חיזוק המערכת החיסונית של הילדים

איזה תרופות לילדים רצוי להחזיק בארון התרופות הביתי לקראת החורף
|
הדפס
|
שמור

מאגיסטר אילן שקד, רוקח

שינויי מזג האוויר הם הזדמנות מצוינת לעשות סדר בארון התרופות הביתי, להפטר מתרופות שפג תוקפן, ולהצטייד בתכשירים ובתרופות למניעה ולטיפול במחלות כמוהצטננות, שיעול, שפעת וכדומה. מרבית מחלות החורף נגרמות על ידי נגיפים (וירוסים) ובמקרים אלו ניתן לטפל בתסמינים, עד שהווירוס יעבור.

צילום: מאיה אהרוני

מנגד יש מחלות הנגרמות גם על ידי חיידקים, ובמקרים כאלה יש צורך בטיפול אנטיביוטי. דלקות ריאה, גרון, התקררויות ועוד שכיחות יותר בחורף בקרב ילדים, הנמצאים אחד עם השני במגע במהלך מרבית שעות היום, ומתגברות בגלל שהחדרים פחות מאווררים וההדבקה מתרחשת ביתר קלות. איוורור של הבית או גן הילדים ושמירה על כללי היגיינה יסייעו לנו להגן על עליהם, אך בכל מקרה כדאי להכין את הבית לחורף. 

 

אלו התרופות לילדים שכדאי לשים בארון התרופות הביתי לקראת העונה הקרה:

1.משכך כאבים ומוריד חום: כדאי שיהיה בארון התרופות סירופ לילדים להורדת חום. בסירופים ישנם שני חומרים פעילים עיקריים: פראצטמול (פראמול, אקמול, דקסמול) או איבופרופן (נורופן, אדויל, איבופרופן). ההבדל העיקרי הוא במשך ההשפעה:  מתן איבופרופן הוא כל 8-9 שעות ופראצטמול כל 4-5 שעות. במקרה שהילד מקיא או פולט ניתן להשתמש בנרות או בפראצטמול בטיפות.

2.לכסניות לילדים או ספריי לכאב גרון: יש שני סוגים עיקריים - לכסניות מציצה על בסיס טבעי המתאימות למבוגרים וילדים מגיל 5 ותרופות הנמכרות ללא מרשם למבוגרים וילדים מגיל 6. התרופות מכילות בד"כ חומר מאלחש מקומי להקלת הכאב וחומרים לחיטוי הגרון. הלכסניות על בסיס טבעי מכילות מרכיבים טבעיים, כגון תמצית פרי הסמבוק השחור שהוא בעל תכונות אנטי ויראליות, ופרופוליס שהוא בעל תכונות אנטי בקטריאילות, תמצית קורנית (מכייח) ומרווה שהיא בעלת אפקט חיטוי. המגבלה היחידה שקיימת בנטילת לכסניות מציצה בקרב ילדים היא עצם המציצה. יש לבדוק שהילד יודע ליטול את התרופה בצורה הזאת. 
3.ערכה למשטח גרון ביתי: בבתי המרחקת נמכרות כיום ערכות ביתיות של משטח גרון המספקות תשובה תוך מספר דקות אם מדובר בזיהום חיידקי, המצריך אנטיביוטיקה או ויראלי. במקרה של זיהום ויראלי הטיפול המרכזי הוא מנוחה מוחלטת, ושתייה מרובה. כמו כן ניתן לטפל בתסמינים של כאבי גרון המלווה בחום בסירופ להורדת חום. בכל מקרה בדיקה זו אינה תחליף לבדיקה אצל רופא וניתן להגיע עם האריזה לקופת חולים ולתת לרופא או לאחות לבצע את הבדיקה כדי לא לחכות מספר ימים עד שתגיע תרבית מעבדה.

