הלכתי אחריו במסלול הקוטג' והחלב, ורציתי להגיד לו שהוא לא יספיק למצמץ והם כבר יהיו גדולים ולא יירצו לנסוע אתם בכלל, והוא עוד יתגעגע לריבים שלהם באוטו מאחור. אבל שתקתי. גם כי זה לא מנומס להתערב בשיחות של אחרים, אבל בעיקר כי זכרתי חופשות כאלה שגם אנחנו נשבענו שזו הפעם האחרונה שהם באים איתנו...
אבל באותה נשימה, זכרתי גם את כל החופשות הקסומות שבאו אח"כ, שלמדנו מה נכון וטוב לנו, וחזרנו מהחופש מלוכדים מתמיד, ועם מזוודה מלאת חוויות וזיכרונות מתוקים לכל החיים.
הילדים שלי כבר גדולים. הגדול מתגייס אוטוטו, האמצעית עולה לכיתה יא, והקטנצ'יק (טוב נו, הוא כבר לא כ"כ קטנצ'יק) עולה לכיתה ה'. הרבה חופשות משפחתיות מאחורינו, והלוואי עוד רבות לפנינו.
כשמגיעה חופשת הקיץ לרוב עולה גם השאלה: האם ניסע? לאן? עם מי?
בואו נאמר את האמת: רק בפייסבוק כולם שזופים, מחייכים ורגועים על רקע השקיעה. במציאות, הילדים רבים במושב האחורי, בעלך עולה לך על העצבים ותמיד מישהו מעלה חום באמצע החופשה.
איך בכל זאת שורדים את הדבר הזה ואפילו נהנים?
1. איזה חופשה מתאימה לנו? וכשאני אומרת לנו, אני מתכוונת למשפחה שלנו, לא למשפחה של השכנים ולא של החברים הכי "קוליים" שלכם שנסעו להיזרק שבוע בים. אני שונאת לישון באוהל. שונאת. שנים לקח לי להודות שאני לא מבינה מה כ"כ כייף בשינה באוהל מאובק עם מיליון יתושים. אחרי ניסיון כושל בלילה בכינרת, הבנתי שזה לגמרי בסדר לנסוע לחופשות כאלה, אבל בלעדיי. יש משפחות שחופשה עבורן זה פעילות מהבוקר עד הערב. אחרות רק רוצות בטן-גב ליד הבריכה. לפעמים צריך כמה ניסיונות לא מוצלחים בכדי לפצח את נוסחת הפלא של החופשה המשפחתית המוצלחת שלכם. אבל כשתגלו אותה, זה יהיה שווה הכל
2. תיאום ציפיות ואינפורמציה – ילדים בכל גיל אוהבים להיות שותפים. להרגיש חלק שווה ומועיל בצוות המנצח הזה שנקרא המשפחה שלי. להגיד לילדים שנוסעים ויהיה כיף זה לא מספיק. שתפו אותם בהכנות. תנו להם תפקידים.
כל אחד בהתאם לגילו ויכולתו – אחד אחראי לחפש חומר מעניין על המקום אליו אנחנו נוסעים, מסלולים, פעילויות באזור.
הקטן יותר יהיה אחראי על תיק המשחקים והכיבוד לדרך. שתפו אותם גם בחלקים הפחות כיפיים בטיול – הטיסה המעייפת, נסיעות שיהיו ארוכות מהרגיל. ספרו להם שגם אתם מתרגשים ורוצים שתהיה חופשה מוצלחת, ושאתם צריכים את עזרתם בכדי שזה יצליח ויהיה כיף לכולם.
3. באיזה הרכב נוסעים? הטרנד בשנים האחרונות הוא לנסוע ב"חמולות" סבא סבתא, הילדים והנכדים. זו יכולה להיות חופשה מהחלומות. וזה יכול להיות חלום בלהות. אם גיסתך מעצבנת אותך בארוחת ערב אצל חמותך, את כנראה לא עומדת להתאהב בה בחופשה. אותו דבר לגבי חברים - תתפלאו לגלות שהחברים שאיתם אתם נפגשים בשבת לשעתיים הם לא אותם אנשים כשמבלים ביחד 24/7 כמה ימים רצופים... ויש מצב שאחריי שתחזרו לארץ גם לא תהיו חברים בכלל.
לחופשה משותפת יש הרבה יתרונות – בדר"כ הילדים בני אותו גיל, הם משחקים ביחד, עסוקים ונהנים ויורדים לכם מהראש...
וגם לכם כיף להיות עם עוד אנשים שנעים לכם בחברתם. בתוך התא המשפחתי הקטן שלכם, אתם מכירים את השטיקים הקטנים של כל אחד – מי מאחר לכל מקום, וממי כדאי להתרחק בבוקר.. אז על אחת כמה וכמה כשצריך להתאים את עצמנו לעוד אנשים. כמו בטיול מאורגן תחליטו מראש מי אחראי על המסלול ומי מוביל בניווט. וקחו קצת ספייס זה מזה, לא חייבים להידבק מבוקר עד ערב..זה יימנע הרבה חיכוכים ואי נעימויות בהמשך. ותזכרו, בחרתם לבלות ביחד את החופשה הזו, צריך לדעת גם להתפשר.
4. שוברים את הכללים – לכולנו יש ריטואל קבוע, שיגרה והרגלים שחוזרים על עצמם. כשהילדים קטנים, הטקסים האלה של שעת שינה קבועה, הרגלי אכילה וחוקי הבית האחרים שומרים על שיגרה נוחה וטובה לילדים וגם להורים. חופשה משפחתית טורפת את הקלפים. לא תמיד אפשר ללכת לישון בדיוק בזמן כמו בבית, וגם הרגלי האכילה משתבשים. אם תהיו עסוקים בלשמור על "החוקים הנוקשים" רוב הסיכויים שתיכשלו ותכניסו הרבה מתח מיותר לחופשה הזו. יותר קל ונכון לכולם לשחרר (זוכרים? אתם בחופשה) מותר לאכול יותר ממתקים, ללכת לישון מאוחר וגם להתעורר ביקיצה טבעית (בלי השעון המעצבן הזה). ואל דאגה, החיים יחזרו למסלולם אחריי החופשה ואיתם גם חוקי הבית.
5. תכנון מראש – כמו שישנם חוקים שעומדים להשתנות וכדאי לשחרר, ישנם דברים בחופשה שדווקא כדאי לתכנן מראש ולשים עליהם את הדעת - ילד שלא נרדם בעגלה וזקוק לשנת צהריים במיטה בחדר חשוך, לא יירדם בעגלה באמצע הטיול רק כי האוויר צלול יותר. הוא פשוט יהיה נודניק יותר. תכננו מסלולי כוכב שיאפשרו שנ"צ בחדר. גם נסיעות ארוכות ברכב עלולות להפוך לסיר לחץ - רוב הילדים מאבדים את הסבלנות. ולא, הנוף מהחלון ממש לא מעניין אותם. האייפד הרבה יותר אטרקטיבי, וגם להציק לאחותו הרבה יותר כיף. אז אם ממש חשוב לכם להגיע למפל במרחק 5 שעות נסיעה, קחו בחשבון שהיום יהיה קצת יותר קשה, קחו צידה לדרך - כיבוד ומשחקים, עצירות לעיתים תכופות, והרבה הרבה סבלנות.
יהיו כאלה שיגידו שחופשה עם ילדים זו לא חופשה - זו עבודה. ויהיו רגעים במהלך החופשה שלגמר תסכימו עם הקביעה הזו. אבל יהיו עוד מיליון רגעים אחרים שלא תזכו בהם בשום קונסטלציה אחרת בשגרת היומיום.
בסיכומו של דבר – זה בכלל לא משנה איזה חופשה תבחרו, אוהל בכינרת או חופשה בקאריביים.
לחופשה משפחתית יש מטרה אחת: להיות ביחד.
אז נתקו טלפונים. וצאו לחופש. תהנו!
על הכותבת: נועה ציטרין-סיבוני, מנחת קבוצות הורים, מומחית לגיל הרך. בוגרת המרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים. בעלת תואר בפסיכולוגיה וחינוך ו-Bed בחינוך מיוחד. מנהלת פורום הורים אימבא של פורטל דולה למשפחה בפייסבוק. נשואה ואמא ל-3 ילדים.
noasibony@bezeqint.net