים לעבות את דופן הרחם לצורך אספקת דם טובה יותר לשיליה ודרכה לעובר, מתרחשת משום מה התעבות  והתנפחות החניכיים באותם איזורים שישנה דלקת חניכיים ואפילו קלה. מצב זה מחייב הקפדה על היגיינה אוראלית תוך צחצוח קפדני לשם הסרת אבן השן (פלאק) היות שנשים רבות מתקשות לצחצח שיניים בתקופה זו בגלל הבחילות. קורה לעיתים קרובות שמצב חניכיים של אישה בהריון מלווה בנפיחויות  ועיבוי חניכיים המקשה על טיפולים פרוטטיים ואפילו לעיתים על בניית שחזורים.

 

לגבי טיפול אורטודונטי שהחל טרם ההריון, האורטודונט ישקול לפי המצב, אם לעצור או לקדם את הטיפול כמתוכנן. טיפולי חניכיים בתקופה זו לא מומלצים במצב רגיל, מעבר להורדת אבנית והקצעת שורשים. לא מומלץ לבצע ניתוחי חניכיים בתקופת ההריון בשל תגובה לא צפוייה של החניכיים למעט במקרים קשים ביותר. קשה להתייחס לעומקי כיסי החניכיים הנמדדים בתקופה זו מכיוון שרובם עלולים להיות False pockets כיסים מדומים, עקב התנפחות שולי החניכיים. בחודשים האחרונים להריון לא מומלץ לתכנן טיפולים ממושכים, בגלל לחץ על שלפוחית השתן של המתרפאה וקשיי נשימה עקב לחץ על הסרעפת של אברי עיכול הנדחפים כלפי מעלה ומטה על ידי העובר הגדל. ניתן לבצע טיפול משמר ופרוטטי, אם מצב החניכיים מאפשר זאת, בהפסקות פיזיולוגיות תכופות להטלת שתן ולאיוורור הריאות, עד לחודשים מתקדמים.

 

אין להשתמש בגז צחוק לאנלגזיה יחסית לאישה הרה, משום חוסר הוודאות לגבי השפעות החומר על העובר ועל ההריון. המחקרים מראים, שהנשים בצוותי חדרי ניתוח ומרפאות, בהן מתבצע טיפול בגאז זה, נוטות להפיל את ההריון יותר מקבוצות ביקורת של נשים שלא שהו בסביבה רווית גאז הצחוק.

 

במקרים של סיבוכי הריון כגון  דימומים וצירים מוקדמים, יש להביא בחשבון שהטיפול בשיניים עלול להוסיף חרדה ולחץ נפשי, שעלולים להגדיל את הסיכונים להפלה. במקרים של סוכרת הריון ורעלת הריון יש להתייחס למצב האיזון ברמות הסוכר ו/או לחץ הדם ולבצע רק טיפולים הכרחיים (טיפולי חירום כגון ניקוז מורסה או התחלת טיפול בשורש שן מודלקת) במעקב רפואי הדוק של גינקולוג או תוך כדי אשפוז. על כל פנים, כדאי וצריך להיכנס להריון עם פה מטופל היטב ולא מוזנח.

 

מקור:  אתר משרד הבריאות. נכתב בעצה אחת עם פרופ' מרק גלייזרמן בעת היותו מנהל חטיבת המיילדות במרכז רפואי סורוקה.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. אילנה 29/04/2015, 11:55:32

דקפינול ג'ל – מפסיק דימומי חניכיים מאז שאני זוכרת את עצמי, בעיות חניכיים הן חלק בלתי נפרד מהיומיום שלי, עם הדימומים החוזרים ונשנים, הכאבים ובאופן כללי ההרגשה הלא נעימה שמשהו בפה לא תקין. לא חשבתי שיש דרך להיפטר מהבעיות האלה ולפני 30 שנה עברתי גם ניתוח שלא הועיל בסופו של דבר. אני מאוד מקפידה על צחצוח שיניים נכון ובכל זאת מעולם לא פסקה הצרה של דימומים מהחניכיים. עד שהתחלתי להשתמש בדקפינול ג'ל בשילוב עם דקפינול מי פה. מאז הפסיקו הדימומים לחלוטין (חשוב לי לציין שכאשר אני מפסיקה להשתמש בחומר - הדימום חוזר!). הגעתי למסקנה שדקפינול ג'ל ודקפינול מי פה ממש הצילו אותי מבעיית דימומי החניכיים ממנה סבלתי כל כך הרבה שנים.

+ השב