בטרם: כך תגנו על ילדיכם בפני הרעלהרוב פגיעות ההרעלה מתרחשות בבית. כך תמנעו אותן
הרעלה היא הגורם השישי לתמותת ילדים בני 0 – 14 בגין פגיעה לא מכוונת (תאונה).
מבין הילדים שנפגעים מהרעלה קבוצת הסיכון המובילה היא ילדים מתחת לגיל 5. רוב הפגיעות מסוג זה מתרחשות בבית, דרך בליעה של כימיקלים ותרופות, מתוך סקרנות, אי הבנה וחוסר ידיעה. הילדים הקטנים חשופים יותר לסכנה זו עקב החסינות הפחותה של גופם מפני רעלים מחד, ובשל סקרנותם הטבעית המתבטאת בנטייה להכניס כל דבר לפה, מאידך. בנוסף לכך, ילדים בגיל גן עדיין לא מיומנים בקריאה, ולכן, גם אם יש תווית אזהרה אין בכך בכדי למנוע היפגעותם. רוב הילדים שמתים בעולם עקב הרעלות הם ילדים קטנים שלא מסוגלים להבדיל בין מוצרי מזון ורעל.
בגילאים 6 - 12, החשיפה היא לרוב לכימיקלים ותרופות אך גם לצמחים ובעלי חיים, כאשר ההרעלה מתרחשת בדרכים שונות: לרוב דרך בליעה אך גם בעקיצה, דרך העור ועוד. רוב הפגיעות מהרעלה תרחשות בבית אך גם מחוץ לו; חלק גדול מהמקרים נובע מאי הבנה, חוסר ידיעה וסקרנות אך אחוז גבוה מהמקרים מתקשר גם עם טעויות בשימוש, עקיצה/נשיכה ותאונות.
בגילאים 13 - 17, מרבית ההרעלות הן מתרופות, כשליש מכימיקלים ועוד עשירית – מצמחים/בעלי חיים. רוב ההרעלות הן מבליעת מוצרים. דרכי פגיעה אחרות הן בעיקר עקיצה ושאיפה. רוב הפגיעות הן בבית אך כשביעית מהמקרים מתרחשים מחוץ לבית או בבית הספר. בנסיבות הפגיעה, בקבוצת גיל זו בולטת התאבדות (39%). נסיבות אחרות, לפי סדר יורד, הן כללי (נטילת מוצרים ותכשירים עקב סקרנות, אי הבנה וחוסר ידיעה), טעות בשימוש, תאונה ועקיצה/נשיכה.
בקרב המאושפזים, מרבית ההרעלות (80%) אירעו בבית או בסביבה. גורמי ההרעלה השכיחים ביותר הם תרופות (משככי כאבים, ברזל) וחומרי ניקוי. נפט מדווח כגורם הרעלה שכיח בקרב האוכלוסייה הערבית. צילום: מאיה אהרוני המלצות למניעת הרעלה:
בכל חשד להרעלה פנו מיד למכון הארצי למידע בהרעלות, הפועל 24 שעות ביממה, |
כתבות בנושא:
|