בבדיקה נבחן המטען הגנטי של התינוק. כל צאצא יורש מהוריו את המאפיינים הגנטיים שלו, כאשר 50% מהמאפינים הללו מגיעים מאמו ו- 50% הנותרים מאביו. לבדיקת האבהות ניתן להשתמש בדגימות רוק, דם, שיער או כל רקמת גוף אחרת. הדגימות עוברות תהליך שבמהלכו מופרד החומר הגנטי מהתאים ועובר אנליזה לקבלת הפרופיל הגנטי האישי של הנבדק. הפרופיל הגנטי של הילד/ה מושווה לזה של ההורים. אם בהשוואה לא נמצאים 50% מהמאפיינים הגנטיים של הילד זהים לאלה של האב נשללת האפשרות שהוא האב הביולוגי. אם יש התאמה, מחושבת ההסתברות הסטטיסטית לאבהות.
על פי חוק המידע הגנטי, בדיקת אבהות בישראל נערכת אך ורק עפ"י צו בית המשפט. אפילו כשקיימת הסכמה בין הצדדים לעריכת בדיקת האבהות, לא ניתן לעשות בדיקות אבהות או אמהות ללא צו שופט.
איך בודקים את הקרבה הגנטית של האב?
הדגימה מהאב הינה דגימת תאים מחלל הפה, הנלקחת בדרך הדומה לצחצוח שיניים. להבטחת אמינות התוצאות, נלקחות שתי דגימות וזמן הבדיקה קצר. התוצאות הן בהסתברות סטטיסטית של 100% לשלילת אבהות ומעל 99.9% לקביעת אבהות.
איך נבדק העובר?
יש שתי בדיקות בשלבים שונים של ההריון.
בדיקת סיסי שיליה - בדיקה זו מבוצעת מהשבוע ה-10 להריון (ביצוע הבדיקה מוקדם יותר עלול לגרום לבעיות בהתפתחות הגפיים של העובר). בבדיקה מחדיר הרופא מחט ארוכה או צינורית לתוך צוואר הרחם, בסיוע אולטרה סאונד. סיסי השיליה הם חתיכות דמויות אצבע של רקמת הצמודות לקיר הרחם. סיסי השילה והעובר מקורם אחד: אותה ביצית מופרית, ולכן המירקם הגנטי שלהם זהה.
דיקור מי שפיר – בדיקה זו מתבצעת בשליש השני של ההריון, בין שבוע 14 לשבוע 20 להריון. במהלך הבדיקה, הרופא משתמש באולטרסאונד כדי לנווט את המחט המוחדרת לתוך שק ההריון ובאמצעת המחט שואבים מעט ממי השפיר, הנשלחים לבדיקה גנטית.
איזה סיכון יש לאם או לעובר בבדיקה הגנטית?
לא ידוע על סיכון לאם או לעובר מהבדיקה. בדיקות גנטיות נעשות יחד עם בדיקות נוספות במהלך ההריון ויש סיכון קטן, לפי דרך הביצוע של הבדיקה, אם זה דיקור מי שפיר או בדיקת סיסי שיליה.
האם ניתן לקבוע את יום ההתעברות המדויק ללא בדיקת אבהות?
נשים רבות שואלות על התאריך של ההתעברות, אבל למרבה הצער, אין דרך קלה לקבוע את המועד המדויק. ההנחה היא, שאם לאישה יש מחזור חודשי סדיר, היא תבייץ בתקופה מסוימת בחודש. זמן הביוץ הוא הזמן שבו מתבצעת ההתעברות, שכן הביצית נמצאת במקום, זמינה להפריה.
הבעיה היא שרוב הנשים אינן מבייצות בדיוק באותו יום בכל חודש, ואצל נשים רבות יום הביוץ משתנה מחודש לחודש. אם לוקחים בחשבון שהזרע יכול לחיות בגוף האשה בין 3 ל-5 ימים לאחר המגע המיני, אפשר להבין מדוע קשה לקבוע את המועד המדויק.
רוב הרופאים בודקים מה היה היום הראשון של המחזור האחרון ובדיקות אולטרסאונד כדי לדעת מהו גיל ההריון ומתי הייתה ההתעברות. אבל אלה כלים להערכה של מועד הלידה המשוער, וקשה לדעת מהו באמת יום ההתעברות. רבים אינם יודעים שגם בדיקת אולטרסאונד עלולה להביא למדידה שגויה בטווח של 5 עד 7 ימים בתחילת ההריון ועד שבועיים הפרש בבדיקת אולטרסאונד בשליש השני להריון ומאוחר יותר.
תאריך הלידה המשוער אינו יכול להיות מדד מדוייק לקביעת מועד ההתעברות, מכיוון שגם זו השערה (רק 5% מהנשים יולדות בדיוק בתאריך המשוער). אם את רוצה לדעת מהו תאריך ההתעברות כדי לדעת מיהו האב, וקיימת יחסי מין עם כמה בני זוג בפרק זמן של 10 ימים, עדיף לבצע בדיקת אבהות. אפשר לבצע את הבדיקה במהלך ההריון או לאחר סיומו.
האם בדיקת DNA קבילה בבית המשפט?
יש בדיקות פשוטות, שאינן עומדות במבחן בית המשפט, ולעומתן יש בדיקות מאושרות, שניתן להגישן כראיה. בדיקות DNA הינן השיטה המדויקת ביותר ובעלת כושר ההבחנה הגדול ביותר בין פרטים למטרות זיהוי שקיים בימינו. הבדיקות הנערכות בפיקוח ארגון AABB הסטנדרט לבדיקות הורות בעולם הן האמינות ביותר. בדיקות ה-DNA נותנות לרוב תוצאות בהסתברות של 99.998% לקביעה שהגבר הנבדק כאב לכאורה הוא אכן האב הביולוגי. אם אין התאמה בין האב לכאורה לילד הנבדק, שלילת האבהות הינה בהסתברות של 100%. בבדיקות אחרות כמו לסבאות או לאחים תוצאות הבדיקה יכולות להגיע להסתברות של 90%< במקרה של אישור הקשר או 15% > במקרה של שלילת הקשר המשפחתי.
האם הבדיקות חסויות?
לאור הרגישות הרבה יש חיסיון מוחלט על תוצאות בדיקת האבהות. התוצאות נמסרות לנבדקים בלבד ובמקרה של בדיקות אבהות התוצאות נשלחות לשופט ולפרקליטי הצדדים.
האם יש הגבלת גיל לבדיקת ילדים?
מכיוון שהבדיקה איננה פולשנית אין מניעה פסיכולוגית לבדוק גם תינוקות בני יומם ולכן אין הגבלת גיל לבדיקת ילדים.
מה אפשר לעשות כששני ההורים אינם זמינים לבדיקה?
האם בדיקה לקרבה משפחתית יכולה להיערך במקרה והאם או האב או שניהם נעדרים או אינם זמינים לבדיקה?
בדיקת אבהות שבה שני ההורים אינם זמינים לבדיקה אפשרית אך כרוכה באנליזות וחישובים נוספים. דבר זה מייקר את הבדיקה לעומת בדיקה אבהות רגילה.
קיימות מספר בדיקות חילופיות אותן ניתן לבצע במקום בדיקת האבהות:
אם קיימת, ניתן להשתמש בדגימה ביולוגית מההורים, כמו בדיקת דם או רקמה ישנה בארכיון המעבדה.
בדיקת סבאות להורי האב או האם.
בדיקת דוד/אחיין (במידה והסבים והסבתות נעדרים).
בדיקת אחים במידה וידוע על ילד/ה אחר של אחד ההורים הקיימים.
כיצד בדיקת DNA יכולה לעזור להגן על קיום צוואה?
בדיקות DNA מכריעות לגבי קרבה משפחתית גם במקרים של ערעור על צוואה. כאשר יש חשש לניסיונות הונאה, ניתן לערוך לכותב הצוואה בדיקת פרופיל DNA ולהוסיפה לצוואה. הפרופיל הגנטי האישי של בעל הצוואה יעזור להתמודדות אמינה יותר במקרים כמו הופעה של "צאצא" או קרוב משפחה נוסף, הדורש חלק בירושה. על פי הפרופיל הגנטי הקיים יהיה ניתן לבדוק כל קרבה משפחתית אחרת כגון: אחים, סבים, דודים, אחיינים ובני דודים מדרגה ראשונה.
תורגם ופורסם באישור האיגוד האמריקני להריון.התאמות לחוק בישראל נעשו במערכת הפורטל.