הנקה וחזרה לעבודה

האם אפשר להמשיך להניק? כדאי לשלב תמ"ל?
מאת רוני טל
|
הדפס
|
שמור

חלפו עברו להם החודשים המתוקים של חופשת הלידה, ואת צריכה להתחיל לחשוב על חזרה לעבודה, וכיצד לשלב עבודה עם הורות בכלל, ועם ההנקה בפרט. איך עושים את זה? האם אפשר להמשיך להניק? האם כדאי לשלב תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות, או "פורמולה" בלשון העם) או לשאוב? מה עושים אם חייבים לגמול את התינוק? אם גם את מתלבטת בשאלות אלו ואחרות, לקראת סיום חופשת הלידה, זו הכתבה עבורך! כתבה זו באה כדי לסייע לך למצוא את הפתרון המתאים ביותר, לך ולתינוקך, לפי התנאים האישיים שלכם.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

הנה כמה אפשרויות ראשוניות שעומדות בפנייך:

 

המשך הנקה מלאה גם בבית וגם בשעות העבודה: יש אמהות שרוצות להמשיך להניק את תינוקן גם לאחר שהן חוזרות לעבודה, ללא בקבוקים, שאיבות, או תמ"ל. אם סוג העבודה שלך והמיקום מאפשרים זאת, זה יכול להיות פתרון מצויין גם עבורך וגם עבור תינוקך.

 

הנה מספר דוגמאות למצבים שיכולים לאפשר הנקה מלאה לאחר החזרה לעבודה:

 

  • אם עובדת מהבית ויכולה להיות נגישה לתינוק בשעות ההאכלה שלו.
  • אם עובדת קרוב למקום בו התינוק מטופל ויכולה לצאת ולהניק אותו בהפסקות.
  • מטפלת ניידת, שיכולה להביא את התינוק למקום העבודה של האם – במיוחד אם האם עובדת קרוב לביתה או לבית המטפלת.
  • סטודנטית שצריכה להופיע לשיעורים באוניברסיטה כמה פעמים בשבוע, ויכולה לקחת איתה תינוק זעיר במנשא/עגלה, או בייביסיטר שתטייל עם התינוק ותקרא לאם כאשר הוא רעב.

 

כמובן שהתנאים הפיזיים והקירבה צריכים להתקיים – פתרון זה לא יתאים לאם החוזרת לעבודה במשרה מלאה במשרד שנמצא מרחק 40 דקות נסיעה מהבית, והתינוק נשאר בבית עם מטפלת...



שילוב של הנקה כשאת בבית, ושאיבה בעבודה: אם את רוצה להמשיך לספק לתינוקך חלב אם כתזונתו הבלעדית, אך אינך יכולה לצאת באמצע היום ולהניקו, פתרון זה יכול להתאים עבורך. שאיבת חלב במקום העבודה הופכת בשנים האחרונות ליותר ויותר מקובלת. המעסיקים לומדים כי עדיף להם לאפשר לאמהות לשאוב חלב בזמן ההפסקות שלה, או אפילו תוך כדי עבודה בחדר פרטי סגור, מאשר להסתכן באיבוד עובדת טובה.

 

כמו כן, מחקרים מוצאים, כי תינוקות שניזונים מחלב אם בריאים יותר מתינוקות שניזונים מתמ"ל, ועבור המעסיק פירוש הדבר הוא, שהאם השואבת חלב תצטרך להפסיד הרבה פחות ימי עבודה בשל מחלות של תינוקה. שאיבה בשעות העבודה יכולה להתאפשר כמעט בכל מקום עבודה – לפעמים כל מה שצריך זה לשאול ולברר, האם המעסיק יכול להעמיד לרשותך מקום בו תוכלי לשאוב בשקט וללא הפרעה, פעם או פעמיים ביום.

 

  • שוחחי עם המעסיק שלך מבעוד מועד, ויידעי אותו על כוונתך לשאוב לאחר חזרתך לעבודה. אם אין לך משרד משלך, בררי לגבי חדר אחר למטרת השאיבה – חדר ישיבות, משרד של עובד אחר, ואפילו חדר שאיבות מיוחד, שמוקצה ע"י חלק מהמעסיקים בחברות גדולות. אם אף אחד מאלו לא מתאפשר, תוכלי לשאוב באחד מחדרי השירותים עם שמירה על היגיינה מקסימלית, או לצאת ולשאוב ברכבך.
  • תוכלי לשאוב מבעוד מועד בבית ולהכין מאגר של מנות חלב שתשמשנה אותך בימים הראשונים. בכתבה  "שמחת בית השואבות" תוכלי לקרוא הכל על הנושא.
  • מספר השאיבות ישתנה לפי מספר ההפסקות העומדות לרשותך, מספר שעות העבודה שלך, ויעילות השאיבה. כדי ללמוד עוד על שאיבת חלב אנא קראי את הכתבה "שמחת בית השואבות".
  • תינוק יונק יאכל בד"כ 120-150 מ"ל חלב שאוב בכל מנה. גם אם נדמה לך או למטפלת שכמות זו קטנה מכמויות שתינוקות אחרים אוכלים, אל חשש! חלב אם משנה את הרכבו לפי צרכי התינוק, אך הכמויות נותרות זהות. תינוקות שניזונים מתמ"ל צורכים כמויות גדולות יותר כדי לספק את הצרכים התזונתיים שלהם. עם זאת זכרי כי מי שקובע הוא תינוקך – אם הוא רוצה לאכול כמות קטנה או גדולה מהממוצע, יש לאפשר לו לעשות זאת.
  • לאחר גיל 6 חודשים, ניתן לשלב גם מזונות מוצקים בתפריט התינוק, ואפשר לכוון זאת כך שאת המוצקים הוא יאכל עם המטפלת. ככל שיאכל יותר, תוכלי את להפחית בכמות השאיבות.
  • השתדלי להניק את התינוק בדיוק לפני צאתך מהבית - גם אם ינק לא מזמן, הנקה קלה תמלא את בטנו והוא יוכל להחזיק מעמד כשעתיים או שלוש בלי לינוק. כמו כן, בקשי מהמטפלת לתת את הבקבוק האחרון לא יאוחר מכשעה וחצי או שעתיים לפני שאת חוזרת הביתה – כך לא יקרה מצב בו התינוק אכל חמש דקות לפני שהגעת, ועכשיו יש לך ביד תינוק שבע ושדיים מלאים... זה יכול לחסוך ממך שאיבה או שתיים מיותרות.

 

שילוב של הנקה כשאת בבית, והזנה בתמ"ל כשאת בעבודה: נכון שפתרון זה פחות אידאלי, אך יש אמהות שלא מסוגלות לשאוב חלב או שבוחרות שלא לעשות זאת מסיבות אישיות. גם אם שאיבת חלב לא מתאפשרת מכל סיבה שהיא, תינוקך עדיין יכול להנות מהנקה בבוקר לפני שאת יוצאת לעבודה, ומייד כשאת חוזרת הביתה אחה"צ, בערב, ובלילה. מבחינה בריאותית, עדיף שתינוקך יקבל חלב אם כחלק מתזונתו היומית, גם אם לא 100%, לעומת אפשרות של גמילה מוחלטת מהנקה ומעבר לתמ"ל.

 

  • אם החלטת על אפשרות זו, תוכלי לגמול את התינוק מההנקות שיתבצעו בשעות העבודה שלך מבעוד מועד, וכך להימנע מגודש, שיציק לך בימים הראשונים.
  • על הגמילה להיעשות באופן הדרגתי: הפחיתי הנקה אחת שמתבצעת בשעות בהן תהיי בעבודה, והחליפי אותה בבקבוק. אם בזמן שעובר עד להנקה הבאה את חשה במלאות יתרה המכאיבה ומציקה לך – סחטי מעט את שדייך עד שתחושי בהקלה, אך לא יותר משום שריקון מוחלט של השדיים יוביל לייצור נוסף של חלב. לאחר כמה ימים, כאשר לא תחושי יותר במלאות בזמן ההנקה המוחמצת, תוכלי להפחית הנקה נוספת ולהחליף גם אותה בבקבוק. רוב הנשים מדווחות, כי הן יכולות להפחית כך בין הנקה אחת לשתיים בשבוע – פעלי לפי מה שגופך מאותת לך, משום שאצל כל אשה קצב הגמילה שונה.
  • אם בחרת להמשיך להניק אותו בצורה מלאה עד יום החזרה לעבודה שלך, אל תשכחי לקחת איתך פדים לספיגת נזילות, ולצאת מידי פעם לרוקן מעט את שדייך כדי שלא יתמלאו יתר על המידה. תוכלי לעשות זאת ע"י שאיבה מכאנית או ע"י סחיטה ידנית. תוך ימים ספורים הגודש יחלוף ואת תפסיקי לייצר חלב בשעות שבהן אינך עם התינוק.
  • כדאי להיוועץ באריזת התמ"ל לגבי הכמות שיש להציע לתינוק בכל ארוחה, ועם זאת לא להתקבע על הכמות הזו, משום שיש תינוקות שזקוקים ליותר או פחות מהממוצע. מי שיחליט על הכמות המדוייקת הוא התינוק.
  • כדאי לכוון את שעות מתן הבקבוק כך שהתינוק יוכל לינוק לפני צאתך לעבודה ומייד עם חזרתך. אם תנחי את המטפלת לתת בקבוק כשעה וחצי או שעתיים לפני חזרתך, התינוק יהיה רעב ומוכן לקראתך. באופן זה, תצמצמי את ארוחות התמ"ל למינימום, מה שיוסיף לבריאות התינוק ולהנאת שניכם.

 

 

גמילה מלאה מהנקה ומעבר לשימוש בתמ"ל: זוהי האופציה האחרונה במעלה והפחות עדיפה. עם זאת, יש נשים שבוחרות בה וזוהי זכותן המלאה והלגיטימית. לפני החלטה, אני ממליצה לשקול שוב את אחת האופציות הקודמות – אולי שילוב יתאים לך ויוריד ממך מעט את הלחץ, ואולי לא ידעת כלל, כי אפשרות זו קיימת.

 

  • אם החלטת לגמול את תינוקך לחלוטין מהנקה, עשי זאת באופן הדרגתי כדי להרגיל גם את גופך וגם את תינוקך למצב החדש. גמילה בבת אחת עלולה להיות טראומטית לשניכם – את תסבלי מגודש, ואילו התינוק לא יבין כיצד כל עולמו השתנה פתאום, כשגם אמא הולכת לעבודה ולא נמצאת איתו וגם המזון שלו פתאום השתנה לחלוטין.
  • כדי לגמול בהדרגה: הפחיתי הנקה אחת שמתבצעת בשעות בהן תהיי בעבודה, והחליפי אותה בבקבוק. אם בזמן שעובר עד להנקה הבאה את חשה במלאות יתרה המכאיבה ומציקה לך – סחטי מעט את שדייך עד שתחושי הקלה, אך לא יותר משום שריקון מוחלט של השדיים יוביל לייצור נוסף של חלב. לאחר כמה ימים, כאשר לא תחושי יותר במלאות בזמן ההנקה המוחמצת, תוכלי להפחית הנקה נוספת ולהחליף גם אותה בבקבוק. רוב הנשים מדווחות, כי הן יכולות להפחית כך בין הנקה אחת לשתיים בשבוע – פעלי לפי מה שגופך מאותת לך, משום שאצל כל אשה קצב הגמילה שונה.
  • כאשר מייבשים את החלב, ניתן להשתמש בעלי כרוב או קומפרסים קרים, שעוזרים להפחית את הנפיחות בשד, וגם במשככי כאבים המכילים איבופרופן (נורופן, אדויל) שלהם תכונות אנטי דלקתיות.
  • חשוב לזכור גם מה לא לעשות בזמן גמילה: לא מומלץ לקשור את השדיים בחוזקה או ללבוש בגדים הדוקים יתר על המידה – פעולות אלו עלולות להוביל לנזק לרקמת השד, לכאבים חזקים מאוד, ולדלקות בשד. כמו כן, אל תתני לשדייך להתמלא עד למצב של כאבים עזים וגודש חריף מאוד – גם אלה יכולים להוביל לתופעות השליליות המצויינות מעלה. אל תחששי מריקון חלקי של השד – אם לא תרוקני אותו לחלוטין, אלא רק תסחטי עד להקלה, שדייך ילמדו בהדרגה לייצר פחות ופחות חלב.

 

 

אילו תנאים חשוב לשקול לפני ההחלטה?


ראשית, כדאי לבחון את סיטואציית העבודה שלך. האם את חוזרת לעבודה במשרה מלאה, או חלקית? כמה ימים בשבוע תעבדי וכמה שעות בכל יום? האם יש לך משרד משלך בו תוכלי לסגור את הדלת ולשאוב בנחת, או שיש מקום אחר בו תוכלי להשתמש? כיצד מקבל המעסיק שלך את העובדה, כי יש לך עכשיו תינוק, וכי את שוקלת לשאוב בשעות העבודה? ומה לגבי הפסקות? לפי התנאים האישיים שלך תוכלי להחליט איזו מהאפשרויות מתאימה לך ביותר.

 

נקודות נוספות:

 

  • שעת הנקה: שעה אחת ביום המגיעה לכל אשה במשרה מלאה מתום תקופת חופשת הלידה שלה (14 שבועות) למשך 4 חודשים. גם אם אינך מיניקה, את זכאית לשעה יומית זו. תוכלי לנצל שעה זו לשם יציאה מוקדמת יותר בסוף היום, לשם הפסקה עבור שאיבות או הנקת התינוק במהלך יום העבודה, או כל סיבה אחרת להיעדרות מהעבודה. שוחחי עם המעסיק שלך כדי לקבוע את זכותך לשעה זו, וכיצד לממש אותה.
  • הצגת בקבוקים לתינוק:  תוכלי להיעזר בכתבה להוציא את השד מהבקבוק, ובה טיפים למתן בקבוקים לתינוק היונק.
  • אחסון החלב השאוב בעבודה ובדרך הביתה: חלב שאוב טרי נשמר היטב בטמפרטורת החדר למשך כשש שעות. אם יום העבודה שלך קצר, ייתכן שלא תצטרכי לקרר או להקפיא את החלב מיד אלא פשוט לשנע אותו הביתה ושם לדאוג לאחסנה בקירור. אם יום העבודה שלך ארוך יותר, תצטרכי לאחסן את החלב בקירור ולשנע אותו הביתה בקירור.
  • אם יש מקרר במקום העבודה – עשי בו שימוש! דאגי לסמן את מנות החלב שלך היטב כך שאף אחד במשרד לא יגע או חלילה ישתמש בהן... תוכלי להניח את כל המנות בקופסה קטנה או בצידנית קטנה שבה תוכלי גם לשנע את החלב הביתה. כשאת מעבירה את החלב לביתך, הכניסי לצידנית גם קרחומים קפואים, שיקיפו את החלב וישמרו על טמפרטורה מתאימה.

 

אם את חשה צורך בהכוונה אישית, יועצת הנקה טובה תוכל לעזור לך להתארגן מבחינת שעות, שאיבות, הצגת בקבוק וסדר יום חדש, שיתאים למצבכם.

יש לך שאלות? הצטרפי עכשיו לפורום הנקה - להעניק באהבה עם צוות רב מקצועי ויועצות הנקה רבות.

 

 

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. נעמה סלע 12/05/2012, 22:04:04

כתבה מצוינת.

+ השב