הרדמה של ילדים לפני ניתוח

אמצעים לצמצום הטראומה - לילד ולהורים
|
הדפס
|
שמור

 

ניתוח הוא אחד האירועים היותר מלחיצים במהלך גידול ילדים. הוא כולל גם יציאה מהבית לבית החולים, גם הכנות ובדיקות כאלה ואחרות, וגם הרדמה.

 

ניתוח, כולם יודעים - זה חיתוך, קשירה, תפירה, תחבושת, קצת כואב אחר-כך  וזהו.

 

מה שיותר מלחיץ זו הרדמה. התהליך אינו מובן, אנחנו לא שולטים במצב, אנו חרדים מן הלא נודע. האם הילד באמת יירדם? האם לא יתעורר באמצע הניתוח? האם הוא יסבול? האם יתעורר בסוף? האם יסתבך?

 

על כל השאלות הללו יענה לכם ד"ר לילה-טוב, מרדים ילדים. זהו רופא מרדים שהתמחה במיוחד בנושא, שכן הרדמת ילדים זה מקצוע בפני עצמו.

האמת היא, שכילד, הרבה יותר כיף והרבה יותר בטוח לעבור היום ניתוח. עשינו הרבה מאד בשנים האחרונות על מנת לצמצם את הטראומה מסביב לניתוח גם לילד וגם להורים. והרי כמה דוגמאות:

 

ניתוח באשפוז-יום: צמצמנו בהרבה את הצורך באשפוז במקרים שזה לא ממש נחוץ. הרבה ניתוחים נעשים כיום במסגרת אמבולטורית (אשפוז-יום). שגרת החיים של הילד אינה מופרת, הילד ישן בבית, מגיע בבוקר לבית החולים, מתנתח וחוזר הביתה אחר הצהרים.

 

פגישה עם המרדים: לפני הניתוח נפגשים עם הרופא המרדים. זה הזמן לקבל את כל ההסברים על תהליך ההרדמה, מה יהיה לפני, מה בזמן ומה אחרי. בחלק מבתי החולים יש גם חוברות צביעה או סרטים על ניתוח והרדמה, חדרי משחקים ועוד אמצעים להרגיל את הילד לסביבה ולהפחית את חששותיו.

 

קיצור הצום לפני ניתוח: צמצמנו את משך הצום למינימום הבטיחותי. ברוב המקרים אפשר אפילו לשתות מים או תה עד שעתיים לפני תחילת הרדמה. כך הילד יותר רגוע, בוכה פחות וגורם להורים פחות סבל.

 

סירופ טשטוש: כחצי שעה לפני הרדמה אנחנו נוהגים ברוב המקרים לתת סירופ טשטוש. אחרי הסירופ הילד לא זוכר את הכניסה להרדמה. הוא נכנס מטושטש ורגוע וקל יותר להרדים אותו. הורים של ילד רגוע - רגועים גם הם.

 

נוכחות הורים בהרדמה: לפעמים, כשהילד לא מספיק מטושטש, או שאין אפשרות לתת לו טשטוש, יכול אחד ההורים להיכנס אתו להרדמה. כך חוסכים ממנו את החוויה הקשה של הרחקה מן ההורים. כשהילד נרדם, אימא נותנת נשיקה ומחכה בחוץ. גם כשהוא מתעורר, ישב אתו אחד ההורים בחדר ההתעוררות. במלים אחרות, הילד נמצא עם הוריו בכל שלב בו הוא ער.

 

"דוקטור, בלי זריקות": אנחנו משתדלים, אם אפשר, לא להתקין עירוי לילדים ערים בגלל הכאב הכרוך בכך ובגלל הפחד ממחטים. הילד הולך לישון ע"י נשימה לתוך מסיכה ריחנית המכילה חמצן, גז צחוק וחומר הרדמה נוסף. כל השאר נעשה בהרדמה. אפשר גם למרוח משחה מרדימה על היד, וכשעושים עירוי זה לא כואב.

 

"היי, לא כואב לי": ברוב הניתוחים הילד יקבל בזמן הניתוח גם זריקה להרדמה אזורית. כך הוא יתעורר ללא כאב באזור הניתוח ויזדקק להרבה פחות תרופות נגד כאבים אחר-כך.

 

בנוסף לאמצעים להקל על הילד וההורים, גם עבודתו של מרדים הילדים בטיחותית הרבה יותר. הטכנולוגיה הביאה איתה מכשירי הרדמה נעימים, עדינים ובטוחים יותר, תרופות ההרדמה המודרניות קלות יותר לשימוש המרדים ונעים הרבה יותר לקבל אותן כילד, והמערכת כולה הולכת מאד לקראת הילדים.

 

אז מה - לחץ? סטרס? חרדה? אולי, אבל היום כבר הרבה פחות.

 

ד"ר אביאל זילביגר הוא מנהל היחידה להרדמת ילדים במרכז הרפואי תל-אביב, בית החולים איכילוב / דנה.


תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה