כך מתמודדים עם מצבי מתח ולחץמהו סטרס, כיצד הוא משפיע על גופנו וכיצד אפשר להתמודד עמו?
אורח החיים הנוכחי שלנו בעולם דינמי, תחרותי והישגי זה אינו מאפשר כמעט מרווח נשימה. אנו מבלים את מרבית זמננו בניסיון להגשים את עצמנו מבחינה מקצועית ואישית, תוך שילוב מענה כלכלי לאורח חיינו. במקביל עלינו לנהל חיי משפחה, זוגיות והורות, המהווים אתגר לא קטן בפני עצמם. מעבר לכך ישנם גם האסונות הקטנים והגדולים המתרחשים סביבנו כל העת.
בעולם בלתי אפשרי שכזה מונחים כמו מתח, לחץ נפשי או סטרס אינם זרים לאיש מאתנו, והפכו לקווי המתאר של החברה בה אנו חיים.
מהו סטרס (STRESS)? לבני האדם, כמו לחיות אחרות, יש מנגנון התמודדות עם מצבי חירום הנקרא 'מלחמה או מנוסה - fight or flight. בהתאם למנגנון זה ברגע שאנו מזהים מצב סכנה אנו אמורים להילחם או לברוח. הבעיה נוצרת כאשר לא מנוסה ולא מלחמה מצילות מהסכנה. כאשר הסכנה היא פסיכולוגית, המנגנון הטבעי של 'הילחם או ברח' אינו ישים.
אורח החיים שלנו מדמה לנו מצבי סכנה באופן אינטנסיבי ביותר, כך שהגוף נשאר במצב דרוך ומתוח לאורך זמן.
כיצד מנגנון הסטרס פועל? ברגע שאחד מחמשת החושים שלנו מזהה מצב סכנה, הוא משדר הודעת חירום למוח. המוח מעורר לפעילות את הורמוני החירום, כשהבולט שבהם הוא האדרנלין. הורמוני החירום מעוררים את מערכות הגוף להתמודדות.
מה קורה בגוף במצב סטרס?
צילום: Earl53
מה הנזק ? מצבי לחץ חריפים וממושכים עלולים לגרום למחלות שונות הפוגעות בתפקודו התקין של הגוף, פגיעה שברוב המקרים אינה הפיכה. מצבי לחץ מזיקים ל:
דרכי התמודדות טיפולים כמו שיאצו, עיסוי או רפלקסולוגיה. מרגיעים את הגוף והנפש ומורידים מתח.
ולסיכום, החיים בעידן הנוכחי אינם פשוטים כלל, ישנם הרבה מתחים אך ישנם גם פתרונות. זכרו, בריאותכם נמצאת בידיכם והאחראיות על גופכם שלכם היא.
על הכותבת: שמרית כץ וינברג, נטורופתית. בוגרת ה"קולג' הישראלי לרפואה טבעית", עוסקת בתחום משנת 1995. מטפלת בשיאצו, עיסוי, רפלקסולגיה, ארומתרפיה, פרחי באך, צמחי מרפא ותזונה. מתמחה בטיפול בנשים בהריון ולאחר לידה. מעבירה סדנאות רייקי וסדנאות שיאצו לזוגות. "רגעים של שקט" – קליניקה לרפואה משלימה במודיעין. |
כתבות בנושא:
|