4.תרסיס להקלת גודש באף: ניתן להשתמש בתרסיסים להקלה בגודש באף המיועדים לילדים וגורמים לכיווץ כלי הדם באף, החל מגיל שנתיים. התרסיסים המיועדים לילדים מכילים מינון נמוך יותר מהתרסיסים למבוגרים והשימוש בתכשירים אלה הוא למשך 3 ימים בלבד שלוש עד ארבע פעמים ביום. בנוסף ניתן להשתמש בתרסיס מי מלח או מי ים לחיטוי מערות האף וטיפול בגודש החל מגיל לידה וללא הגבלה.

5.טיפות להקלה על כאבי אוזניים ודלקות - קיימים שלושה סוגים של טיפות אוזניים לילדים: טיפות להקלה על כאבים, הנמכרות ללא מרשם רופא, טיפות אוזניים אנטיביוטיות לטיפול בדלקות הנמכרות במרשם רופא וטיפות הומיאופתיות גם כן להקלה על כאבים. טיפות האוזניים להקלה על כאבים ללא מרשם רופא מכילות אנטיפירין המסייע בשיכוך הכאב והן מומלצות לילדים במינון של 2-3 טיפות, 4 פעמים ביום. לעיתים רבות כאבי האוזניים נובעים מפקק שעווה שנוצר ויש צורך בריכוך והמסת השעווה מהאוזן. טיפות לריכוך והמסת שעווה נמכרות ללא מרשם אך מומלץ לרכוש אותם לאחר התייעצות ובדיקה אצל רופא. 

6.מד חום, פלסטרים, אמצעי חבישה, משחות לטיפול בכוויות הם חלק בלתי נפרד מארון התרופות ללא קשר לעונות השנה. 


המלצות נוספות לטיפול מונע – חיזוק המערכת החיסונית מאחר וילדים נמצאים מרבית שעות היום במגע עם ילדים אחרים וחשופים יותר להידבקויות במחלות, חשוב מאוד בייחוד בחורף לחזק את המערכת החיסונית כטיפול מונע. הטיפול המונע עשוי להפחית הידבקות של ילדיכם במחלות שונות. לשם כך ניתן להשתמש בויטמינים ומינרלים שונים המחזקים את המערכת החיסונית. ויטמינים ומינרלים משווקים בדרך כלל בצורה של כדורים, אולם עבור ילדים המתקשים בבליעת כדורים ישנם גם ויטמינים בצורה של סוכריות או שוקולד חרובים. ילדים החולים במחלות כרוניות ונוטלים תרופות – מומלץ להתייעץ עם רופא ורוקח לפני לקיחה של תוספי תזונה.

 

1.ויטמין C: ויטמין C הוא אנטי אוקסידנט חשוב שמפחית את האפקט ההרסני של הרדיקלים החופשיים (הרס מיקרו מולקולות בגוף שומנים, חלבונים ו ה DNA ), ויכול לשחזר אנטיאוקסידנטים אחרים כמו ויטמין E. כל אלה משפיעים לטובה על התפתחות תהליכי מחלה, ולכן חשוב מאד לשמור על רמה נכונה של הויטמין בדם. תכונה חשובה נוספת של ויטמין C היא גירוי מערכת החיסון. הוא משפיע על תאים רבים הקשורים למערכת החיסון, ולכן טוב בזמן הצטננות ואלרגיה. מינון מומלץ לקראת החורף לילדים הוא 150 מ"ג ליום מגיל 3 ומעלה. לויטמין  C יש אפקט משתן ולכן חשוב להקפיד שילדיכם ישתו הרבה.

2.אבץ: מינרל המסייע להתפתחות וגדילה, וכן לחיזוק המערכת החיסונית. האבץ מסייע לתאי הדם הלבנים להילחם בחיידקים ובוירוסים. בניגוד לקפסולות האבץ למבוגרים, לילדים ניתן לתת אבץ רק בפורמולות המכילות ויטמינים נוספים דוגמת ויטמין C ופרופוליס. הפורמולות הללו, שמכילות בין היתר גם אבץ, מומלצות לילדיכם לטיפול בהצטננות, שפעת, כאבי גרון וזיהומים. 

3.פרופוליס: זהו חומר טבעי בעל סגולת ריפוי רבות, הנאסף מכוורות דבורים, ומכונה "האנטיביוטיקה של הטבע". הפרופוליס מסייע בריפוי זיהומים שנוצרים עקב חיידקים ופטריות ובריפוי מחלות שנגרמות על ידי וירוסים. צורות המתן שלו מגוונות, ולכן הוא מתאים גם לילדים המתקשים בבליעת כדורים. ניתן לצרוך אותו בטבליות לבליעה, משחות לעור, שפתונים, תרסיסי פה, כדורי מציצה, משחת שיניים ועוד.

4.סמבוק שחור: מדברן את מערכת החיסון הבריאה על ידי ייצור ציטוקינים דלקתיים ואנטי דלקתיים ומומלץ מאוד לטיפול בקרב ילדים ותינוקות מאחר ורעילותו של הצמח נמוכה ביותר. החומר הפעיל מופק מהפרח עצמו, מהעלים ומהפירות ומסייע לטיפול בכאבי גרון, הצטננות, הרפס בשפתיים ושפעת. תרופות הומיאופתית לטיפול במחלות חורף בקרב ילדים.

5. הומאופתיה: סוג טיפול נוסף שצובר תאוצה בשנים האחרונות הוא הטיפול ההומיאופתי, אשר ניתן לשילוב עם התרופות הקונבנציונאליות ומתאים למצבים אקוטיים כמו חום, כאב, שלשול ועוד. בסופר-פארם מציעים ערכות הומיאופתיות הנמכרות ללא מרשם רופא ומתאימות לכלל האוכלוסייה - תינוקות, ילדים, נשים בהריון ומניקות ואנשים מבוגרים. כל ערכה מכילה 5 בקבוקונים ובהם גלובולים  (כדורים קטנים) למציצה מתחת ללשון המכונים "רמדיס". לכל ערכה מצורף עלון המפרט את הסימפטומים למחלה, הסימנים למתן התרופה ואופן לקיחת התרופות.

ערכת התרופות ההומאופתיות לטיפול במחלות בקרב תינוקות וילדים מכילה 5 רמדיס לטיפול בסימפטומים של מחלות אצל תינוקות וילדים ובינהם חום, חיוורון, חולשה, כאבי אוזניים, כאבי צמיחת שיניים ועוד. במתן הרמדיס לתינוקות יש להמיס את הכדורים במים או בחלב כפי שמצויין בעלון.


כללים לבניית ארון התרופות הביתי: 

  • בחרו בארון תרופות בו ניתן לשמור את התרופות במקום יבש, קריר וחשוך – לא מעל תנור או בקרבת שמש.בחרו מקום גבוה – רחוק מהישג ידם של ילדים. אחת לחצי שנה בדקו את התוקף של התרופות – כדאי לסמן בטוש זוהר את התוקף ובטוש שחור תרופות שעומדות לפוג. את התרופות שפג תוקפן יש לזרוק בפחי מיחזור מיוחדים הנמצאים בבתי המרקחת. 
  • טיפות עיניים יש להשליך 4 שבועות מפתיחתם, אלא אם צויין אחרת בעלון לצרכן.
  • אין צורך לאגור תרופות או תוספי מזון – קנו כל פעם אחד.
  • זכרו, לפני השימוש בתרופות יש להקפיד ולקרוא את העלון לצרכן ולמלא אחר ההנחיות המופיעות בו – אם צריך לקחת לפני או אחי אוכל, תופעות לוואי וכו'.
  • יש לשמור את התרופות באריזתן המקורית, כולל את העלון לצרכן.
  • העדיפו לרכוש תרופות בעלות סוגר בטיחות, שאינן ניתנות לפתיחה על ידי ילדים.
  • ברכישת תרופות הקפידו לבדוק את תאריך התפוגה ושלמות האריזה.
  • עדכנו את הרופא ואת הרוקח אם אתם לוקחים תרופות נוספות או תוספי תזונה. לעתים עשויה להיות סתירה ביניהם


הכותב, אילן שקד, הוא רוקח המנהל מחלקת סחר בית מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה