האם כדאי לעכב לידה טרם זמנה

פרופסור בריטי סבור שאין תועלת בריאותית בעיכוב לידה מוקדמת
|
הדפס
|
שמור

פרופ' זארקו אלפירוויק מהמחלקה לבריאות האם והתינוק באוניברסיטת ליברפול טוען, כי למרות שילדים שנולדו טרם זמנם נוטים להיות בעלי יכולת קוגניטיבת נמוכה מזו של אלה שנולדו בתום הריון מלא, ולמרות ש-14.9 מיליון נולדים בעולם טרם זמנם, לא כדאי לעכב לידה ספונטנית טרם זמנה.

צילום: מאיה אהרוני

האאס ועמיתיו חקרו את הנושא כשבדקו שורה של ניסויים מבוקרים כדי לקבוע מהו הרכיב הטוקוליטי עם עלות תועלת הגבוהה ביותר. תרופות טוקוליטיות (נגד התכווצויות) משמשות לעיכוב לידה לפרק זמן שעד 48 שעות באמצעות עיכוב הצירים. פרק זמן זה מאפשר לרופאים לתת לאם סטרואידים כדי לזרז את התפתחות הריאות של העובר ובמקומות מרוחקים לאפשר לאם להגיע למרכז רפואי שיש בו פגיות עם מחלקה לטיפול נמרץ בפגים.


פרופ' אלפירוויק מעריך שחשוב לבחור את התרופה הטוקליטית הנכונה, אבל לדבריו, המחקר שביצעו לא מצא הוכחה לכך שתרופות אלו מפחיתות את שיעור התמותה של הפגים. זאת ועוד, מחקר נפרד שבחן אמהות שנטלו אנטיביוטיקה כדי למנוע לידה מוקדמת, גילו עלייה בלתי צפויה במקרים של CP (שיתוק מוחין) אצל היילודים.


פרופ אלפירוויק מציע שבמקום להתמקד בבדיקת ההצלחה של תרופות טוקוליטיות, יש צורך בבדיקות קליניות ש"יוכיחו שיפור ניכר וחשוב בתוצאות הבריאותיות החשובות לנשים" והנימוק שתרופות טוקוליטיות מאפשרות לאמהות להגיע ליחידת טיפול נמרץ בפגים איננו מספיק.


פרופ' אלפירוויק אומר כי למרות שהאאס ועמיתיו ביצעו כהלכה ניתוח של כמה מחקרים, ההמלצות של איגוד רופאי הנשים והגינקולוגים בבריטניה שלא להשתמש בתרופות הללו עדיין עומדות. לסיכום טוען פרופ' אלפירוויק, כי רופאים צריכים להיות כנים ולומר לנשים שהם נותנים להן תרופות שהם מקווים שיאריכו את ההריון, אבל הם עלולים שלא לגרום לתינוקות שלהן להיות בריאים יותר. הוא מקווה ש"תינוקות אינם יוצאים פגועים יותר בגלל הנסיונות שלנו להשאירם ברחם".

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה