שאלות נפוצות על מושבי בטיחות

כל השאלות וכל התשובות בנושא מושבי בטיחות לתינוקות, לפעוטות ולילדים.
|
הדפס
|
שמור

לעולם איני חוגר חגורת בטיחות מכיוון שאני פוחד להילכד בתוך הרכב בזמן תאונה, מה דעתכם על כך?
אתה עלול להיפגע בצורה חמורה הרבה יותר אם תעוף החוצה מהרכב, ורוב הסיכויים שזה מה שיקרה אם לא תחגור חגורת בטיחות.

ילדי בן חודשיים, יושב ברכב נגד כיוון הנסיעה. נאמר לי שהמושב הבטוח ביותר הוא מאחור. אני חוששת להושיב אותו מאחור כיוון שאני לא יכולה לראות אותו בעת הנסיעה. מה לעשות?
אכן, המושב הבטוח ביותר להסעת תינוקך הוא מאחור. חשוב לדעת שישיבה במושב האחורי מפחיתה את הסיכון לתמותת ילדים לעומת ישיבה במושב הקדמי ב37%- (במידה והיו חגורים כראוי). על מנת להקל על הקושי ניתן לשים מראה מיוחדת על השמשה האחורית ברכב שעוזרת להורה לראות את ילדו בעת הנסיעה. זכרי שגם בבית כשאת הולכת לישון התינוק אינו תחת השגחתך הצמודה.

בתי בת 8 חודשים, שוקלת 10 ק"ג. האם ניתן להושיב אותה כבר במושב בטיחות עם כיוון הנסיעה?
תינוק עד גיל שנה לפחות חייב לשבת במושב בטיחות ברכב כשפניו נגד כיוון הנסיעה. גם אם משקלה של ילדתך עבר את 9 ק"ג, עליה לשבת כשפניה עדיין נגד כיוון הנסיעה ברכב. זאת מכיוון שעצמות העורף והגידים אינם מפותחים דיים והראש כבד יחסית לגוף, ובעת תאונה עלול להיגרם נזק חמור לעמוד השדרה ולראש. ישיבה נגד כיוון הנסיעה מספקת לילדתך את ההגנה הטובה ביותר. הקפידי להושיבה במושב בטיחות המתאים להושבת ילדים נגד כיוון הנסיעה עד משקל 13 ק"ג.

מה לעשות אם ברכב שלי קיימת כרית אוויר צידית?
כריות אוויר צידיות מגנות על מבוגרים בעת התנגשות צידית. עם זאת, ילדים היושבים סמוך לכרית אוויר קדמית או צידית עלולים להיות בסיכון לפגיעות חמורות. אין כיום נתונים המעידים על פגיעות של ילדים שהיו רתומים כראוי במושבי הבטיחות כתוצאה מכריות אוויר צידיות. יש לבדוק בספר ההוראות של יצרן הרכב לגבי המלצות היכן ניתן להושיב ילדים במושבי בטיחות ברכב.

ילדי בן 7 שנים. האם הוא כבר יכול לשבת חגור בחגורת הבטיחות הרגילה ברכב?
לחגורות הבטיחות תפקיד חשוב בהגנה על האדם בזמן תאונה, אך הן נועדו למבוגרים ואינן מתאימות לרוב הילדים שגובהם נמוך מ145- ס"מ (ילדים בגיל 9 שנים לערך). תפקיד מושב ההגבהה הוא להתאים בין חגורות הבטיחות ברכב לבין הילד. מושב ההגבהה (בוסטר) מגביה את הילד וממקם את חגורת האגן על אגן הירכיים ואת חגורת הכתף מעל בית החזה, על עצם הבריח. בכך מגן מושב הגובה על הילד מפני פגיעות חמורות בזמן תאונת דרכים. פגיעות פנימיות חמורות נגרמו לילדים שהיו מעורבים בתאונה אשר ישבו ללא מושב מסוג בוסטר.

בתי בת שלוש השנים מנסה להשתחרר כל הזמן מרצועות הבטיחות במושב הבטיחות בו היא יושבת. במהלך כל הנסיעה היא צורחת ומפריעה לי מאד להתרכז בנהיגה. מה אפשר לעשות?
הדק את רצועות מושב הבטיחות אל גופה כך שתוכל להכניס אצבע אחת בלבד בין גופה לבין הרצועות. אם קיים אבזם המחבר את שתי הרצועות – הקפד לסגור אותו ולהניחו בגובה בית השחי של הילדה. צורות חגירה אלו ימנעו מהילדה להוציא את ידיה מרצועות הבטיחות. בנוסף, הטמעת הרגל הישיבה במושב בטיחות החל מגיל לידה חשוב ביותר. ברגע שהילד רואה כי ההורה אינו עקבי בנושא זה הוא עלול לפתח התנגדות לישיבה במושב בטיחות.

האם למושב בטיחות יש תאריך תפוגת תוקף?
גם למושבי בטיחות יש תפוגת תוקף. 
בדרך כלל ניתן להשתמש במושב בטיחות לתקופה של שש שנים משנת היצור, או לתקופת הזמן המצוינת בהוראות היצרן.
אם מושב הבטיחות יוצר שנים רבות לפני שנרכש או שלא היה בשימוש במשך שנים רבות, מומלץ לפנות ליצרן ולקבל את עמדתו הרשמית לגבי המשך השימוש במושב גם לאחר תאריך תפוגת התוקף הרשמי.
בכל מושב בטיחות מוטבע תאריך הייצור בתחתית המושב מאחור. לעיתים מוטבעת גם שנת פקיעת התוקף על המושב, או שהיא מופיעה בחוברת המצורפת למושב. 
במידה ולא הוטבעה שנת תפוגת התוקף, ולא ניתן למצאה בחוברת המצורפת, ניתן לברר זאת אצל היצרן, באמצעות מסירת השם של דגם הכיסא, מספר הדגם ושנת הייצור. 

מדוע אין להשתמש במושב הבטיחות לאחר השנה השישית?
המגבלה נובעת משלוש סיבות: 
א. שיקולי חוזק חומרים - בלאי של החומרים מהם עשויים המושבים, במיוחד כאשר הם נמצאים בשימוש וחשופים זמן ארוך לשמש . גם מושב בטיחות שלא היה בשימוש עלול "לסבול" מפגעי מזג האויר. 
ב. שינויי תקנים - במשך הזמן משתנים התקנים במטרה להגביר את בטיחות הילדים הנוסעים ברכב. 
ג. שיפורי טכנולוגיות ייצור שמשפרים את בטיחות הילד.

במידה והמושב מוצא מן הרכב יש להקפיד על תנאי אחסונו: 

  • אין לאחסנו במקום לח או חשוף לשמש 
  • אין להניח בתוכו חפצים כבדים 
  • מומלץ לארוז אותו על מנת שלא ייגרם נזק או עיוות לשלד המושב. 
  • יש לציית להוראות היצרן בכל הנוגע לכיבוס הריפוד, אחסון המושב והתקנתו ברכב. 
  • מומלץ תמיד לשמור את חוברת ההוראות של המושב במקום ששומרים את ספר הרכב.


ארגון 'בטרם' ממליץ לפעול תמיד לפי הוראות יצרן מושב הבטיחות שכן הוא הסמכות האחראית הבלעדית על טיבו ותפקודו של מושב הבטיחות אותו הוא מייצר.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה